enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrupa ile ABD’nin İdeolojik Savaşı

Avrupa ile ABD’nin İdeolojik Savaşı
22.02.2025
A+
A-

* ABD Başkan Yardımcısı Vance, Avrupa’yı kendi iddiasından vurmaya çalıştı: “Avrupa’ya karşı en çok endişelendiğim tehdit, Rusya, Çin veya başka bir dış aktör değil endişelendiğim şey, içeriden gelen tehdit” açıklaması ile Avrupa demokrasisinin “yanlış yolda” olduğunu savundu.

* İyi okumalar!

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Türkiye’nin saygın, güvenilir Ankara merkezli bir düşünce Türkiye’nin saygın, güvenilir Doç. Dr. Nebi Miş “AK Parti Hem İç Hem De Küresel Konjonktürü ve  Değişimleri İyi Okuyor, Siyasetini Buna Göre Güncelleyebiliyor”, Söyleşi  Ferhat Pirinççi | Kriter DergiAnkara merkezli bir düşünce kuruluşu olan SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Genel Koordinatörü ve Siyaset Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Nebi MİŞ, “Avrupa ile ABD’nin İdeolojik Savaşı” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

“Avrupa’nın güvenlik ve siyasi elitleri, Vance’den böyle bir konuşma beklemiyorlardı” diyen MİŞ,  şunları söyledi:

“Daha çok güvenlik için yük paylaşımı, savunma harcamalarında artış tavsiyesi, ticarete yönelik yeni uyarılar ve Ukrayna-Rusya savaşının akıbetine ilişkin Vance’in ne söyleyeceğini merak ediyorlardı.

Ancak Vance, bu konular yerine doğrudan Avrupa siyasetinin geleceğine odaklandı. Trump’ın “parlak bir konuşma olarak” nitelendirdiği sözkonusu konuşmada Vance, MAGA hareketinin dünya görüşünü Avrupa’ya yaymak için Avrupa aşırı sağının argümanlarınıtekrar etmeyi seçti”.

Doç. Dr. Nebi MİŞ, başta Almanlar olmak üzere Avrupalı müttefiklerin, Vance’ın konuşması karşısında şaşkınlığa uğradıklarını dile getirdi.

Trump’ın başkan yardımcısının, bu durumu tahmin ettiği için “Washington’da kasabada yeni bir şerif var” diyerek, bir an önce yeni gerçekliğe “alışmalarını” öğütlediğini hatırlatan MİŞ, şöyle devam etti:

“”Kendi seçmenlerinizden korkarak yarışıyorsanız, Amerika sizin için hiçbir şey yapamaz” sözleri ile aşırı sağa doğrudan seçim desteği olarak adlandırılabilecek bir içerikte konuştu. Dolaylı bir mesaj verme kaygısı gütmeden, Avrupa liderlerini doğrudan “kıtadaki aşırı sağ partilerin izolasyonuna son vermeye”çağırdı”.

Doç. Dr. Nebi MİŞ, Vance’ın konuşmasının Almanya’da seçimlere 10 gün gibi bir sürenin kaldığı bir dönemde yapmasının, söylenenlerin şok etkisini artırdığını ve 61 yıllık Münih Güvenlik Konferans tarihinde, Putin’in 2007’deki konuşması ile birlikte en şok edici konuşma olarak değerlendirildiğine dikkat çekti.

MİŞ, geçtiğimiz günlerde, Aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi’ne Elon Musk’ın hem kendi sosyal medya platformu X’ten destek vermiş hem de partinin kampanyasına bağlanarak bir konuşma yaptığını , dolayısıyla, ABD’nin yeni yönetiminin bu tutumunun, Almanlar tarafından seçimlere doğrudan müdahale olarak yorumlandığını işaret etti.

