enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:12 Uluslararası Diplomatik İlişkiler Akademik Araştırmalar ve Eğitim Derneği (UDİAD), Antalya Diplomasi Forum’u 2025’e katıldı…
19:18 Geri sayım başladı!…
15:32 Jeopolitik, ekonomik ve stratejik açıdan önem taşıyan yer altı kaynaklarının, küresel rekabet ortamındaki önemi ve enerji dönüşümüne etkileri…
15:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Foruma yoğun ilgiden memnuniyet duyuyoruz”…
15:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail’in katliamlarına sessiz kalmak bu suça ortak olmaktır…
10:10 Vatan Partisi Genel Başkanı Perinçek, “ABD – İsrail merkezli tehditlere karşı Türkiye’nin çözüm yolu Atlantik sisteminden koparak üretim devrimine yönelmek”…
09:28 ‘Beyin besini’ kolinin neden gözardı edildiği düşünülüyor?
08:56 Hollanda’da Kurşuna Dizilen Özbekler!…
08:40 Dışişleri Bakanı Fidan,”Bazı grupların Türkmenlere farklı şekilde muamele etmesi kabul edilemez”
07:12 Başbuğ Alparslan Türkeş Enschede’de anıldı!…
07:10 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılına girerken, bu sürecin birçok toplumsal boyutu tekrar gözden geçiriliyor…
06:55 Simpra Inventory ile Mutfağın Matematiği’nin üçüncü bölümü yayınlandı
20:47 Ziraat Türkiye Kupası’nda yarı final tarihleri açıklandı! İşte karşılaşmaların programı
19:47 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den Cumhurbaşkanı Erdoğan ile DEM Parti arasında yapılan görüşmeye ilişkin ilk açıklama geldi!…
18:50 İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarıyla ilgili basın açıklaması düzenlendi…
16:45 Kocaelispor’a müjdeli haber an meselesi!…
16:35 Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı Akın Gürlek davası 16 Haziran’a ertelendi…
08:09 Analiz: Mayın Tarlalarıyla Mücadele: Azerbaycan’ın Deneyimi ve Karşılaştığı Zorluklar
08:02 Avrupa Güvenlik Mimarisi ve Türkiye
23:54 Bakan Kacır,  Van’da “19. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Van Bölge Yarışması Ödül Töreni”ne katıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bilinçsiz vitamin kullanımı fayda yerine zarar veriyor

Bilinçsiz vitamin kullanımı fayda yerine zarar veriyor
23.02.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Salgın sürecinde bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenler vitaminlere yöneldi. Ancak ölçüsüz vitamin kullanımı fayda yerine zarar veriyor. Prof. Dr. Sıla Akhan, kişilerin doktor kontrolünde vitamin alması gerektiğine dikkat çekti.

Koronavirüs salgınının bağışıklık sistemi düşük olan kişileri olumsuz etkiliyor. Bu nedenle bağışıklığını güçlendirmek isteyenler vitamin kullanımına yöneldi. Ancak son günlerde vitamin kullanımında ölçü kaçtı.

Peki, ölçüsüz vitamin kullanımı hangi sorunlara yol açıyor? Kocaeli Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sıla Akhan,TRT Haber’de yanıtladı.

Prof. Akhan, viral enfeksiyonlara karşı vitaminlerin bu dönemde kontrolsüz kullanıldığını belirterek, doktor kontrolünde alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Akhan, “Viral enfeksiyonlara karşı vitaminlerin iyi gelebileceği düşünülüyor. Ama burada daima eksik olanın tamamlanması gerekir. Ve o yüzden de doktor kontrolünde yapılması gerekiyor. Çünkü vitaminler alındıktan sonra karaciğerden ya da böbrekten atılıyorlar. Ve eğer böbrek veya karaciğerinizde bir problem varsa bunlar daha zorlayıcı bir sistem oluyor. Fazlasının hiçbir faydası olmadığı gibi zararı da olabilir. O yüzden hiçbir zaman doktor tarafından karar verilmeden alınmaması gerekiyor” dedi.

Aşı mutasyondan etkilenmiyor

COVID-19’un büyük bir RNA virüsü olduğu için mutasyonlara açık olduğunu söyleyen Prof. Akhan, COVID-19, influenza gibi büyük değişiklikler yapmıyor. Yaptığı değişiklikler, daha çok nokta mutasyonu dediğimiz bir aminoasitin değişmesi gibi gerçekleşiyor. Koronavirüs en büyük RNA virüslerinden biri. Yaptığı değişiklikler de aşının etkinliğini azaltamaz. Hele inaktif aşıda bunu hiç beklemiyoruz. Sadece biraz azaltabilir” diye konuştu.

Daha iyi önlemlerle aşının uzun süre etkili olabileceğini ifade eden Akhan, grip aşısında olduğu gibi her yıl COVID-19 aşısı olmaya gerek olmayabileceğine vurgu yaptı.

“Aşının mutlaka faydasını göreceğiz”

Akhan, “Şu anda temelde herkes aşılanır ve buna karşı bağışıklık oluşturulursa çok da ağır hastaları görmeyecek hale gelebiliriz. Ve belki de gerçekten aşıyı 2-3 yılda bir yenilemek gerekecek bir duruma gelebiliriz. Aşının olması büyük bir nimet. Onların faydasını mutlaka göreceğiz” dedi.

“Virüsün yayılımını ne kadar engellersek çoğalmasına o kadar engel oluruz”

“Mutasyon nerede kontrol edilemezse orada değişmeye müsait” diyen Prof. Akhan, vaka sayılarının yüksek olduğu bölgelerin üzerine gidilip önlemler alınması gerektiğini söyledi. Akhan, “Yayılımını ne kadar engellersek değişmesine o kadar engellemiş oluruz ve virüsün çoğalmasına izin vermeyiz” ifadelerini kullandı.

HABER : Fatma Turgut DEMİR & Kocaeli

[TÜHA Haber Ajansı, 23 Şubat 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.