Atina daha sıcak bir dünyaya uyum sağlamak için neler yapıyor?
Climate Now’ın bu bölümünde, Yunanistan’ın başkenti Atina’nın daha sıcak bir dünyaya nasıl uyum sağladığını öğreniyoruz.
TÜHA Haber’in EuroNews’e dayandırdığı haberine göre, Yunanistan’ın başkenti Atina şu an 40 dereceye varan sıcaklıklarla, bir sıcak hava dalgasının tam ortasında.
Atina yapılaşmanın en yoğun olduğu Avrupa şehirlerinden biri ve aynı zamanda en sıcağı.
Kent yetkililerinden Elissavet Bargianni, iklim değişikliğinin görünümünün korkunç olduğunu söylüyor:
“Önümüzdeki birkaç on yıl için yapılan projeksiyonlara baktığınızda bunların dramatik olduğunu görürsünüz, yaz aylarında sürekli olarak sıcak hava koşulları altında olacağız. Yaşam tarzımızı bu sıcaklığa göre ayarlamamız ve uyum sağlamamız gerekiyor.”
Atina, buna adapte olmak için aşırı sıcaklıkların yol açtığı sağlık risklerine ilişkin farkındalığı artırmaya ve kenti yeniden tasarlamaya yönelik eksiksiz bir eylem planına sahip.
A noktasından B noktasına en serin yürüyüş yollarını gösteren bir akıllı telefon uygulaması, bu girişimlerden biri.
Uygulamanın rotayı en serin sokaklardan geçecek şekilde oluşturduğu anlatan Bargianni, “Algoritma, sıcaklığı uydu verilerine göre hesaplıyor ve ayrıca güzergahlardaki ağaç yoğunluğunu da dikkate alıyor.” şeklinde konuşuyor.
Bargianni bizi, şehrin metruk arazilerinde oluşturulan 10 cep parkından birine götürüyor.
Önceden terk edilmiş ve kurak bir arazi olan bu alan artık, şehrin en sıcak mahallelerinden birinin serinleme noktası haline geldi.
Bargianni, “Termometrenizi burada ağaçların altına ve asfalta koyduğunuzda en az iki santigrat derece fark ettiğini göreceksiniz.” diyor.
Yaz sıcaklıklarının son 30 yılda ortalama 1,9 derece arttığı Atina’da için yeşil alanların serinletici etkisi hayati önem taşıyor.
Meteorolog Pannos Giannopoulos, daha fazlasının kapıda olduğunu söylüyor: “İklim değişikliği çalışmaları, Yunanistan’da iklimin daha da ısınacağını, yazların daha sıcak, kışlarınsa daha az soğuk geçeceğini ve ülkenin çoğu bölgesinde daha az yağmur yağacağını gösteriyor.”
Bir diğer zorluk, su sorunu olacak. Kostas Gerolimatos bu nedenle Roma döneminden kalma bu su kemerini yeniliyor.
Bu kemer, yılda 50 bin metreküp yer altı suyunu banliyölere taşıyabilir. Bu su şu an denize gidiyor…
Uzun vadede hedef Atina’nın yüzde 30’unu yeşil alan haline getirmek.
Bargianni bu plana ilişkin, “Bu hemen yarın olmayacak. Ama eğer önümüzdeki yıllarda böyle bir şey yapmazsak Atina ölü bir şehir haline gelecek. Ve ben bir şeyler yapacağımızı düşünüyorum.” ifadelerini kullanıyor.
Kaydedilen en sıcak haziran ayı
Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nden son verilere göre, geçtiğimiz haziran ayı kaydedilen en sıcak haziran ayı oldu.
Geçen ay küresel sıcaklıklar 1991-2020 ortalamasının 0,5 derece üzerindeydi.
Avrupa’nın sıcaklık anormallikleri haritasına baktığımızda, İrlanda, İngiltere, Belçika ve Hollanda’nın kaydedilen en sıcak haziran ayını yaşadığını görüyoruz. Türkiye, Yunanistan, Rusya ve Balkanların bazı kısımlarındaysa hava, ortalamadan daha serindi.
Deniz yüzeylerinin daha sıcak olması, küresel sıcaklık rekorlarının başlıca nedenlerinden biri.
Örneğin bu haritada, Kuzey Atlantik üzerindeki olağanüstü yüksek deniz yüzeyi sıcaklıklarını ve Britanya Adaları çevresindeki aşırı yüksek sıcaklıkları görebiliyoruz.
İrlanda’nın batısında deniz sıcaklıkları ortalamanın beş derece üzerine çıkarak normalde haziran ayından ziyade yaz sonunda beklenen sıcaklıklara ulaştı.
Suyun daha sıcak olmasına muhtemelen birden fazla faktör katkıda bulundu: Daha düşük rüzgar ve partikül kirliliği seviyeleri ve iklim değişikliğinin uzun vadeli etkileri gibi.
Gazeteci* Jeremy WİLKS