enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:36 Önceki dönem AK Parti Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Aydın Ayaydın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret etti…
08:08 Türk Dünyasında Bölgesel Entegrasyon Süreci: Ekonomik Kalkınma
08:05 Terörizmle Mücadele ve Müzakere
06:50 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye-Cezayir Ortak Planlama Grubu Toplantısı’na katılmak için 2 günlük ziyaret kapsamında bugün Cezayir’e gidiyor…
23:48 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) 5. Olağan Genel Kurulu’nda konuştu…
23:22 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mescid-i Aksa bizim kırmızı çizgimizdir…
23:06 Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG terör örgütünün sözde sabotajcısı teslim oldu…
22:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bakanlığımızın normal doğumu teşvik etmesi sizi niye rahatsız ediyor?
11:04 TBMM’nin girişimiyle İstanbul’da düzenlenen “Filistin’i Destekleyen Parlamentolar Grubu Toplantısı”nda, 13 ülkenin parlamento başkanları bir araya geldi.
10:48 Uluslararası seviyede aranan 3 kişi başarılı operasyonla Türkiye’ye getirildi…
10:29 Türkiye’yi Kıbrıs’ta ‘işgalci’ ilan etmişlerdi! İşte o ihanetin perde arkasındaki anlaşma!
10:03 Türkiye Belediyeler Birliği ve Akdeniz Belediyeler Birliğinin iş birliğiyle gerçekleştirilen 10’uncu Antalya Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı açıldı…
00:22 Kocaeli’nin Kandıra Seyrek Kalesi’nde restore çalışması başlıyor…
20:16 Bakan Murat Kurum, Kocaeli’nde anahtar teslim ve kura çekimi törenine katıldı…
19:53 Kocaeli’nin en kalabalık üçüncü ilçesi olan Darıca’da Cumhur İttifakı’nı güçlendiren atama…
19:08 AVİM’den, “Türk-Ermeni İlişkileri: Tarihsel Perspektif ve Günümüze Yansımalarıyla Çok Yönlü Değerlendirme” başlıklı panel…
11:40 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’ndan (PFDK), Serdal Adalı’nın cezası belli oldu…
11:32 Futbolda Trendyol Süper Lig’e 32, Trendyol 1. Lig’e 35, Nesine 2. Lig’e 32, Nesine 3. Lig’e ise 29. hafta maçlarıyla devam edilecek…
11:11 Trendyol Süper Lig’in 32. haftasında Beşiktaş, Göztepe deplasmanında…
10:40 Su Politikaları Derneği Türkiye Belediyeler Birliği ‘Çözüm odaklı eğitim çalıştayı’na katıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Açılım süreci: Durumlar ve sorunlar

Açılım süreci: Durumlar ve sorunlar
27.10.2024
A+
A-

Türk siyaset bilimci, akademisyen, gazeteci ve köşe yazarı Ali BAYRAMOĞLU, ‘KARAR Gazetesi’ için kaleme aldığı “Açılım süreci: Durumlar ve sorunlar” başlıklı yazısında, “Bilinmeyenlerin bilenenlerden çok olduğu bir Kürt açılımı ya da çözüm sürecinin başlarındayız” diyor.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Gazeteci – Yazar Ali BAYRAMOĞLU, yazısında, bilinenleri daha ALİ BAYRAMOĞLU Haberleri - Son Dakika ALİ BAYRAMOĞLU Gelişmeleri - Odatvönce de birkaç kere yazdığını hatırlatıyor ve söz konusu olanın, bir güvenlik stratejisi olarak “çatışma çözümü hamlesi” gibi göründüğünü aktarıyor.

Ali BAYRAMOĞLU, Öcalan’ın serbest bırakılması veya ev hapsine karşılık örgütün lağvedilmesinin, silahsızlanma ve Kürt meselesinin şiddet faslından siyaset faslına geçmesini hedefleyen bu stratejinin  temelinin ise önemli ölçüde, Ortadoğu’da, özellikle Suriye’de, Irak’ta yeni oluşan dengeler karşısında Türkiye’nin bir dizi hamle yaparak elini güçlendirme çabasına dayandığına dikkat çekiyor.

Açılımın, bu niteliğine rağmen, mevcut siyasi koşullarda umut ışığı içeren bir tabloyu oluşturduğu oranda olumlu karşılandığının altını çizen BAYRAMOĞLU, “Burada söz konusu olan sadece bu meseleyi dert eden Kürt vatandaşlar değil, ayrı zamanda Kürt Hareketi. Öcalan’ın hapishaneden gönderdiği mesaj, Demirtaş, DEM ve örgütün açıklamaları bunu açık biçimde gösteriyor. Öcalan ve Kürt hareketinin bir çıkışa, yeni bir başlangıca olan ihtiyacı bu durum bu çerçevesinde değerlendiriliyor muhtemelen” diyor.

