enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:57 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Trump’ın yeni gümrük tarifelerin etkilenecek sektörlerin temsilcileriyle Paris’te bir araya geldi…
21:34 Fanatik Rum’lardan KKTC topraklarında provokasyon
19:53 Bisiklet turizminin önemli destinasyonlarından Antalya, Kemer ilçesi dağ, gravel ve e-bike bisikleti tutkunlarını bir araya getirecek…
19:32 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Mart ayı enflasyon verilerine göre, Memur ve emeklilerin Temmuz zammını belli oldu!…
18:28 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özel’İn boykot çağrısına tepki gösterdi…
17:19 CHP’nin boykot listesi giderek genişliyor: Anadolu Ajansı ve DBL Entertainment da listeye eklendi!…
11:39 Bakan Bolat, CHP’nin boykot çağrılarına rağmen alışveriş yapanlara teşekkür etti
11:07 Gazeteci Serkan Borlak son yolculuğuna uğurlandı…
10:42 Kocaelispor Teknik Direktörü Taşdemir, Sakaryaspor maçının ardından TÜHA Haber’e açıklamada bulundu…
08:52 Metabolizmayı yeniden dengeleme zamanı: Ramazan sonrası beslenme tüyoları
08:13 Adalet ve güven temelli liderlik
08:08 Türkiye toplam tahıl ürünlerinde 2023-2024 piyasa döneminde yurt içi üretimi ülkedeki talebi karşılama yeterliliği yüzde 111,9 olarak belirlendi…
08:05 Türkiye’nin seyir füzeleri: Sahne onların olacak
07:38 Yeni neslin başarılı oyuncularından Hafsanur Sancaktutan, şu sıralar rol aldığı dizi için Kapadokya ve İstanbul arasında adeta mekik dokuyor…
07:07 2003-2004 Yılları arasında Batman Valiliği yapan eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Batmalıların Ramazan Bayramı’nı kutladı…
22:34 TRT ekranlarında yaşanan Aybüke Pusat krizinden sonra bir gelişme de ‘Bir Zamanlar İstanbul’ dizisinden geldi…
21:57 Bakan Yerlikaya, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Tehditlerle, parmak sallamalarla, sokak ve boykot çağrılarıyla eğip, bükülemez”….
21:39 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, bu yıl üçüncüsü Almanya’da düzenlenen ‘Küresel Engellilik Zirvesi’ne katılıyor…
21:03 Bayram tatilinin ilk 4 günü trafik kazalarında 34 kişi hayatını kaybetti
20:55 RTÜK Başkanı: Boykota destek veren kanallara gereği yapılacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB’nin petrol ambargosu etkili olacak mı?

AB’nin petrol ambargosu etkili olacak mı?
05.05.2022
A+
A-

BERLİN – TÜHA HABER / AB, Rusya’ya karşı planladığı altıncı yaptırım paketi kapsamında kademeli bir petrol ambargosu öngörüyor. Öneri, Avrupa Parlamentosu’nda geniş çapta memnuniyetle karşılanırken, ekonomistler konuya şüpheyle yaklaşıyor.

Almanya’dan Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın ‘DW’den aktardığı haberine göre, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, üye ülkelerle yapılan zorlu müzakerelerin ardından Rusya’ya yönelik altıncı yaptırım paketini Avrupa Parlamentosu’na sundu.

Bu pakette, “Buça’da savaş suçları işleyen” ve Mariupol’un insanlık dışı kuşatmasından sorumlu olan” asker ve sivillerin isimleri de yer alıyor. Tasarıda ayrıca Sberbank ile birlikte iki Rus bankasının daha Swift ödeme sisteminden çıkarılması ve böylece Rus finans sektörünün küresel sistemden tecrit edilmesi öngörülüyor. Ancak diğer taraftan Rusya’ya enerji karşılığı ödemeler, Gazprom Bankası üzerinden yapılmaya devam edecek. Bir diğer yaptırım da medyayı kapsıyor: Rusya’ya ait üç devlet yayın kuruluşuna yasak getiriliyor.

Yaptırım paketinin en can alıcısı noktası ise Rusya’dan petrol ithalatına aşamalı bir ambargonun öngörülmesi. AB Komisyon’un önerisine göre, deniz veya boru hattı yoluyla Rus ham petrolü altı ay içinde, rafine ürünler ise yıl sonuna kadar ambargo kapsamına alınacak.

Bazı sorunlara rağmen geniş fikir birliği

Almanya, uzun zamandır enerji boykotunu frenleyen ülke olarak görülüyordu. Ancak Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, hafta başında Berlin’de yaptığı açılamada, “Bazı zorlukları beraberinde getirse de petrol ambargosunun uygulanabilir olduğunu” söyledi. Bu konuda AB içindeki asıl direniş ise Macaristan, Slovakya ve Avusturya’dan geliyor. Zira üç ülke de ya tamamen ya da büyük oranda Rusya’dan petrol ithalatına bağımlı. Bu nedenle Budapeşte ve Bratislava için yaptırım paketinde bazı istisnalar öngörülüyor.

