Avrupa’dan Mektup Var!
Değerli okurlar TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA) ve Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın Almanya Temsilcisi Tuba Nur TÜRKLELİ, ‘Avrupa’dan Mektup Var!’ Haber Bülteni köşesinde, Avrupa’da öne çıkan ‘TRT Haber, AA’ kaynaklı haberlerden derlediği bülten hazırladı.
İşte Tuba Nur TÜRKELİ’nin hazırladığı ‘Avrupa’dan Mektup Var!’ Haber Bülteninin ilk haberi, AB içişleri bakanlarının yasa dışı göçteki artışla ilgili olağanüstü toplantısıyla ilgili.
Avrupa Birliği içişleri bakanları, 25 Kasım’da Orta Akdeniz ve Batı Balkanlar güzergahlarından AB’ye yasa dışı göçteki artışla ilgili olağanüstü toplandı.
Üst düzey bir AB yetkilisinin verdiği bilgiye göre, Komisyon, toplantıda içişlerinden sorumlu üye Ylva Johansson’un Perşembe günü açıkladığı Orta Akdeniz rotasıyla ilgili eylem planını AB içişleri bakanlarına sundu.
Toplantıda AB üyesi olmayıp Şengen bölgesine dahil olan ülkeler de yer aldı.
Acil durumu ele almanın yanı sıra gelecek ay rutin olarak düzenlenecek içişleri ve adalet bakanları toplantısına hazırlık niteliği de taşıyan toplantıdan, herhangi bir karar çıkması beklenmedi.
Ukrayna’dan olası yeni göç de görüşülecek
Toplantıda Ukrayna’daki 10 milyon kadar insanı etkileyen zorlu kış koşulları da göz önüne alındığında, bu ülkeden AB’ye muhtemel göç konusu da masaya yatırıldı.
Sene başından bu yana 90 binin üzerinde göçmen, Orta Akdeniz rotası üzerinden AB’ye girmeye çalıştı. Bu, bir sene öncesine kıyasla yüzde 50’nin üzerinde artışa tekabül ediyor.
Ağırlıklı olarak Mısır, Tunus ve Bangladeş kökenli olan göçmenler, Libya ve Tunus üzerinden Akdeniz’e ulaşıyor.
Batı Balkanlar rotasında da geçen seneye kıyasla yüzde 159’luk artış görülürken 12 bin 450’ye yakın yasa dışı geçiş girişimiyle karşılaşıldı.
***
Bültenimizin bu haberi de, Avrupa İlaç Kurumu’nun; COVID-19 salgınının devam ettiğiyle ilgili.
Avrupa Birliği’nin ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Kurumu, COVID-19 salgınının bitmediğini, kış aylarının gelmesiyle vakalarda artış olabileceğini açıkladı.
Avrupa Birliği’nin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Kurumu (EMA) yetkilileri, COVID-19 salgınındaki son durumla ilgili basın toplantısı düzenledi.
EMA’nın aşı stratejisinden sorumlu yetkilisi Marco Cavaleri, son aylarda Avrupa genelinde COVID-19 vakalarında ciddi bir artış görmediklerini belirterek, “Ancak soğuk kış aylarıyla bu çok hızlı değişebilir. Virüs evrimini sürdürüyor. BQ11 gibi alt varyantlar artıyor ve Omicron BA5’in yerine geçiyor.” dedi.
Avrupa ülkelerinde COVID-19’a karşı aşılamalarda yavaşlama olduğunu vurgulayan Cavaleri, AB genelinde en çok risk altında bulunan kişilerde takviye aşı yaptıranların oranının yüzde 29’la hayal kırıklığı yaratan bir oran olduğunu söyledi.
Cavaleri, “Gelecek haftalarda hastaneye yatış sayılarının artmaması için ileri yaşlardakilerle bağışıklık sistemi zayıf olan veya olabilecek kişilerin aşılanması önemli.” diye konuştu.
Salgın devam ediyor
EMA’nın Baş Tıbbi Yöneticisi Steffan Thirstrup da COVID-19’a sebep olan virüsün hala yaygın şekilde dolaştığını dile getirdi.
Özellikle aşılanmamış kırılgan durumdaki kişiler arasında virüsün yayılma potansiyeli bulunduğunun altını çizen Thirstrup, şöyle devam etti:
“Salgının hala devam ettiğini düşünüyoruz. Avrupa’da virüsün bir derece kontrol altına alınması aşamasına yakınız. Ancak küresel toplumun bir parçası olduğunu da unutmamalıyız. Kısıtlamaları kaldırdığınızda veya aşılamalar azaldığında salgın yeniden büyüyecektir. O nedenle şu mesajı yeniden vurguluyoruz. Özellikle kırılgan toplum grupları içindeyseniz aşılanmalısınız, aşılandıysanız takviye aşınızı olmalısınız.“
Avrupa Parlamentosu, Rusya ile savaşan Ukrayna’da yaşanan elektrik sıkıntısına çözüm amacıyla “Umut Jeneratörleri” adlı girişim başlattı.
Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola, konuyla ilgili basın toplantısında, girişimi 38 Avrupa ülkesinden 200 şehrin üyesi olduğu Eurocities ağı ile başlattıklarını söyledi.
Rusya’nın altyapılara saldırıları nedeniyle 10 milyon Ukraynalının şu anda elektriksiz olduğunu belirten Metsola, girişim kapsamında Ukrayna’ya elektrik jeneratörleri hibe edilmesini amaçladıklarını aktardı.
Metsola, öncelikle hastanelere elektrik ve temiz su temin edilmesi için çalışacaklarını vurgulayarak, sadece Eurocities üyesi kentleri değil Avrupa genelindeki kentleri, kampanyaya katılarak Ukrayna’ya jeneratör ve diğer ihtiyaç duyulan malzemeleri temin etmeye çağırdı.
Eurocities Başkanı ve aynı zamanda Floransa Belediye Başkanı olan Dario Nardella da yaklaşan kış öncesi ciddi sorunlar bulunduğunu, birkaç günde çok sayıda jeneratör temin ederek Ukrayna’ya göndermek istediklerini ifade etti.
Eurocities’in 200 kentten oluşan aktif bir ağa sahip olduğuna işaret eden Nardella, jeneratörleri başta Avrupa Parlamentosu olmak üzere AB kurumlarının yardımıyla ulaştırabileceklerini bildirdi.
Basın toplantısına video konferansla katılan Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak ise Rusya’nın son haftalarda Ukrayna’daki kritik altyapılara saldırılarını yoğunlaştırdığını, bunun ciddi sorunlara yol açtığını, örnek olarak su teminindeki sorunlar nedeniyle bazı salgın hastalıkların ortaya çıkmaya başladığını söyledi.
Yermak, ısınma, ulaştırma ve gıdada birçok sıkıntı bulunduğunu ifade ederek, sivillerin yaklaşan kış öncesi zor durumda olduğunu aktardı.
“Bugün başlattığımız projenin modern tarihimizin en zorlu kış mevsimini atlatmamıza yardımcı olacağına inanıyorum.” diyen Yermak, ülkedeki enerji altyapısının tamirinde gerekli birçok malzemeye de ihtiyaç duyduklarını kaydetti.
[TÜHA Haber Ajansı, 27 Kasım 2022]