enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bakan Pakdemirli; “Su güvenliği, gıda güvenliğinin garantisidir”

Bakan Pakdemirli; “Su güvenliği, gıda güvenliğinin garantisidir”
23.03.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 22 Mart Dünya Su Günü kapsamında, “SUYUN DEĞERİ” temasıyla düzenlenen programda konuştu.  

“DÜNYADA 844 MİLYON İNSAN İÇME SUYUNA, 2,1 MİLYAR İNSAN TEMİZ SUYA ULAŞAMIYOR”

Suyun bu yüzyılın en önemli ve en stratejik kaynaklarından birisi olduğuna vurgu yapan Bakan Pakdemirli, insanoğlunun, yeryüzündeki tatlı suyun ancak %1’ini kullanabildiğine dikkati çekerek, azalan su kaynakları ile karşı karşıya olduğumuzu belirtti.

Bakan Pakdemirli; “Son yüzyılda, artan nüfus, endüstriyel tarım, sanayileşme ve plansız kentleşmeyle birlikte suyumuza çok yüklendik ve hor kullandık. Şimdi ise azalan su kaynakları ile karşı karşıyayız. Son yüzyılda sulak alanların %50’si yok oldu. Dünya’da 80 ülke, su sıkıntısı çekiyor. 844 Milyon insan, içme suyu hizmetine erişemiyor. Dünya nüfusunun dörtte birinden fazlası olan 2,1 Milyar insan temiz suya ulaşamıyor. 4 Milyar insan, yılda en az bir ay, şiddetli su kıtlığı yaşıyor. Kısacası tablo hiç iyi değil ve iyiye doğru da gitmiyor” dedi.

“2050’DE DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 40’I ŞİDDETLİ SU STRESİ YAŞAYABİLİR”

Bakan Pakdemirli, önlem alınmazsa, 2030’da, dünyadaki mevcut temiz suyun, ihtiyacın ancak %60’ını karşılayabileceğini belirterek; “2030’da, susuzluktan dolayı 700 Milyon kişinin göç edeceği tahmin ediliyor. 2050’de dünya nüfusunun yüzde 40’ının şiddetli su stresi yaşayacağı ve dünya nüfusunun yarısının susuzluk riski yaşayabileceği öngörülüyor” dedi.

“SU GÜVENLİĞİ, GIDA GÜVENLİĞİNİN GARANTİSİDİR”

Su güvenliğinin, gıda güvenliğinin de garantisi olduğunu söyleyen Bakan Pakdemirli, Tarımın suyu en fazla kullanan sektör olduğunu da ifade etti ve şöyle dedi; “Dünyadaki suyun % 71’ini, Türkiye’deki suyun ise % 77’sini tarım sektörü kullanıyor. Diğer taraftan, 2050 yılında dünya nüfusunun 10 Milyara ulaşması bekleniyor. Türkiye nüfusunun ise 105 milyon kişiye ulaşacağı öngörülüyor. Dolayısıyla 2050’de bu nüfusu doyurmak için şimdikinden %60 daha fazla gıda üretmek zorundayız. Ve bu gıdayı üretmek için de, şimdikinden %15 daha fazla suya ihtiyacımız olacak. Bu nedenle suyu ve gıdayı birbirinden ayırt etmeden gıdayı en az su kullanacak şekilde üretecek teknolojiyi yaygınlaştırmamız gerekiyor.”

“SON 19 YILDA SULAMAYA 255 MİLYAR LİRALIK YATIRIM YAPTIK”

Ülkemizin, kurak bir coğrafyada olduğuna ve su zengini olmadığını da değinen Bakan Pakdemirli, kaynakları yeterli ve verimli kullanmanın, tasarruflu olmanın önemine vurgu yapıp, çalışmaların da bu doğrultuda yürütüldüğünü belirtti.