Gazeteci – Yazar Ali BAYRAMOĞLU, “Kaldı ki, fazlası da var. Dünya deneyimlerinden biliyoruz ki her çatışma çözümü bir fayda, bir beklenti arayışından yola çıksa da, bir süreç olarak varlığını sürdürür. Süreç ucu açık ve yol üzerinde etkileşimlerle şekil alan öyküdür. Tek aktör değil çok aktörden oluşur, alışverişlere dayanır. Nitekim burada da bir devlet stratejisi olarak ya da başlayacak, (başlayabilirse) bu sürecin sonunda nereye varacağı, velhasıl geleceği belirsizdir. Başka bir çatışma çözümü modeline doğru evrilip evrilmeyeceğini, Kürtlere yönelik kimi haklar üzerine müzakere ve düzenlemeleri, yani gerçek anlamda Kürt sorunu boyutunu içerip içermeyeceği de ortada” şeklinde aktarıyor.

BAYRAMOĞLU, bu açılımı etkileyebilecek bilinmeyenlerin de pek çok olduğuna işaret ediyor ve “Öcalan devlet ne konuştu, ne konuşuyor örneğin? Öcalan “koşullar oluşursa” derken neyi kastediyor? Başlangıç için muhtemelen mutabık olan iktidar devlet bloğu unsurları, sürecin ilerleyişinde de uyumlarını koruyacaklar mı? Açılımın alacağı şekil bu sorular ya da bilinmezlerin yanıtlarıyla yakından ilgili” olduğuna vurgu yapıyor.

Devlet ile Öcalan ve Kürt hareketini karşı karşıya getirebilecek kritik konunun daha  olduğunu yazan Ali BAYRAMOĞLU, “O da niteliğiyle ve hedefleriyle ilgilidir” diyor.

“Söz konusu olan sadece Kürt hareketinin silahsızlanmasına mı yönelik kalacaktır yoksa bir noktada Kürt meselesinde ilişkin dile getirilen kimi taleplerin müzakere edilmesini de içerecek midir?” diye soran Gazeteci – Yazar Ali BAYRAMOĞLU, Ortak bir noktada buluşulsa, çözümün, öncelikle silahtan arınma, ardından siyaset yapma imkanı olarak tanımlansa bile, kimi somut sorun ve durumların ortadan kalkamayacağının altını çiziyor.

BAYRAMOĞLU,   “Örneğin silahın bırakılmasıyla birlikte siyaset evresi başladığında, bu siyaset evrenin koşulları mevcut iktidar tarafından yerine getirilebilecek midir? Bu iktidar ideolojisiyle, demokrasinin ve açık toplumun kurallarına uygun bir siyaset yapma imkanı Kürtler için söz konusu olabilecek midir? Zira açıktır ki, böyle bir durum, mevcut rejimin ve mevcut iklimin değişmesini gerektirir” diyor..

“Örneğin Kürt tarafında parçalar arasında uyum sağlanabilecek midir?” diye soran Gazeteci – Yazar Ali BAYRAMOĞLU, kaleme aldığı “Açılım süreci: Durumlar ve sorunlar” başlıklı yazısını şu sözlerle noktalıyor:

“Öcalan durumu, silahtan sonra siyaset üzerinden politika yürütmek ve hapishaneden imkanı olarak tanımlayabilir. İlk çözüm sürecinde de Öcalan militanların Türkiye’den çekilmesini neredeyse ön koşulsuz olarak kabul etmişti. Örgüt ise bugün kimi alanları kontrol ediyor. Bunların başında Rojava denilen Kuzey Suriye bölgesinin önemli bir kısmı var. Burası Kürt hareketi için geleceğe yönelik özerk bir alan, umudu oluşturan bir saha. Örgüt burada Öcalan’ın çağrısı üzerine silahsız bir varlığa geçer mi? Devlet sözüne güvenir mi? Dahası Öcalan, böyle bir çağrı yapar mı? İmralı’dan gelen “koşullar oluşursa” vurgusu, KCK’nın açıklamaları, hatta TUSAŞ’a yapılan saldırı akla tüm bu soruları, Kürtlerin çözüme bakışlarını ve Kürt alanı içi siyaseti getiriyor.

Görmek ve anlamak için zaman gerekiyor”.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.