enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:07 Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi’nin (TUDPAM) ‘Dış Bakış’ dergisinin 3. sayısı yayınlandı
08:45 İstanbul’da bir yapının inşaatında hileli beton kullanıldığı ortaya çıktı…
08:23 Dışişleri Bakanı Fidan, “örgüt tıpkı kendi liderinin talep ettiği gibi kongreyi toplar, kendini feshetme ve silahları bırakma kararı alır.”
08:11 Elektrik zamlarından etkilenmemenin yolu doğru yalıtım
07:45 Türk Dünyasında “Türk Faktörü” Üzerine Bir Değerlendirme
23:30 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik terör soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Mahir Polat hakkında ev hapsi kararı verildi…
23:23 CHP’li Vekillerden Hereke’deki Taş Ocağı Talanına Tepki: “Doğamıza, Halkımıza Zarar Veren Her Projenin Karşısındayız!” 
23:20 Su Güvenliğinde Doğal Çevrenin Önemi Çok Büyük
23:11 Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) bir akademisyen, başörtülülere hakaret ettiği iddiasıyla görevden uzaklaştırıldı…
22:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gezi olayları vari provokasyon girişimleri sahiplerinin ellerinde patlamıştır”
22:32 Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde yürütülen arama tarama faaliyeti sırasında teröristlere ait mağara tespit edildi…
22:24 Türkiye’den Dominik Cumhuriyeti’ne taziye mesajı
22:18 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi ziyaret eden Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto’yu Esenboğa Havalimanı’nda karşıladı…
10:31 Su Güvenliğinde Doğal Çevrenin Önemi Çok Büyük
09:35 “Bilim Gençlerle Kazanacak” Nisan Atölyesi: Yapay Zeka ve İnşaat Mühendisliğinin Dönüşümü
09:21 “Büyük skandal! Kartepe’de Meslek Lisesi alanını lojistik tesis yapmışlar”
08:54 Parkinson hastalığında tedavi yaklaşımları ve düzenli takibin önemi
08:48 Hollanda’dan mutlu bir haber: Liselerdeki imtihanlarda Türkçe dersi tercih edilebilecek!…
08:36 Kolay çizer CHP delegesi
08:36 AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı “Muhalefette boş ses çok ama görev alanlarında hizmet yok”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Biden’ın Balkanlar’a İlgisi Neye İşaret Ediyor?

Biden’ın Balkanlar’a İlgisi Neye İşaret Ediyor?
25.02.2021
A+
A-

TÜHA HABER / ABD Başkanı Joe Biden bir taraftan ülke içinde zorlayıcı sorunlarla mücadele sorumluluğunu üstlenirken, bir taraftan da Sırbistan ile Kosova arasında uzun yıllardır süren uzlaşmazlığa da el atarak her iki ülkenin liderlerine mektup gönderdi ve ilişkileri normalleştirme çağrısı yaptı.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘Amerika’nın Sesi’nden aktardığı haberine göre,Biden çağrısında bu iki ülkenin öncelikle birbirlerinin meşruluğunu tanıması gerektiğine vurgu yaptı.

Biden’ın bu mesajı, eski Başkan Donald Trump yönetiminin yaklaşımından farklı. Trump, iki ülke arasındaki uzlaşmazlıkla ilgili olarak ‘karşılıklı tanıma’ konusundan uzak durmuş, karşılıklı güven oluşturmak üzere ekonomik işbirliği önerisinde bulunmuştu.

Her ne kadar bu konu birçok Amerikalı için fazla önemli görünmese de Biden açısından özel bir anlam taşıyor çünkü Biden’ın oğlu Beau bir dönem Kosova’da hukuk danışmanı olarak görev yaptı. Biden, başkan yardımcılığı yaptığı dönemde; 2016 yılında Kosova’yı ziyaret ederek, ülkedeki bir otobanın isminin Joseph R. Beau Biden III Otoyolu olarak değiştirildiği törene katılmıştı.

Uzmanlara göre, Biden’ın Avrupa’da çözülmeyi bekleyen birkaç uluslararası sorundan biri olan Sırbistan-Kosova ilişkilerine odaklanması, Amerika’nın Avrupa’daki müttefikleriyle daha fazla temas kuracağına da işaret ediyor.

Dış İlişkiler Konseyi (Council on Foreign Relations) adlı kuruluşun kıdemli araştırmacı Charles Kupchan, “Yeni ABD başkanınında, eski Başkan Trump’ın aksine, Avrupa’nın ve özellikle de Balkanlar’ın güvenliğiyle önem veren bir yaklaşım görüyoruz” diyor.

Kupchan ayrıca, “Bence bu genel anlamda iyi bir haber ve Biden’ın Avrupa Birliği ile de daha yakından temas kurduğunu göreceksiniz” yorumunda bulundu.

Kosova’nın 2008 yılında bağımsızlığının ilanı için Birleşmiş Milletler (BM) desteğiyle yürütülen müzakerelerde ABD’nin özel elçisi olarak görev yapan emekli diplomat Frank Wisner’e göre Biden’ın Avrupa’ya yönelik yaklaşımı “kıtayı bölen sorunlara çözüm bulunacağı” inancına dayanıyor.

