enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:21 Efkan Ala, özel bir televizyon kanalında katıldığı programda soruları yanıtladı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu…
23:05 Kadıköy’de bıçaklı saldırıda hayatını kaybeden Minguzzi’yi öldüren sanıkların yakınlarının maktulün ailesini tehdit ve hakaret etmesine ilişkin soruşturma başlatıldı…
22:52 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Endonezya’nın Filistin meselesiyle ilgili tutumunu takdirle karşılıyoruz
22:43 Antalya’da 11-13 Nisan’da yapılacak 4. Antalya Diplomasi Forumu için Antalya’da hazırlıklar tamamlandı….
09:07 Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi’nin (TUDPAM) ‘Dış Bakış’ dergisinin 3. sayısı yayınlandı
08:45 İstanbul’da bir yapının inşaatında hileli beton kullanıldığı ortaya çıktı…
08:23 Dışişleri Bakanı Fidan, “örgüt tıpkı kendi liderinin talep ettiği gibi kongreyi toplar, kendini feshetme ve silahları bırakma kararı alır.”
08:11 Elektrik zamlarından etkilenmemenin yolu doğru yalıtım
07:45 Türk Dünyasında “Türk Faktörü” Üzerine Bir Değerlendirme
23:30 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik terör soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Mahir Polat hakkında ev hapsi kararı verildi…
23:23 CHP’li Vekillerden Hereke’deki Taş Ocağı Talanına Tepki: “Doğamıza, Halkımıza Zarar Veren Her Projenin Karşısındayız!” 
23:20 Su Güvenliğinde Doğal Çevrenin Önemi Çok Büyük
23:11 Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) bir akademisyen, başörtülülere hakaret ettiği iddiasıyla görevden uzaklaştırıldı…
22:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gezi olayları vari provokasyon girişimleri sahiplerinin ellerinde patlamıştır”
22:32 Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde yürütülen arama tarama faaliyeti sırasında teröristlere ait mağara tespit edildi…
22:24 Türkiye’den Dominik Cumhuriyeti’ne taziye mesajı
22:18 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi ziyaret eden Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto’yu Esenboğa Havalimanı’nda karşıladı…
10:31 Su Güvenliğinde Doğal Çevrenin Önemi Çok Büyük
09:35 “Bilim Gençlerle Kazanacak” Nisan Atölyesi: Yapay Zeka ve İnşaat Mühendisliğinin Dönüşümü
09:21 “Büyük skandal! Kartepe’de Meslek Lisesi alanını lojistik tesis yapmışlar”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Adaletin eksik olduğu bir toplum nereye gider?

Adaletin eksik olduğu bir toplum nereye gider?
23.03.2025
A+
A-

“Adalet, toplumun yapı taşlarından biridir ve adaletin sağlandığı toplumlarda bireyler kendini daha güvende hisseder. Yasaların eşit şekilde uygulandığını bilmek, ayrımcılık veya iltimasın olmadığı bir ortamda hem halkın birbirine hem de yasa düzenleyicileri olan güveni artacağından, dayanışma gelişir. Bireyler adaletsizliğe uğradığını hissettiğinde, devlet kurumlarının dürüstlüğünü, diğer insanların niyetlerini sorgulamaya başlar. Sorgulamalar arttıkça da toplumsal doku zarar görür ve bireyler devlete güvenemez hale gelirler”.

Büşra ÇINAR, POLSAM YK&Psikolog-

*Detayı haberimizde!…

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Politik Stratejiler Araştırma Merkezi (POLSAM) Yönetim Kurulu Büşra Çınar - POLSAM | POLİTİK STRATEJİLER ARAŞTIRMA MERKEZİÜyesi ve Psikolog Büşra ÇINAR, POLSAM için kaleme aldığı “Adaletin eksik olduğu bir toplum nereye gider?” başlıklı yazısıyla ilgili TÜHA Haber‘e yaptığı değerlendirmede, toplumsal adaletin varlığından söz edebilmek için ekonomik ve hukuki adaletten mutlaka söz etmek gerektiğine dikkat çekti.
Psikolog Büşra ÇINAR, gelir dağılımındaki dengelerin korunmasının, herkesin temel ihtiyaçlara kolayca erişebilmesi ve fırsat eşitliğini destekleyen politikaların uygulandığında ekonomik adalet sağlanabileceğinin altını çizdi.
“Ekonomik eşitsizlikler arttığında, sosyal huzursuzluklar meydana gelmeye başlar ve toplumsal huzur zaman içinde kaybolur” diyen ÇINAR, şunları söyledi:
“Belli kesimlerin kaynakların çoğunluğuna erişmesi toplumda büyük bir adaletsizlik duygusuna yol açar. Hukuki sistem herkese eşit muamele etmeli ve bireyler hukuk karşısında eşit haklara sahip olduğundan emin olmalıdır. Aksi halde, hukuki sistemin yalnızca belli bir kesimin çıkarlarına göre hareket ettiğine inanıldığında, yargı kararlarında ayrımcılık yapıyorsa, belli bir kesimin yaptığı her şey kabul edilebilirken muhalif kimliğe sahip olanların ortada suç yokken bile en ağır şekilde yaptırıma maruz kaldığı görülüyorsa toplumun adalet algısı zedelenir ve bireyler sistemin meşruiyetini sorgulamaya başlar”.

