enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:18 Geri sayım başladı!…
15:32 Jeopolitik, ekonomik ve stratejik açıdan önem taşıyan yer altı kaynaklarının, küresel rekabet ortamındaki önemi ve enerji dönüşümüne etkileri…
15:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Foruma yoğun ilgiden memnuniyet duyuyoruz”…
15:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail’in katliamlarına sessiz kalmak bu suça ortak olmaktır…
10:10 Vatan Partisi Genel Başkanı Perinçek, “ABD – İsrail merkezli tehditlere karşı Türkiye’nin çözüm yolu Atlantik sisteminden koparak üretim devrimine yönelmek”…
09:28 ‘Beyin besini’ kolinin neden gözardı edildiği düşünülüyor?
08:56 Hollanda’da Kurşuna Dizilen Özbekler!…
08:40 Dışişleri Bakanı Fidan,”Bazı grupların Türkmenlere farklı şekilde muamele etmesi kabul edilemez”
07:12 Başbuğ Alparslan Türkeş Enschede’de anıldı!…
07:10 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılına girerken, bu sürecin birçok toplumsal boyutu tekrar gözden geçiriliyor…
06:55 Simpra Inventory ile Mutfağın Matematiği’nin üçüncü bölümü yayınlandı
20:47 Ziraat Türkiye Kupası’nda yarı final tarihleri açıklandı! İşte karşılaşmaların programı
19:47 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den Cumhurbaşkanı Erdoğan ile DEM Parti arasında yapılan görüşmeye ilişkin ilk açıklama geldi!…
18:50 İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarıyla ilgili basın açıklaması düzenlendi…
16:45 Kocaelispor’a müjdeli haber an meselesi!…
16:35 Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı Akın Gürlek davası 16 Haziran’a ertelendi…
08:09 Analiz: Mayın Tarlalarıyla Mücadele: Azerbaycan’ın Deneyimi ve Karşılaştığı Zorluklar
08:02 Avrupa Güvenlik Mimarisi ve Türkiye
23:54 Bakan Kacır,  Van’da “19. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Van Bölge Yarışması Ödül Töreni”ne katıldı…
23:36 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkının yanında yer alan tarihi duruşu asla değişmeyecek”…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’yı “evi” gören Türklerin sayısı artıyor

Almanya’yı “evi” gören Türklerin sayısı artıyor
15.04.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Almanya’da yapılan bir ankete göre Türkler son 20 yılda Almanya’ya daha fazla uyum sağladı. Bu sürede Türklerle Almanların komşuluk ilişkileri de gelişti.

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (epd,DW/TY,BK)’ye dayandırdığı habere göre, Merkezi Almanya’nın Essen kentinde bulunan Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi  Vakfı (TAM) tarafından yapılan bir araştırmada, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde (KRV) yaşayan yaklaşık 950 bin Türkiye kökenli insanın entegrasyonunda son 20 yılda olumlu yönde gelişmeler kaydedildiği ortaya çıktı.

KRV Uyum Bakanlığının görevlendirmesiyle gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları Çarşamba günü eyalet başkenti Düsseldorf’ta tanıtıldı.

Buna göre ankete katılanların yüzde 63’ü kendilerini Almanya’da “tamamen evlerinde” hissettiklerini belirtirken, görüşlerine başvurulanların yüzde 27’si ise kendilerini “kısmen evlerinde” hissettiklerini söyledi.

2001 yılında yapılan aynı konudaki ankete katılanların yüzde 56’sı kendilerini “tamamen evlerinde”, yüzde 22’si ise “kısmen evlerinde” hissettiklerini belirtmişti.

Komşuluk ve arkadaşlık ilişkileri gelişti

Ankete yansıyan sonuçlara göre Türklerle Almanlar arasındaki komşuluk ilişkilerinde de gelişme kaydedildi. Ankete katılanlar özellikle Alman komşularla temaslarının arttığını belirttiler. Böylece kültürlerarası kaynaşmada da ilerlemeler kaydedildiği belirtildi. Yapılan açıklamada Almanlarla arkadaşlık ilişkisi olan Türklerin oranının 1999’da yüzde 69 olarak belirlendiği, 2019’da ise bu oranın yüzde 79 olarak tespit edildiğine vurgu yapıldı.

Anketten çıkan bir diğer sonuca göre Türklerin yarıdan fazlası (yüzde 52‘si) Almanlardan “farklı” olduklarına inanıyor.

Haci-Halil Uslucan

TAM Vakfı Bilimsel Direktörü Prof. Dr. Hacı Halil Uslucan

“Duygusal bağ sürüyor”

Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi Bilimsel Direktörü Prof. Dr. Hacı Halil Uslucan, Almanya’nın artık çoğu Türkiye kökenli için vatan haline geldiğini belirterek, “Ama aynı zamanda Türkiye ile yakın bir duygusal bağ da devam ediyor” dedi.

Anket sonucuna göre Türkiye kökenliler, Almanya’yı yurt olarak benimsemelerine rağmen, Türkiye ile duygusal bağlarını sürdürmeleri nedeniyle Almanya siyasetinden çok Türkiye siyaseti ile ilgileniyorlar.

Türklerin Almanya’ya uyumlarında görülen iyileşmelere karşın Alman vatandaşlığına geçen Türkiye kökenlilerin sayıları geçtiğimiz yıllarda düşüşe geçti. 2000 yılında 31 bin civarında Türk vatandaşı Alman vatandaşlığna geçerken, bu rakam 2018’de 4 bin 700’e gerileyerek önemli ölçüde azaldı.

KRV yaklaşık 18 milyon nüfusuyla Almanya’nın en kalabalık eyaleti konumunda. Ülkedeki Türkiye kökenlilerin yaklaşık üçte biri bu eyalette yaşıyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 15 Nisan 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.