Atatürk’ün partisi
Yeniçağ Gazetesi köşe yazarı ve ilim adamı Prof. Dr. Ahmet B. ERCİLASUN, “Atatürk’ün partisi olmak için her şeyden önce milliyetçi olmak gerekir” dedi.
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
Prof. Dr. Ahmet B. ERCİLASUN, kaleme aldığı “Atatürk’ün partisi” başlıklı yazısında, İlker Başbuğ’un son kitabında belirttiği gibi Atatürk’ün, “Biz Türk milliyetçisiyiz.” dediğinin altını çiziyor.
Başbuğ’un kitabında Atatürk’ün milliyetçiliğiyle ilgili birçok alıntı ve örnek olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ahmet B. ERCİLASUN, “Aslında bunlar Atatürk’ün milliyetçilikle ilgili söylem ve eylemlerinin çok az bir kısmını oluşturur” diyor.
Atatürk bütün ömrünü, Türk milletinin bağımsızlığını sağlamak, Türk milletini korumak ve yükseltmek uğrunda harcamıştır. Söylev ve demeçlerinde en çok kullandığı kavramlar da Türk, Türk milleti / ulusu, Türklük, millet, milliyet kavramlarıdır.
Prof. Dr. Ahmet B. ERCİLASUN, “Bütün bunlar açık bir şekilde göstermektedir ki Atatürk’ün partisi olmak için her şeyden önce ve mutlaka Türk milliyetçisi olmak gerekir. Evet, CHP, Atatürk’ün kurduğu partidir ve yöneticileri bununla ne kadar övünse azdır. Ancak Atatürk’ün temel yolunu bir yana bırakıp “Atatürk’ün partisi” diye övünmenin bir anlamı yoktur” diyor.
Atatürk’ün kurduğu parti olarak Türk milliyetçiliğine en çok sahip çıkması gereken partinin CHP olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Ahmet B. ERCİLASUN, Ülkenin ve milletin adıyla, bütünlüğüyle sorunları olan grup ve partilerle iş birliği yapmanın Türk milliyetçiliği ile bağdaşmadığının da açık olduğunu dile getirdi.
“CHP kendine yani Atatürk’e gelmeli, bölücü unsurlara karşı tavrını açık bir şekilde ortaya koymalıdır” diyen Prof. Dr. Ahmet B. ERCİLASUN, “Aksi takdirde emanet olarak verilen bir tek oy bu partide kalmaz” değerlendirmesinde bulunuyor.
muasır medeniyet, asri, asrilik.
Yeniçağ Gazetesi köşe yazarı Prof. Dr. Ahmet B. ERCİLASUN, “Atatürk’ün partisi” başlıklı yazısını şöyle noktalıyor:
“Aslında muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkmak ülküsü de milleti yükseltmek içindir. Milliyetçilik ve çağdaşlık kavramları, laiklik, halkçılık, inkılapçılık, cumhuriyetçilik, devletçilik ilkelerinin tamamını içerir. Bütün bunları sahiplenen bir parti, bu ilkelere karşı olan hiçbir grup ve parti ile iş birliği yapamaz, yapmamalıdır.”
***
Ahmet B. ERCİLASUN
Yazar, ilim adamı. 1943’de İzmir doğdu. İ. Ü. Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi (1967). Aynı yıl Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’ne Türk Dili asistanı olarak girdi. Kars İli Ağızları-Ses Bilgisi adlı teziyle “doktor” unvanını aldı (1971). 1971’de Hacettepe Üniversitesi’ne, 1983’te Gazi Üniversitesi’ne geçti. 1979’da doçentliğe, 1986’da profesörlüğe yükseldi. Gazi Üniversite Basın-Yayın Yüksek Okulu Müdürlüğü (1986-1991), Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Başkanlığı, Türk Dil Kurumu Başkanlığı yaptı. Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü’nün genel sekreterliğini yürüttü. Ahmet Bican Ercilasun, Türk dili, edebiyatı, Türk lehçe ve şiveleri konusunda eserler verdi.