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck
Robert Habeck Fotoğraf: Kay Nietfeld/dpa/picture alliance

Ancak Rusya’ya yakınlığı ile bilinen Macaristan Başbakanı Viktor Orban, bunu yeterli bulmuyor ve pakete itirazlarını sürdürüyor. AB Komisyonu’nun hazırladığı paketin üye ülkelerce oy birliği ile kabul edilmesi gerekiyor.

Ekonomistlerin şüpheleri var

Peki Rusya’dan petrol ihracatının aşamalı bir şekilde son bulması, Putin’in savaş ekonomisine gerçekten darbe indirebilir mi? Enerji ajansı “Rystad Energy”, Rus petrol üretiminde beklenen azalmaya rağmen, petrol fiyatlarındaki artışın devam etmesi nedeniyle Rusya’nın gelirlerinin bu yıl 180 milyar dolara yükseleceğini tahmin ediyor. Bu, geçen yıla kıyasla neredeyse yüzde 50 oranında bir artış anlamına geliyor. Üstelik Ukrayna savaşının başlamasından bu yana, Rusya’nın petrol üretiminde 1,6 milyar varil düşüş kaydedilmesine rağmen.

Analist Daria Melnik, “Yaptırım ve ambargolara rağmen Rusya ilk aşamada, önceki yıllara kıyasla fiyat artışından faydalanmaya devam edecek” diyor.

Bununla birlikte, Moskova’nın petrol üretimi ve gelirlerinin orta vadede düşmesi kuvvetle muhtemel. Zira Batılı alıcıların yerine Asya’da yeni müşterilere yönelmek, zaman ve büyük altyapı yatırımları gerektirecek. Enerji uzmanları, bu nedenle Rusya’daki ham petrol üretiminin gelecek yılın ortasına kadar toparlanamayacağını tahmin ediyor.

Ekonomi gazetesi “Financial Times” başyazısında, petrol ambargosunu, “Dünya piyasasındaki fiyatları küresel ekonomiyi çökertecek kadar yükseltmeden” uygulamanın zor olacağını vurguluyor. Şu anda dünya pazarlarında çok fazla miktarda petrol mevcut değil. OPEC ve Suudi Arabistan gibi büyük üreticilerin, Rus petrolünün boşluğunu telafi edebilecek durumda olup olmadıkları da henüz belirsiz. AB’nin Rusya’ya yönelik petrol ambargosu uygulamaya hazırlandığına dair haberler bile, petrol fiyatlarının bu Çarşamba (04.05.2022) yaklaşık yüzde 3 oranında artmasına yol açtı.

Gümrük cezaları daha etkili olabilir

Brüksel merkezli düşünce kuruluşu “Bruegel” bünyesindeki ekonomi uzmanlarının da AB’nin aşamalı petrol boykotunun yararları konusunda ciddi şüpheleri var. Guntram Wolff ve Simone Tagliapietra, boykotun yol açacağı fiyat artışının, Rusya’nın petrol ihracatındaki kademeli düşüşü fazlasıyla telafi edeceğine dikkat çekiyor.

Moskova, kendisi açısından bu kısa vadeli olumlu etkiyi, vatandaşlarının gözünü boyamak için kullanabilir. Rus devlet bütçesinin yaklaşık yarısı, enerji ihracatı ile finanse ediliyor.

Ekonomistler arzulanan etkinin, kademeli boykot yerine ancak acil ve tam bir enerji ambargosu ile elde edilebileceğini kaydediyor; zira kademeli bir ambargo, Rusya’ya petrol ihracatını yeniden yönlendirmesi ve yeni pazarlara açılması için zaman kazandıracak.

Uzmanlar, boykota alternatif olarak gümrük cezalarının daha iyi sonuç vereceğini savunuyor. Çünkü gümrük tarifeleri, siyasi gelişmelere bağlı olarak daha kolay ayarlanabilir. Ayrıca ceza ödemeleri, örneğin bir “yediemin hesabında” biriktirilip, savaş sonrası Ukrayna’nın yeniden inşası için kullanılabilir.

Çevre koruma örgütü Greenpeace de uluslararası toplumun geç tepki vermesinin ve kademeli ambargo planlarının Rusya’ya çok fazla zaman kazandırdığına dikkat çekiyor. Örgüt, enerji ihtiyacı için Rusya’ya alternatif olabilecek yeni tedarikçiler aramak yerine, daha fazla enerji tasarrufu yapılmasını talep ediyor.

DW′s Barbara Wesel on EU policy shift regarding Russia | DW News - latest  news and breaking stories | DW | 12.03.2022

[TÜHA Haber Ajansı, 06 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.