Bu kapsamda son 19 yılda yapılan sulama yatırımlarını da bir bir anlattı Bakan Pakdemirli; “Son 19 yılda, toplam 255 Milyar liralık yatırım yaparak, 8.697 tesisi hizmete aldık. 19 yılda inşa edilen ve Cumhuriyet tarihinde, yapılanların 2 katından fazla olan 600 barajımızda, toplam 45 Milyar m3 suyumuzu depoladık. Yaklaşık 20 Milyon dekar alanı son 19 yılda sulamaya açarak, sulanan tarım alanını 67 Milyon dekara ulaştırdık. Böylece, bereketli Anadolu topraklarını modern sulama sistemlerine kavuşturduk. Sulamaya açılan alanlardan yılda yaklaşık 60 milyar TL zirai gelir artışı sağlayarak hem üreticimize hem de ekonomimize önemli bir gelir kazandırdık. İşte bu sulama yatırımları sayesinde, geçen yıl pandemi ve meteorolojik kuraklığa rağmen 126 Milyon tona yükselen bitkisel üretimimizle Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. Ayrıca, 263 adet proje ile 48 milyon dekar arazide toplulaştırma çalışmalarını tamamladık. Böylece, suyun ve üretim girdilerinin daha az kullanılarak verimin artmasına katkı sağladık. Yerli ve temiz enerji kaynağı olan hidroelektrik projelerimizle, 44 milyar kilovatsaatlik üretim kapasitemizi 108 milyar kilovatsaate çıkardık. 81 ilimizin tamamının memba kalitesinde suya ulaşması için, son 19 yılda 262 adet içme suyu ve 21 atık su tesisi tamamladık. Böylece, 41 milyon vatandaşımıza yıllık 2,7 milyar m 3 içme ve kullanma suyu temin ettik.”

“SON 3 YILDA 72’Sİ BARAJ OLMAK ÜZERE 973 TESİS HİZMETE ALINDI”

Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemiyle birlikte, su alanındaki çalışmalara da hız verildiğini ifade eden Bakan Pakdemirli, son 3 yılda 72’si baraj olmak üzere 973 tesisin hizmete alındığını belirtti.

2021 yılını “Su ve Sulama Yatırımlarında Hamle Yılı” olarak ilan ettiklerini de hatırlatan Bakan Pakdemirli, sulama yatırımları bütçesinin 2,4 kat artırılarak 15,3 Milyar liraya çıkarıldığını söyledi.

2021 yılında; 51’i baraj olmak üzere toplam 402 adet tesis ve yatırımın hizmete alınmasının hedeflendiğini de söyledi Bakan Pakdemirli. “Bu yatırımlar sonucunda; Depolama kapasitemiz, 180 milyar m 3 ‘e ulaşacak; Sulamaya açılan alan 69 milyon dekara çıkarılacak; Tescil edilen toplulaştırma alanı 60 milyon dekara çıkartılacak; İçmesuyu miktarı yıllık 4,9 milyar m3’e ulaşacaktır. Diğer taraftan, suyumuzu korumak ve tasarruflu kullanmak için en az 150 adet yer altı barajımızın inşaatları süratle devam ediyor. Eylem Planımız kapsamında Mart ayı itibariyle, 15 ilimizde 26 adet yeraltı barajımız faaliyete geçti. İnşallah 2021 yılı sonu itibariyle de hizmete alınan yeraltı baraj sayımızı 50’ye çıkartacağız. 2023 yılına kadar kalanını da hizmete almayı planlıyoruz.”

“CUMHURBAŞKANIMIZIN LİDERLİĞİNDE 1. SU ŞURASINI YAPACAĞIZ”

Bakan Pakdemirli, suyun önemine binaen önümüzdeki günlerde bir ilke imza atılacağının da haberini verdi; Su Şurası düzenleneceğini açıkladı; “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Cumhuriyet tarihinde bir ilki daha gerçekleştireceğiz. İnşallah önümüzdeki günlerde 1inci Su Şurası’nın da başlangıcını yapacağız. Tabi; 2019 yılında yaptığımız Tarım-Orman Şurasında olduğu gibi; 1’inci Su Şurası kapsamında da, ilgili tüm paydaşlarla bir araya gelerek, suyumuzun geleceğini konuşacak, hedeflerimizi ortaya koyacak ve yol haritamızı belirleyeceğiz.”

[TÜHA Haber Ajansı, 23 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.