enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:48 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) 5. Olağan Genel Kurulu’nda konuştu…
23:22 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mescid-i Aksa bizim kırmızı çizgimizdir…
23:06 Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG terör örgütünün sözde sabotajcısı teslim oldu…
22:50 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye-Cezayir Ortak Planlama Grubu Toplantısı’na katılmak için 2 günlük ziyaret kapsamında yarın Cezayir’e gidiyor…
22:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bakanlığımızın normal doğumu teşvik etmesi sizi niye rahatsız ediyor?
11:04 TBMM’nin girişimiyle İstanbul’da düzenlenen “Filistin’i Destekleyen Parlamentolar Grubu Toplantısı”nda, 13 ülkenin parlamento başkanları bir araya geldi.
10:48 Uluslararası seviyede aranan 3 kişi başarılı operasyonla Türkiye’ye getirildi…
10:29 Türkiye’yi Kıbrıs’ta ‘işgalci’ ilan etmişlerdi! İşte o ihanetin perde arkasındaki anlaşma!
10:03 Türkiye Belediyeler Birliği ve Akdeniz Belediyeler Birliğinin iş birliğiyle gerçekleştirilen 10’uncu Antalya Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı açıldı…
00:22 Kocaeli’nin Kandıra Seyrek Kalesi’nde restore çalışması başlıyor…
20:16 Bakan Murat Kurum, Kocaeli’nde anahtar teslim ve kura çekimi törenine katıldı…
19:53 Kocaeli’nin en kalabalık üçüncü ilçesi olan Darıca’da Cumhur İttifakı’nı güçlendiren atama…
19:08 AVİM’den, “Türk-Ermeni İlişkileri: Tarihsel Perspektif ve Günümüze Yansımalarıyla Çok Yönlü Değerlendirme” başlıklı panel…
11:40 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’ndan (PFDK), Serdal Adalı’nın cezası belli oldu…
11:32 Futbolda Trendyol Süper Lig’e 32, Trendyol 1. Lig’e 35, Nesine 2. Lig’e 32, Nesine 3. Lig’e ise 29. hafta maçlarıyla devam edilecek…
11:11 Trendyol Süper Lig’in 32. haftasında Beşiktaş, Göztepe deplasmanında…
10:40 Su Politikaları Derneği Türkiye Belediyeler Birliği ‘Çözüm odaklı eğitim çalıştayı’na katıldı…
08:02 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 2. bölümü…
07:33 DSÖ’nün pandemi anlaşması hakkında internette yer alan iddialar doğru mu?
23:56 MSB kaynakları: Yunanistan’ın deniz yetki alanları planlaması uluslararası hukuka aykırıdır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Altyapısı olmayan turizm beldesi; Bodrum…

Altyapısı olmayan turizm beldesi; Bodrum…
31.08.2024
A+
A-

Nüfusu 100 bin, bilemedin 200 bin olan bir beldeye üç buçuk milyon insanı sığdırmaya çalışırsan sistem çöker. İstanbul’un da diğer büyük kentlerin de sorunu budur.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 

CENGİZ ERDİL

Yazar* Cengiz ERDİL

Konuk Yazar, Emekli TRT Haber Muhabiri Cengiz ERDİL, “Altyapısı olmayan turizm beldesi; Bodrum…” adlı bir yazı kaleme aldı:

Ders mekanımız Bodrum… Kış aylarında 200 bin nüfuslu ilçede sıcaklar bastırıp güneşe akın zamanı geldiğinde hiçbir kamu alt yapısı bu kadar insanı kaldırmıyor. Çünkü Bodrum Yarımadası o kadar dolup taşıyor ki, alt yapı sorunları bitmiyor.

Elektrik sıklıkla kesiliyor, internet ve GSM sistemleri yetersiz. Yarımadanın iki anayolundaki trafik İstanbul’u aratmıyor.

“Biz burada zaten kazanıyoruz” zihniyeti de Bodrum’un sorunlarını katlayıp duruyor. İlçede yıllardır bir çöp sorunu var; CHP’li belediyeler bir türlü işin üstesinden gelemedi. Sokaklar çöp yığınlarıyla dolu, milyonlarca pet ve cam şişenin toplanabileceği ilçe merkezi ve mahallelerde (önce belediye idi) toplama istasyonu yok.

Bodrum'da turizm yoğunluk sürüyor - Son Dakika Haberleri

Ancak yarımadada asıl önemlisi su sorunu…

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Dursun Yıldız - Türkiye | Profesyonel Profil | LinkedInYıldız’a kulak vermenin tam zamanı…

Yıldız’a göre, su talebindeki aşırı artış, hatalı yapılan ve sürekli patlayan isale hattı, şebeke kayıp ve kaçakları ve su temin edilen barajların kuraklık nedeniyle yetersiz kalması ve sorunun dönemsel tedbirlerle çözülmeye çalışılması için yeraltı sularının kontrolsüz çekilmesi Bodrum’un su sorununu kronikleştirdi.

NE YAPILMALI?

Dursun Yıldız’a göre öncelikle, “Bodrum Su ve Kanalizasyon Master Planına “ihtiyaç var. Bu plan sadece Bodrum’a alternatif ilave su kaynağının yerini tespit için değil su yönetiminin yol haritası için de gerekli.

Ayrıca ek su kaynağı için deniz suyu arıtılacaksa da bunun yapılan planda öncelikli bir ihtiyaç olduğu gösterilmeli. Burada suyun maliyetindeki artış da gözden kaçırılmamalı.

Bodruma yeni baraj, atık su arıtma ve su altyapı tesisleri için merkezi hükümet ile yerel yönetimin iş birliği şart. Gerekli ödenek ayrılmalı ve işletme ve bakım hizmetleri için uygun bir finansman modeli de oluşturmak lazım.

Dursun Yıldız’ın tespitleri böyle…

Peki; merkezi hükümetin kıyı beldelerdeki su ve diğer altyapı sorunlarını çözmek için bir çabası var mı? Onların derdi doğa harikası koyları pazarlayıp betonlaştırmak. Yeni yıldızlı oteller ve marinalarla sorunların katlanarak büyüyeceğini bir türlü anlamak istemiyorlar. Yerel yönetimler ise sorun çözmeyi bırakın, sorunları anlatmaktan aciz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.