(POLSAM) Yönetim Kurulu Üyesi ve Psikolog Büşra ÇINAR, toplumsal adaletin bir diğer boyutunun da fırsat eşitliği olduğunu belirterek, “Eğitim ve istihdam gibi alanlarda fırsat eşitliğinin var olması, bireylerin yeteneklerini ortaya çıkarması ve potansiyeli doğrultusunda adım atabilmesi için önemlidir. Bazı gruplar etnik kimlik, cinsiyet, sosyal sınıf, siyasi görüş gibi sebeplerle sistematik bir ayrımcılığa maruz kalıyorsa, bu durumda toplumsal huzursuzluğun arttığı görülür” dedi.

Türkiye'de Adalet Algısı (Mayıs 2021) – Konsensus Araştırma & DanışmanlıkAdalet algısının, bir toplumun uzun vadede barışı koruyabilmesi için önemli olduğuna vurgu yapan Büşra ÇINAR, şöyle devam etti:

“Adaletin var olduğu toplumlarda güven duygusu artacağından toplumsal kuralları içselleştirmek daha kolaydır. Ancak adaletsizlik yaygınlaştığında, kişiler yasalara uymakta isteksiz hale gelip kuralları tamamen görmezden gelmeye başlayabilirler. Adalet algısının kaybolmasıyla haksızlığa uğradığını düşünen gruplar sosyal hareketler başlatabilirler. Çünkü tarihe bakıldığında genelde toplumsal hareketler adaletsizlik duygusunun yoğun olarak yaşanmasıyla başlamıştır. Protesto olarak adlandırılan bu hareketler aslında toplumun adalet arayışının bir sonucudur”.

Politik Stratejiler Araştırma Merkezi (POLSAM) Yönetim Kurulu Üyesi ve Psikolog ÇINAR, POLSAM için kaleme aldığı “Adaletin eksik olduğu bir toplum nereye gider?” başlıklı yazısının son bölümünde, adil bir toplum için medyanın ve kamuoyunun da önemli bir rolü bulunduğunu açıkladı.

Büşra ÇINAR, adil olmayan uygulamaları, hukuksuzlukları duyurmanın, toplumsal baskı oluşturarak değişim için zemin hazırlayabileceğini belirterek, adalet olmadığında hiç kimsenin güvenliğinden söz edilemeyeceğini ve bireylerin iyi oluşunun yalnızca bireysel sebeplerle sınırlandırılmaması gerektiğine vurgu yaptı.

Bireylerin iyi olabilmesi için toplumsal güven duygusunun, adalet duygusu, yasalara güvenebilmek gibi gerekliliklerin de bulunduğunu dile getiren (POLSAM) Yönetim Kurulu Üyesi ve Psikolog Büşra ÇINAR, “Yani adaletin sürekli korunması, sadece bireylerin değil toplumun sağlığı için bir zorunluluktur. Unutmamak gerekir ki birimiz güvende değilsek, hiçbirimiz güvende olamayız” şeklinde kaydetti.

***

Yazar hakkında

1994 yılında Eskişehir’de dünyaya gelen Psikolog Büşra Çınar, ortaöğrenimini Ahmet Kanatlı Anadolu Lisesi’nde 2012 yılında tamamladı. Atılım Üniversitesi Psikoloji bölümüne 2013 yılında tam burslu olarak başlamış ve İngilizce olarak öğrenimini 2018 yılında onur öğrencisi olarak tamamlamıştır. Psikoloji eğitimi sırasında pek çok etkinliğe katılmış, sempozyum ve seminerlerde görev almış, Psikoloji alanında kendini geliştirmeye devam etmiştir. Lisans eğitimini tamamlamasının ardından aldığı eğitimlerle bilişsel davranışçı terapi, şema terapi, kısa süreli çözüm odaklı terapi ve duygu odaklı terapi yöntemlerinde kendini geliştirmiştir. Başlıca uzmanlık alanları anksiyete, erişkin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, özgüven problemleri, aile ve çift terapisi, iletişim sorunları, sağlıklı sınırlar oluşturma, depresyon, olumsuz duygularla başa çıkma, yürütücü işlev bozuklukları, travmalar gibi konulardan oluşmaktadır. 2018 yılından bu yana çeşitli özel kurumlarda psikolog olarak görevini icra etmiş, 2021 yılından itibaren ise özel bir kuruma bağlı olmadan bireysel olarak danışan görmeye devam etmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.