Avrupa ile ABD nin İdeolojik Savaşı

ABD Başkan Yardımcısı Vance

Trump hareketinin, bu tür desteklerinin iç siyasete müdahale anlamına gelip gelmediği ile çok ilgilenmediğini ifade eden Doç. Dr. Nebi MİŞ, şöyle sürdürdü:

“Bu bakış açısının bir göstergesi olarak Vance konuşmasında Romanya’da başkanlık seçimlerinin, Rusya’nın siyasi kampanyayı manipüle ettiğine dair açık kanıtlar nedeniyle, mahkeme tarafından iptal edilmesini “demokrasiye müdahale”olarak nitelendirdi. Vance, “Eğer demokrasiniz yabancı bir ülkeden gelen birkaç yüz bin dolarlık dijital reklamla yok edilebiliyorsa, o zaman başlangıçtan itibaren çok güçlü değil demektir” diyerek de dolaylı yoldan kendi sözlerinin de bu çerçevede anlaşılmasını istedi. Trump’ın yeniden seçilmesiyle birlikte Avrupalıların öncelikli endişeleri; kıtanıngüvenliği, NATO’nun yeniden konumlandırılması, Rusya tehdidinin geleceği, gümrük vergilerinebağlı anlaşmazlıklar gibikonular üzerineydi. AncakTrump’ın ikinci döneminde,Avrupa ile ABD arasında en önemli çatlağın ideolojik bakış açıları üzerine olacağı anlaşıldı. Artık demokrasinin tanımı üzerinde bile anlaşamadıkları netleşti”.

“Tarihi bir ittifak ilişkisinin olduğu iki kıta arasında yeni bir kültür savaşı başladı” diyen SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Nebi MİŞ,  bu savaşın, daha çok Avrupa iç siyasetindeki kırılganlıklar üzerinden şekilleneceğini belirterek, “Avrupa aşırı sağı ile Trump ve ekibinin; göç, vatandaşlık hakları, iklim, uluslararası ilişkilerin yerleşik işleyişi, ticaretin kuralları, cinsiyetçi yaklaşımlar ve devletin işlevi gibi konularda benzer düşündükleri biliniyor” dedi.

“Trump ve ekibi, Avrupa’da kendi dünya görüşüne yakın aşırı sağ partilerin daha da güçlenerek iktidara gelmesini istiyor” diye hatırlatmada bulunan Doç. Dr. Nebi MİŞ,  kendisi ile uyumlu olmadığını düşündüğü siyasetçilerin denklem dışı kalmasına çalıştığını ve bunu da açıktan yapma konusunda bir çekinceye sahip olmadıklarını vurguladı.

SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Nebi MİŞ, Avrupa ile ABD arasında yaşanacak bu ideolojik çatlağın hangi sonuçları ortaya çıkaracağını şimdiden öngörmenin güç olduğunu, ancak her halükarda, bu ideolojik ayrışmanınAvrupa’da toplum, siyaset ve yönetimler açısından var olan kutuplaşmaları derinleştireceğiniöngörmenin zor olmadığını kaydetti.

***

Yazar hakkında

Nebi Miş

Lisans (2003) ve yüksek lisans (2005) eğitimini Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde tamamlayan Nebi Miş doktorasını (2012) “Türkiye’de Güvenlikleştirme Siyaseti 1923-2003” başlıklı teziyle tamamlamıştır. Doktora sürecinde bir yıl süreyle Belçika Katholieke Universiteit Leuven’de araştırmacı olarak bulunmuştur. Siyasal sistemler ve kurumlar, demokratikleşme, Kürt meselesi, sivil-asker ilişkileri, Türkiye’de güvenlik siyaseti, İslamcılık ve Ortadoğu’da demokratikleşme konuları üzerinde çalışmaktadır. Ayrıca bu konularda Türkçe ve İngilizce makaleleri yurt içinde ve yurt dışında farklı akademik dergilerde yayımlanmıştır. Demokrasi Nöbetleri: Toplumsal Algıda 15 Temmuz Darbe Girişimi, Türkiye’de Siyasal Sistemin Dönüşümü ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi, AK Parti’nin 15 Yılı: Siyaset, Turkey’s Presidential System: Model and Practices ve AK Parti ve Türkiye’nin Dönüşümü kitaplarının ortak yazar ve editörüdür. Halen Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde ve Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü’nde dersler vermektedir. Aynı zamanda SETA Genel Koordinatörü görevini yürütmektedir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.