Covid-19: Öksürürken ağzı dirsek ile kapatmak elle kapatmaktan daha az etkili

TÜHA HABER / Koronavirüsün yayılmasını durdurmada öksürürken ağzı kapamak için dirseği kullanmanın, eli kullanmaktan daha az etkili olduğu ortaya çıktı.
Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu tarafından yapılan çalışmada araştırmacılar, farklı ağız kapatma senaryoları ile öksürüğün yayıldığı bölgenin modelini oluşturdu.
Ekip, hangisinin en fazla yayılmaya yol açtığını görmek için farklı türde maskeleri ve öksürüğün el ya da dirsek ile kapatılması gibi farklı senaryoları inceledi.
Herhangi bir maskenin bile maskesiz olmaktan daha iyi olduğunu ortaya koyan çalışmada, öksürük eğer dirsek ile engellenecekse, dirseğin çıplak olmaması gerektiği keşfedildi. Elde edilen sonuca göre dirsek, yalnızca kollu bir kıyafet giyildiğinde işe yarıyor, çünkü çıplak bir kol, burundaki hava akışını engelleyebilecek bir koruma sağlayamıyor.Damlacıkların hız ve etki alanının haritaları çıkarıldı
Öksürük sırasında yayılan damlacıkların etki alanını gözlemlemek amacıyla, görünmeyen akışlardaki yoğunluk gradyanlarını görselleştirmek için kullanılan bir test yöntemi olan schlieren tekniği ile deneyler yapıldı. Ardışık görüntüler ile öksürük sonrası ağızdan dışarı çıkan damlacıkların hızı ve yayılması incelendi.
Virüsün yayılmasını azaltmada en etkili yöntem olarak bir kez daha N95 maskesi öne çıktı. N95 maskelerinin öksürüğün başlangıç hızını 10 katına kadar düşürdüğü ve yayılmasını yaklaşık 10 ile 25 santimetre arası sınırladığı tespit edildi.
Araştırmaya göre, herhangi bir şekilde kapatılmayan öksürükteki damlacıklar üç metreye kadar yayılabiliyor, ancak basit tek kullanımlık bir maske dahi bu etki alanını yaklaşık 50 santime indirebiliyor.
Araştırmayı yürüten bilim insanları, bulguların maskelerin etkisiz olduğu yönündeki argümanları sonladırmasını umarak, sosyal mesafeyle birlikte maske kullanımına devam edilmesi gerektiğini vurguluyor.
[TÜHA Haber Ajansı, 27 Ağustos 2020]