Avrupa’dan Mektup Var!
Değerli okurlar , (UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilciliği olarak Deutsche Welle’nin de katkılarıyla hazırmamış olduğumuz ‘Avrupa’dan Mektup Var!’ Ekonomi Haber Bültenimiz ile birlikteyiz…
‘Avrupa’dan Mektup Var!’ Ekonomi Haber Bültenimizin ilk haberi Yeni tip Koronavirüs Covid-19 salgınının tüm dünyada olduğu gibi Alman ihracatına da büyük darbesi vurdu.
Alman ihracatında salgın nedeniyle son yılların en büyük kaybı yaşandı. Açıklanan resmi verilere göre ihracat oranı geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 9’dan fazla geriledi. Federal İstatistik Kurumu’nun açıkladığı rakamlar, salgının Alman ihracatında yol açtığı kaybı ortaya çıkardı.
Buna göre 2020 yılında Almanya’dan 1 trilyon 204 milyar 700 milyon euro hacminde ihracat gerçekleşti. Ancak bu tutar, ihracatta bir önceki yıla kıyasla yüzde 9,3 oranında azalma anlamına geliyor.
Alman perakende sektörü 2021’den umutlu değil değerli okurlar. Çünkü Alman perakende sektörü uzatılan korona kısıtlamaları nedeniyle 2021 yılı ile ilgili kötümser. Cironun yüzde 6 düşmesi beklenirken, 50 bin işletmenin kapısına kilit vurulabileceği belirtiliyor.
Koronavirüs salgını dünyada bütün ülkelerin ekonomilerini zorlarken, Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da da uzatılan kısıtlamalar nedeniyle işletmeler zor durumda.
Alman Ticaret Birliği (HDE) işletmelerin açılmasına Nisan veya Mayıs ayında izin verilmesi halinde bu yıl cironun yüzde 6’ya kadar düşeceğini öngörüyor. Açılmanın Mart ayında gerçekleşmesi halinde ise satışların 2020 yılı seviyesine geleceği tahmin ediliyor.
HDE Başkanı Stefan Genth hükümet ve yerel yönetimlerin dükkanların açılmasını, yedi günlük vaka sayısının 100 bin kişide 35 vakanın altına düşmesi şartına bağlamasını eleştiriyor. Genth bunun çok gerçekçi olmadığını belirterek 50 bin işletmenin iflas edeceğini ve 250 bin veya daha fazla kişinin işini kaybedeceğini tahmin ettiklerini söyledi.
Genth sektörün bir perspektife sahip olmadığını belirterek açılış değil kapanış startejilerinin gündemde olduğunu ve birçok perakendecinin artık ne yapacağını bilmediğini belirtti. “Durum umutsuz” ifadelerini kullanan Gerth devlet desteğinin yetersiz olduğu eleştirisini getirdi.
Günde 700 milyon euroluk ciro kaybı
HDE’ye göre Almanya’da perakendecilerin günlük ciro kaybı toplamda 700 milyon euroyu buluyor. HDE’nin yaptığı ankete göre perakendeciden yarısından fazlası kapanma önlemlerinden etkilenmiş durumda ve batma tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor. Bu durumdan en fazla hazır giyim perakendecilerinin etkilendiği belirtiliyor.
Vatandaşların market alışverişi yapmalarına izin verildiğini ve bunun güvenli olduğunun kabul edildiğini belirten Genth kısıtlamalar gevşetildiğinde “kuaförlerde 1 saat oturulabileceği halde 15 dakikanın neden bir mağazada geçirilemeyeceğini anlamadığını” söyledi. HDE yıllık cirosu 750 milyon eurodan fazla olan ve yardım ödemesi yapılmayan büyük firmaların da dava açmalarını beklediklerini duyurdu.
Online alışveriş artıyor
Kısıtlamalar nedeniyle online alışveriş artıyor. E-ticaret sitelerinden alışverişin toplam hacminin yüzde 13 artarak 2021 yılında 81 milyar euroya ulaşacağı tahmin ediliyor. Kısıtlamaların sonlandırılmasının gecikmesi halinde bu oranın yüzde 14-15’lere çıkabileceği belirtiliyor.
HDE gıda dışı ayakkabı, giyim, saat ve mücevher mağazalarının kapanmadan en fazla etkilenenler olduğu belirtiyor. Kapanmanın ne zaman biteceğine bağlı olarak HDE bu alanlarda ciroların bu yıl yüzde 15 ila 29 düşmesini bekliyor.
Kısıtlamalar uzatıldı
Almanya Başbakanı Angela Merkel ve eyalet hükümetlerinin başbakanları dün düzenledikleri toplantıda, salgına karşı uygulanan kısıtlamaların büyük bölümünü, mutasyona uğrayan virüsün yayılımı nedeniyle 7 Mart’a kadar uzatma kararı aldı. Okulları ve kreşleri açma kararı ise eyalet yönetimlerine bırakıldı. Mevcut kısıtlamaların gevşetilebilmesi için yedi günlük vaka sayısının 100 bin kişide 35 seviyesinin altına çekilmesi gerektiği ifade edildi. Almanya’da şimdiye kadar yedi günlük vaka sayısı 100 bin kişide 50 seviyesinin altına düşmesi kısıtlamaların kaldırılması için kriter olarak alınıyordu.
***
Bültenimizin bu haberi de Britanya ekonomisinde son 300 yılın en büyük daralmasının yaşanmasıyla ilgili.
Britanya ekonomisi, Büyük Don’un yaşandığı 1709 yılından bu yana en büyük daralmayı kaydetti. 2020’de GSYİH’da yüzde 9,9’luk düşüş gerçekleşti.
