Almanya’dan HDP ve Gergerlioğlu Tepkisi
TÜHA HABER / Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması girişimi ve bu partiden Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesine Almanya’dan sert tepkiler geldi.
Federal Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, bu gelişmenin, “Türkiye’de hukukun üstünlüğü konusunda kuşkuya yol açtığı” belirtildi. Dışişleri Bakanı Heiko Maas adına konuşan bir sözcü, HDP‘nin kapatılması girişimini “orantısız” olarak değerlendirirken, “Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi ve HDP’li diğer birçok milletvekiliyle parti üyesi aleyhine açılan ceza davaları Türkiye’de hukukun gidişatı ile ilgili bir sürecin parçaları” olarak tanımladı.
Yapılan açıklamada, parti yasaklamanın “demokrasilerde en son çare” olduğu ifade edilirken, demokrasilerin fikir özgürlüğü ve muhalefetle yaşadığı vurgulandı. Açıklamada, “Federal hükümet, Avrupa Konseyi üyesi olan ve AB’nin üyesi olmak isteyen Türkiye’den, kendisinin de imzaladığı tüm demokratik ve hukuki kurallara bağlı kalmasını beklemektedir” denildi.
Yeşiller Partisi adına ortak açıklama yapan Federal Meclis Başkan Yardımcısı Claudia Roth ve Federal Meclis milletvekili Cem Özdemir, Alman hükümetine Türkiye’deki muhalif grupları daha güçlü bir şekilde desteklemesi çağrısında bulundu. Açıklamada Türkiye’nin giderek otoriterleştiği, Berlin’in ikili ilişkileri sürekli güzelmiş gibi göstermeyi bırakması gerektiği savunulurken, Alman hükümetinin Ankara’ya karşı politikalarını, yaptırımları da içeren bir şekilde sertleştirmesi istenildi. Roth ve Özdemir’in açıklamasında, HDP için “barışcı ve demokratik bir Türkiye için partnerimiz” denilirken, “Recep Tayyip Erdoğan‘ın HDP’yi yasaklama girişimi Türkiye’de demokrasiyi yok etme sürecinde yeni bir düzey. Federal hükümet ve ABD’nin Erdoğan’la açıkça konuşmaları şart” denildi.
Türkiye-Almanya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu’ndan yapılan açıklamada da, HDP‘nin kapatılması girişimi ve Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi eleştirildi. Açıklamada, “Türkiye’de muhalefet ve sivil toplum giderek daha büyük baskı ve zulüm altında tutuluyor” ifadesi yer alırken, özellikle 2016 yılından bu yana hükümet karşıtlarına baskı uygulandığını büyük bir endişe ile izledikeri, muhalif insanların işlerini kaybettiği, sivil toplum temsilcilerinin temel haklarının kısıtlandığı ve muhalefet partilerinin sistematik olarak baskı altında tutulduğu savunuldu.
Yargıtay’ın 2 yıl 6 ay yıl hapis cezasını onadığı Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkındaki hükmün Çarşamba günü TBMM Genel Kurulu’nda okunması ile HDP’li siyasetçinin vekilliği düşürülmüştü. Çarşamba ayrıca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP’nin kapatılması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
Haber: Cem Dalaman / VOA
[TÜHA Haber Ajansı, 19 Mart 2021]