Ağustos Ayındaki Yeşil Düzen, Paris Anlaşması, Fosil Yakıt ve Yenilenebilir Enerji Sektörleri ve Yeşil İyileşmeye Dair Tartışmalar
TÜHA HABER / Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFİA) Kurucu Direktörü Bengisu Özenç, Yeşil Mutabakat Eylem Planının, mevcut eylem planlarının “yeşil” bir derlemesi özelliğini taşıdığını söylerken, “Plan; enerji verimliliği, yenilenebilir enerji, döngüsel ekonomi anahtar kelimelerine odaklanan ancak dönüşümün en temel unsuru olan fosil kaynaklardan çıkışa ve emisyon yoğun ağır sanayinin dönüşümüne ilişkin bileşenlere değinmeyen, oldukça eksik bir çerçeve sunuyor” diyor.
Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Koray Doğan Urbarlı, yeşil ekonomik dönüşümün adil olması gerektiğini belirtiyor ve Yeşiller olarak bunu başarmak adına mücadele ettiklerini ifade ediyor.
Boğaziçi Üniv. İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Prof. Levent M. Kurnaz kaleme aldı: “İnsanlık, üretim kapasitesinin ihtiyaçlarının ötesine uzanmasından dolayı doğal sınırlarının oldukça üstüne çıktı ve iklim krizinin getirdiği risklere karşı daha kırılgan hale geldi. Dolayısıyla iklim risklerini belirlemek ve bunlara yönelik planlama yapmak, gezegenin, hayatın ve işin geleceği için iklim krizine uyum sağlamanın temel taşlarını oluşturuyor.”
İklim bilimci Prof. Dr. Murat Türkeş, insan kaynaklı iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nın tropikleşmesini ve yılın büyük bölümünde tropikal sıcaklık rejiminin egemen ve etkili olmasını daha da hızlandırıp kuvvetlendireceğini söylerken “En yüksek tehlike düzeyinde yangın uyarısı ve alarmı sürdürülmelidir” dedi.
Öne Çıkanlar
Birleşmiş Milletler’in “insanlık için kırmızı kod” olarak adlandırdığı, yeni yayımlanan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin raporuna göre, küresel ısınmanın Paris sınırını aşması muhtemel. Rapor aynı zamanda şimdiye kadarki en sert uyarısında bulunuyor: “Büyük iklim değişiklikleri kaçınılmaz ve geri döndürülemez.” Bunun yanı sıra gezegeni kurtarmak için metan emisyonlarının acilen azaltılması gerekiyor.
UNICEF’in yeni yayımlanan bir raporuna göre, dünyadaki 2,2 milyar çocuğun neredeyse yarısı, iklim krizinin ve kirliliğin etkilerine karşı “son derece yüksek risk” altında. BM ajansının başkanı durumu “hayal edilemeyecek kadar korkunç” olarak nitelendirdi.
ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında havayollarını fosil yakıtlardan arındırmak için 2050 hedef tarihini tartışıyor.
Avrupa Birliği’nin üst düzey diplomatı, dünyanın en büyük ekonomilerini, Kasım ayında yapılacak küresel iklim zirvesine kadar, daha güçlü iklim hedefleri belirlemeye çağırdı.
İklim değişikliğine neden olan atmosferdeki seragazı yoğunluğunun 2020’de 800 bin yıldır kaydedilen en yüksek seviyeye çıktığı bildirildi.
Yeni yayımlanan bir çalışma, küresel ölçekte enerji sektörü emisyonlarının, küresel salgın öncesine kıyasla daha yüksek seviyeye ulaştığını ortaya koydu.
Energy Policy Tracker’ın verilerine göre, 2020’nin başından ve COVID-19 pandemisinin başlangıcından bu yana, G20 ülkeleri fosil yakıtlar için en az 296 milyar dolar, yenilenebilir kaynaklar için ise yalnızca 227 milyar dolar kamu parası taahhüt etti.
Akbelen için Olumlu Gelişme: Mahkemelerden Yürütmeye Durdurma Kararı
İkizköylülerin ve yaşam savunucularının sürdürdüğü direniş ile birlikte, Muğla 1. ve 3. İdare Mahkemeleri, açılan iki davada da yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Ukrayna, en son iklim planına göre ekonomisini büyütürken, yoksulluğu azaltmayı ve emisyonlarını düşürmeyi planlıyor.
Türkiye’nin yılın ilk yedi ayında toplam elektrik üretiminin %4,2’sinin sağlandığı güneş enerjisinde kurulu güç 7 bin 325 megavata ulaştı. Yeni bir çalışma ise ilk kez güneş enerjisinin Haziran ve Temmuz aylarında Avrupa’nın elektriğinin %10’unu ürettiğini gösteriyor.
Nijerya hükümeti, BM’ye sunulan en son iklim planı uyarınca, doğalgazın yakılmasını 2030 itibarıyla sona erdirme sözü verdi.
Ulusal İklim Restorasyonu Merkezi adlı bir grup tarafından yayımlanan güncel bir rapor, finans sektörünün 2008 küresel finans krizi öncesinde konut piyasasında yaptığı hataların aynısını iklim değişikliği konusunda da yaptığını ve çok iyimser olduğunu gösteriyor.
Sri Lanka, hükümetin en son iklim planına göre, 2030 itibarıyla kömür enerjili elektrik santralları inşa etmeyi bırakacak ve elektrik üretiminde yenilenebilir enerji payını ikiye katlayacak.
Son 20 yılda Afganistan’ın GSYH’sinin %20 ila %40’ını oluşturan tarım kuraklık ve sel nedeniyle çok fazla zarar gördü. Taliban ise değişen iklimle mücadele eden çiftçilerin durumundan yararlandı.
Greenpeace’in yeni bir açıklamasına göre, Çin’in eyaletleri 100 GW’ın üzerine yeni kömür projesi planlıyor.
HABER : Bulut BAGATIR & İstanbul
[TÜHA Haber Ajansı, 17 Eylül 2021]