Britanya ekonomisi, koronavirüs pandemisi nedeniyle getirilen kapanma önlemlerinin etkisiyle son 300 yılın en büyük daralmasını yaşadı.
Ulusal İstatistik Ofisi, ülke ekonomisinde geçen yıl 2019’a göre yüzde 9,9’luk daralma kaydedildiğini bildirdi. Böylece Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’daki (GSYİH) düşüş, tüm dünyayı sarsan 2009 yılındaki küresel mali krizdeki oranın iki katını aşmış oldu. Britanya ekonomisinde, olağanüstü soğukların Avrupa’da hayatı felç ettiği 1709 yılındaki Büyük Don’dan sonraki en büyük daralma kaydedildi.
Daralma, Britanya ekonomisinin yüzde 80’ini oluşturan hizmet sektöründe yüzde 8,9, üretimde yüzde 8,6 ve inşaat sektöründe yüzde 12,5 oranında gerçekleşti.
Ekonomideki toparlanma umutları, 2020’nin dördüncü çeyreğinde gelen üçüncü kapanma nedeniyle sekteye uğramış, ülkede restoranlar, okullar ve yaşamsal önem taşımayan tüm dükkanlar Aralık ayı ortasında kapatılmıştı. Kuzey İrlanda, İskoçya ve Galler’de de sıkı kısıtlamalar halen yürürlükte.
Yeni önlemler 3 Mart’ta açıklanacak
Maliye Bakanı Rishi Sunak, “Bugünkü veriler, ekonominin dünya çapında hissedilen pandemi sonucu ciddi bir şok yaşadığını gösteriyor” dedi. Sunak, ekonomide iyileşme yönünde bazı olumlu işaretlere rağmen mevcut kapanmanın pek çok insan ve iş yeri üzerinde büyük etkisinin bulunduğunu bildiklerini söyledi.
Maliye Bakanı, istihdamı güvenceye almak ve ekonomiye ivme kazandırmak üzere yeni önlemleri 3 Mart’ta Avam Kamarası’nda yapacağı yıllık bütçe sunumu sırasında açıklayacağını kaydetti.
Muhalefetteki İşçi Partisinin ekonomi politikaları sözcüsü Anneliese Dodds, “Bu rakamlar Britanya’nın sadece Avrupa’daki en kötü ölüm oranlarına değil, aynı zamanda büyük ekonomiler arasındaki en büyük krize sahip olduğunu gösteriyor” dedi. İş dünyasının daha fazla bekleyemeyeceği uyarısı yapan Dodds, hükümeti bir an önce ekonomiyi önümüzdeki aylar için güvenceye alacak bir plan sunmaya çağırdı.
Covid-19 pandemisi Britanya’yı, diğer sanayi ülkelerinden daha fazla etkiledi. Fransa’da GSYİH’da yüzde 8,3’lük düşüş yaşanırken bu oran Almanya’da yüzde 5 ve ABD’de yüzde 3,5 olarak kaydedildi.
***
Avrupa otomobil piyasasına da korona darbesi oldukça etkili oldu değerli okurlar.
Avrupa otomobil piyasasında, özellikle koronavirüs salgını nedeniyle geçen yıldan bu yana yaşanan kötü gidişat 2021’de de devam ediyor. Sektörün en önemli lobi organizasyonlarından Acea’nın (Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği) açıkladığı rakamlara göre, Avrupa Birliği (AB) çapında, geçen ocak ayında 726 bin 491 araca ruhsat verildi. Bu da bir önceki aya, yani Aralık 2020’ye göre yüzde 24’lük bir düşüşe tekabül ediyor.
Almanya’da Federal Otomotiv Dairesi (KBA), daha önce yaptığı açıklamada Ocak 2021’de yeni ruhsat verilen araç sayısının bir önceki aya kıyasla üçte bir azaldığını duyurmuş, buna neden olarak da bir yandan pandemi kısıtlamalarını, diğer yandan ise yeni yılla birlikte, Federal hükümetin konjonktürü iyileştirmek için devreye soktuğu indirimli katma değer vergisi uygulamasının sona ermiş olmasını göstermişti.
Avrupa’nın diğer ülkelerinde durum
Diğer Avrupa ülkelerinden İspanya’da otomobil satışları yarı yarıya azalırken İtalya’da yüzde 14’lük bir düşüş kaydedildi. Sektördeki olumsuzluktan en az etkilenen ülkelerden biri olan Fransa’da aynı dönemde sadece yüzde 5,8’lik bir düşüş yaşandı. İsveç’teki otomobil satışları ise, diğer ülkelerin aksine ocak ayında yüzde 22,5 oranında arttı. Acea verilerine göre AB içinde sadece Fransa ve İsveç‘te, otomobil satışları, yüzde üzerinden çift haneli rakamlarda düşüş göstermedi.
Alman otomotiv üreticilerinden Volkswagen, Daimler ve BMW’de de satışlar çift haneli yüzdelik oranlarda azalırken, olumsuz gidişattan en ağır etkilenen şirketin Volkswagen olduğu bildirildi. Fransız-İtalyan (Peugeot ve Fiat) ortaklığında kurulan Stellantis şirketinin bünyesindeki Opel’in satışlarında ise düşüş yüzde 32,4 oranında kaydedildi.
***
Değerli okurlar, Deutsche Welle’nin katkılarıyla hazırlamış olduğumuz ‘Avrupa’dan Mektup Var!‘ Ekonomi Haber Bültenimiz bu hafta da bu kadar. Tekrar birlikte olmak dileğiyle hoşça kalınız!
Tuba Nur TÜRKELİ & Avrupa Temsilcisi
[TÜHA Haber Ajansı, 21 Şubat 2021]