enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:56 MSB kaynakları: Yunanistan’ın deniz yetki alanları planlaması uluslararası hukuka aykırıdır
23:43 Doktorlardan, Önder açıklaması: Genel durumu düne göre iyi
23:33 Devlet Bahçeli: CHP ve yönetimi bitmiş bir hikayenin siyaset ayağıdır
22:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye hedefimize ulaşacağız…
22:21 Kitap: “Son Teknoloji Faciası-Zeki Ama Çalışmıyor”…
21:52 Adalet Bakanı Tunç, Kocaeli’nde “Sırrı Süreyya Önder’in rahatsızlığı nedeniyle ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ötelendi”…
21:27 Kocaeli’nde katıldığı Yargı ve İş Dünyası Sempozyumu’da konuşan Adalet Bakanı Tunç, “Yargı, kendi mecrasında yürür”…
20:59 CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleşen 38. Olağan Kurultayı’nın iptaline ilişkin açılan davaya başlandı.
20:39
08:52 “Sınırlarla Yüzleşmek: Beceriler ve Değerler” uluslararası konferans gerçekleşecek…
08:23 (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter Dergi’nin 100. sayısı çıktı…
08:09 Merz hükümeti dış politikada nasıl bir rota belirledi?…
07:54 Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Macaristan ziyaretine soruşturma…
22:51 İktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yönetimine bugün yapılacak yılın 3. Faiz kararı öncesinde önemli bir öneride bulundu…
22:28 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararının Genel Kurul’da okutulmasına tepki gösterdi…
22:10 Kalp krizi geçiren DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, uzun süren bir ameliyatın ardından yoğun bakıma alındı…
20:07 Rümeysa Öztürk davasında yargıçtan “anayasa krizi” uyarısı…
19:35 TBMM’de okunan AYM’nin Can Atalay kararı AK Parti’yi kızdırdı…
10:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “25 Bin Öğretmen Atama” Müjdesi…
10:18 Resmi Gazete’de bugün! (16 Nisan 2025 Resmi Gazete kararları)
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB’den İç Sınırlar Arasında Test Uygulamasına Destek

AB’den İç Sınırlar Arasında Test Uygulamasına Destek
23.01.2021
A+
A-

TÜHA HABER / AB devlet ve hükümet başkanları video konferans yöntemiyle yaptıkları görüşmelerde Corona virüsünün İngilitere ve diğer bazı ülkelerde ortaya çıkan mutasyonuyla mücadele ederken Schengen sınırlarını kapatıp-kapatmama önerisiyle “aşı pasaportu” taleplerini tartıştı.

Virüsün yeni türleriyle mücadelede ortak tavır belirlemek için toplanan AB zirvesinde, AB’nin iç sınırları arasındaki geçişlerde önceden test yapılması görüşü benimsenirken, etik tartışmaya neden olan “aşı pasaportu” uygulaması ise şimdilik kabul görmedi. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Gerekli olmayan her türlü seyahatten kaçınmayı şiddetle öneriyoruz” dedi.

AB devlet ve hükümet başkanları, Brüksel’de video konferans yöntemiyle yapılan ve yaklaşık 5 saat süren tartışmalarda, Corona virüsünün yeni versiyonlarıyla mücadelede alınacak ortak tedbirleri konuştu. AB’de hızla yayılmaya başlayan ve Almanya, Hollanda ve Portekiz gibi pek çok üye ülkenin tedbirleri sertleştirmesine yol açan virüsün yeni versiyonlarının önü alınamazsa, yeniden tümüyle kapanma konusu gündeme gelecek.

Sınırların kapatılmasında uzlaşma yok

Zirvede Yunanistan gibi turizmi korumak isteyen üyelerle Macaristan gibi virüsün hızını kesmek için radikal önlem alınmasını savunan üyeler, aşı olanlara sınırların açık olmasını içeren “aşı pasaportu” sistemini önerdi.

Ancak AB yönetimi ve Fransa başta olmak üzere bazı üyeler aşıya henüz herkesin erişimi olmadığı için bunun etik olmayacağı görüşünü gündeme getirdi. Ayrıca aşının virüsün bulaşıcı etkisini tümüyle azaltıp-azaltmadığının da henüz bilinmediği vurgulandı.

Aşı pasaportuna karşı çıkan üyeler bu uygulamanın pek çok teknik altyapı gerektireceğine de dikkat çekti, bunun yerine negatif PCR Corona virüsü testinin zorunlu hale getirilmesinin daha doğru olacağı görüşüyle AB iç sınırlarında da test zorunluluğu getirilmesi önerisini savundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, zirvede, ülkesinde, Pazar gecesinden itibaren, AB içindeki diğer ülkelerden gelen yolculara da test zorunluluğunun uygulamaya koyulacağını açıkladı. Zirvenin sonunda ortak bir karar alınmadı, ancak 10’un üzerinde ülke önümüzdeki Pazar gecesinden itibaren negatif PCR Corona virüsü testini zorunlu tutma olasılığını benimsedi.

Zirve sonrası basın toplantısı düzenleyen AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, mutasyona uğrayan yeni tip virüsün tüm Avrupa’da hızla yayılmakta olduğunu ve bu durumu çok ciddiye aldıklarını dile getirdi.

‘‘Aşı sertifikası’’ ya da ‘‘aşı pasaportu’’ gibi konuların AB içinde bölünme yarattığına dikkat çeken Konsey Başkanı Charles Michel, “Tıbbi kullanım için bir sertifikaya dahil edilecek ortak unsurlar üzerinde tüm üyelerin mutabık kalması gerekir. İç sınırlarımızı açık tutacağız ama aynı zamanda seyahatlere de sınırlama getirilmeli” dedi.

Seyahat uyarısı

Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen de AB vatandaşlarına “Gerekli olmayan tüm seyahatlerin iptalini şiddetle tavsiye diyoruz” dedi. Ancak Avrupa tek pazarının işlemesinin de son derece önemli olduğuna vurgu yaptı. Komisyon Başkanı, “İşçilerin ve malların sınırlardan akıcı bir şekilde taşınmasına izin verilmesine devam edileceğini” söyledi.

Dünyada 60 ülkede görülen virüsün ilk olarak İngiltere’de tespit edilen mutasyonu, AB yönetimini de endişelendiriyor. AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, “Dünyada bu virüsü durduramazsak yeni versiyonları ortaya çıkacak. O nedenle tüm dünyanın aşı olması büyük önem taşıyor” dedi.

Toplantıda, Pfizer tarafından üretilen aşılardaki gecikmeden duyulan endişe de dile getirildi. Pfizer, dağıtımdaki gecikmenin bir hafta içinde telafi edileceği sözünü verdi.

Haber: Arzu Çakır / VOA 

[TÜHA Haber Ajansı, 23 Ocak 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.