Amerika’nın Sesi’ne (VOA) konuşan Wisner, yeni yönetimle ilgili olarak “Amerika, karşılıklı saygı, karşılıklı anlayış ve birbirinin egemenliğine saygı ile geçmişteki sorunların üstesinden gelineceği görüşünü savunacaktır” dedi.

Wisner ayrıca, Biden yönetiminin, Sırbistan’ın Kosova’nın bağımsızlığını tanıması için uğraşacağına da vurgu yaptı.

Ancak bu hedef hala oldukça uzak görünüyor.

Sırbistan’dan olumsuz cevap

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksanda Vuçiç, Biden’ın çağrı mektubuna yanıtında, Sırbistan’ın Kosova’nın bağımsızlığını tanımama konusunda kararının değişmediğinin altını çizdi.

Kosova’nın sol eğilimli Vetevendosje partisinin lideri Albin Kurti, 14 Şubat’ta yapılan seçimleri kazanmalarının ardından, Sırbistan’la müzakerelere öncelik vermeyeceklerini açıklamıştı.

Kurti, bir röportajda, “Kosova vatandaşları bizi adalet, istihdam ve tabii Corona virüsü pandemisiyle mücadele için seçti. Tüm anket sonuçları, Kosovalılar’ın Sırbistan ile müzakereleri önem açısından altıncı ya da yedinci sıraya koyduğunu gösteriyor” dedi.

Ancak uluslararası ilişkiler alanında kıdemli uzman Kupchan’a göre Amerika ve Avrupa Birliği, Kosova ve Sırbistan’ın müzakere masasına yeniden oturması için çalışmalarını arttıracak.

Kupchan, “Hem Kurti hem de Vuçiç, Amerika ve Avrupa’nın ‘Artık siyasal ilişkiler konusunda biraz ilerleme göstermenizin vakti geldi’ şeklinde çağrı yapmalarına hazır olmalı” şeklinde konuştu.

Wisner da Kosova’nın ilişkileri normalleştirme fırsatını kaçırmaması gerektiği görüşünde.

“Kosova, ülke içindeki yolsuzluk ve ekonomik gelişme gibi konulara yaklaşımda daha enerjik olursa Piriştine ile Washington arasındaki ilişkilerin de daha güçlü olacağını biliyorum. Ama bir taraftan da Kosova daha güvenli bir uluslararası ve bölgesel atmosfer yaratmaya yönelik fırsatlara da yönelmeli” dedi.

Yaklaşım farklılıkları

Amerika, Eylül ayında Sırbistan ile Kosova arasında ekonomik ilişkilerin normalleşmesi için bir anlaşmanın imzalanmasında arabuluculuk rolü üstlendi. Trump yönetimi bu yaklaşımı, nihai bir siyasi anlaşmaya varabilmek için öncelikli olarak ekonomik bağ kurmaya yönelik bir adım olarak attı.

Bunun önemli bir ilerleme olduğunu söyleyen Kupchan, ekonomik anlaşmaların siyasi sorunları çözmede tek başına yeterli olmadığının da altını çiziyor.

Kupchan, “Ekonomik ilişkiler güçlü bir siyasi ilişki kurmaya yeterli değil. Bu nedenle hala yapılacak çok iş var. Biden yönetimi de bu yüzden erkenden adım atıp her iki ülkenin liderine de ‘İleri doğru adım atacağımızdan emin olalım’ mesajı verdi” dedi.

İki ülke arasındaki uzlaşmazlığın temel konusu, Sırbistan’ın Kosova’nın bağımsızlığını tanımaması. Amerika dahil birçok batılı ülke Kosova’nın bağımsızlığını tanıyor; Rusya ve Çin ise bunu reddeden ülkeler arasında.

Wisner de Kosova’nın bağımsızlığını tanımanın Sırbistan’ın da çıkarına olacağını, Avrupa’yla ilişkilerini de olumlu etkileyeceğini savunuyor.

Wisner, “Sırbistan’daki yönetimin ve siyasi liderlerin, Avrupa ve Amerika’nın kendilerinden daha güçlü ortaklıklar beklediğini farkında olduklarını düşünüyorum” dedi.

Kupchan, Amerika ve Avrupa’nın konuya yaklaşımının hem diplomasi hem de baskı içereceği görüşünde:

“Avrupa Birliği’ne dahil edilmek Sırbistan için oldukça cezbedici olur. Bu çok büyük birşey. Sırbistan gelecekte AB üyesi olması halinde bunun ülke için en iyi bir gelecek olacağı biliniyor. Aynı durum Kosova için de geçerli. Bu hikayenin sonunda ne olacağını biliyoruz aslında; Balkan Yarımadası zaman içinde Avrupa-Atlantik alanının bir parçası olacak.”

ABD’nin küresel rolü

Biden yönetimi için Balkanlar’daki uzlaşmazlıkların çözümüne odaklanmak, Amerika’nın Trump döneminde zarar gören bağlarını yeniden kurmaya kararlı olduğunun bir işareti.

Ancak Kupchan, Biden’ın önceliğinin Amerika içindeki sorunları çözmek olduğuna dikkat çekerek, “Birçok açıdan, yurt dışında güç kazanmanın yolu ülke içinde güçlü olmaya dayanıyor. Balkanlar’da ve ötesinde anlamlı ve güçlü bir dış politika izleyebilmek için önce yurt içinde doğru politikalar uygulamanız gerekiyor” dedi.

WASHINGTON

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.