enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:56 MSB kaynakları: Yunanistan’ın deniz yetki alanları planlaması uluslararası hukuka aykırıdır
23:43 Doktorlardan, Önder açıklaması: Genel durumu düne göre iyi
23:33 Devlet Bahçeli: CHP ve yönetimi bitmiş bir hikayenin siyaset ayağıdır
22:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye hedefimize ulaşacağız…
22:21 Kitap: “Son Teknoloji Faciası-Zeki Ama Çalışmıyor”…
21:52 Adalet Bakanı Tunç, Kocaeli’nde “Sırrı Süreyya Önder’in rahatsızlığı nedeniyle ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ötelendi”…
21:27 Kocaeli’nde katıldığı Yargı ve İş Dünyası Sempozyumu’da konuşan Adalet Bakanı Tunç, “Yargı, kendi mecrasında yürür”…
20:59 CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleşen 38. Olağan Kurultayı’nın iptaline ilişkin açılan davaya başlandı.
20:39
08:52 “Sınırlarla Yüzleşmek: Beceriler ve Değerler” uluslararası konferans gerçekleşecek…
08:23 (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter Dergi’nin 100. sayısı çıktı…
08:09 Merz hükümeti dış politikada nasıl bir rota belirledi?…
07:54 Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Macaristan ziyaretine soruşturma…
22:51 İktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yönetimine bugün yapılacak yılın 3. Faiz kararı öncesinde önemli bir öneride bulundu…
22:28 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararının Genel Kurul’da okutulmasına tepki gösterdi…
22:10 Kalp krizi geçiren DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, uzun süren bir ameliyatın ardından yoğun bakıma alındı…
20:07 Rümeysa Öztürk davasında yargıçtan “anayasa krizi” uyarısı…
19:35 TBMM’de okunan AYM’nin Can Atalay kararı AK Parti’yi kızdırdı…
10:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “25 Bin Öğretmen Atama” Müjdesi…
10:18 Resmi Gazete’de bugün! (16 Nisan 2025 Resmi Gazete kararları)
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD ve Avrupa Arasında İran Gerginliği Tırmanıyor

ABD ve Avrupa Arasında İran Gerginliği Tırmanıyor
22.08.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Washington yönetiminin İran’a karşı uluslararası yaptırımları yeniden gündeme getirebilmek için Birleşmiş Milletler nezdinde süreç başlatması, ABD ve Avrupa arasında İran konusundaki gerginliği tırmandırdı. BM Güvenlik Konseyi üyesi Fransa ve İngiltere, Almanya’nın da katılımıyla, ABD’nin bu girişiminin yasal olmadığı konusunda ortak açıklama yaptı.

Mustafa Kemal ATATÜRK

Başkan Donald Trump’ın, önceki gün, Beyaz Saray’da yaptığı basın toplantısında, ABD yönetiminin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2231 sayılı kararıyla kaldırılan tüm yaptırımların tekrar uygulanmasına imkan tanıyan “snapback” mekanizmasını hayata geçireceğini açıklamasının ardından, dün de Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun ABD’nin BM Büyükelçisi Kelly Craft ve birkaç bakan eşliğinde BM Genel Merkezi’ne giderek başvuruda bulunması diplomatik kulisleri hızlandırdı.

İran’ın nükleer anlaşmadan doğan (JCPoA-Joint Comprehensive Plan of Action) yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle girişim başlatan Washington’a Avrupa’dan hızlı ve kesin bir dille olumsuz yanıt geldi. Avrupalı E3’ler adı verilen Fransa, Almanya ve İngiltere Dışişleri Bakanları ortak bir açıklama yaparak, nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilen Washington yönetiminin böyle bir girişimde bulunmasının “yasal olmadığını” öne sürdü.

“Ayetullah’ların yanında yer aldılar”

Bu tavra set yanıt veren Mike Pompeo ise, ABD’nin girişimini hızla reddeden Avrupalı meslektaşlarını “Ayetullahlar’ın yanında yer almakla” suçladı. E3 ülkeleri, nükleer anlaşma çerçevesinde, Ekim ayında İran’a uygulanan “konvansiyonel silah ambargosunun” kaldırılmasına ilişkin tarihten önce, ABD yönetimi ile temasa geçerek İran ile bir ortak çözüm bulunması için çalıştı.

Bu sırada ABD’nin, 14 Ağustos’ta, yaptırımların uzatılması için BM’ye yaptığı başvuru, Çin ve Rusya’nın vetosu nedeniyle reddedildi. Avrupalı üyeler ise oylamaya katılmayarak, Washington’a “ambargonun kaldırılması” ve “uzatılması” arasında bir orta yol önerdi.

Ancak bu öneriye ABD’nin yanı sıra Rusya ve Çin yönetimi de katılmadı. Bunun üzerine nükleer anlaşmada imzası bulunan üç Avrupa ülkesi Fransa, Almanya ve İngiltere, bu konuda birlik içinde hareket etme kararı alarak ortak açıklama yaptı. Üç ülke Dışişleri Bakanları açıklamada, 2018 yılı Mayıs ayına anlaşmadan çekildiğini açıklayan ABD’nin “Viyana Anlaşması’na imza atan bir ülke olarak” bu mekanizmayı harekete geçirmesinin yasal olmadığını açıkladı.

Açıklamada uzun bir teknik değerlendirmeye yer veren bakanlar, “Nükleer anlaşma ile yürüttüğümüz çabalarımızla bağdaşmayan bu girişimi desteklemiyoruz” ifadesini de kullandı.

“Bir ayağı içeride, bir ayağı dışarıda”

Yasal tartışmayı Le Monde gazetesine değerlendiren bir Fransız diplomat, “ABD, bir ayağı içeride, bir ayağı dışarıda ilerleyemez. Snapback mekanizmasını harekete geçirmek için ABD’nin ne yasal, ne de meşru bir gerekçesi var” dedi.

Paris yönetimi, AB ile karşılıklı ticaret anlaşması müzakerelerini yürütmesine rağmen, İngiltere’nin İran konusunda tutarlı davranmasının önemli olduğunu vurguladı.

Amerika’nın İran’a karşı başlattığı bu sürece tek destek İsrail’den geldi. Başbakan Benyamin Netanyahu, “İsrail bu konuda gururla ve kararlılıkla ABD’yi desteklemektedir” dedi.

“Snapback” mekanizması nasıl işliyor?

2015 İran nükleer anlaşmasının katılımcılarının “snapback” mekanizmasını devreye sokmaları için öncelikle BM Güvenlik Konseyi’ni İran’ın anlaşma şartlarını ihlal ettiği konusunda bilgilendirmesi gerekiyor. Bu bilgilendirmeyle birlikte 30 günlük bir süreç başlıyor. Bu süre zarfında Güvenlik Konseyi’nin mevcut yaptırımların korunması için yeni bir karar çıkarması gerekiyor. Ancak Amerika’nın bu adımı büyük olasılıkla veto etmesi bekleniyor. 30 günlük süre içinde yaptırımların gevşetilmesinin süresinin uzatılması için yeni karar çıkarılamaması durumunda 2015 öncesindeki yaptırımları otomatik olarak yeniden devreye giriyor.

Haber: Arzu Çakır / VOA 

[TÜHA Haber Ajansı, 22 Ağustos 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.