enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:42 TEKNOFEST, 8. yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde…
08:57 Gazeteci Veysel KAVRAYAN’dan , Türkiye’deki şirket haberiyle ilgili ‘Orada N’ler Oluyor’…
08:53 TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency, 4. Antalya Diplomasi Forumu’ndan notlar…
08:51 Teknolojide rekabeti uzun yıllardır sürdüren ABD ve Çin’in gümrük vergilerindeki karşılıklı restleşmesi…
08:50 Bakan müşaviri kadrolarına atanma…
08:41 İnşaatta önemli bir yere sahip olan gayrimenkul sektörü ise, son yıllarda zor bir süreçten geçiyor…
08:25 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Irak’tan beklenti PKK’nın temizlenmesi”…
07:32 Çin’in yapay zeka şirketleri ABD’nin kara listesinde…
07:28 Silah bırakmamak için mazeretler, bırakmak için akıl ve sorumluluk gerekir…
07:05 Suriye Üzerinde Kesişen Stratejiler: Türkiye ve İsrail Arasında Gerilim
21:12 Uluslararası Diplomatik İlişkiler Akademik Araştırmalar ve Eğitim Derneği (UDİAD), Antalya Diplomasi Forum’u 2025’e katıldı…
19:18 Geri sayım başladı!…
15:32 Jeopolitik, ekonomik ve stratejik açıdan önem taşıyan yer altı kaynaklarının, küresel rekabet ortamındaki önemi ve enerji dönüşümüne etkileri…
15:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Foruma yoğun ilgiden memnuniyet duyuyoruz”…
15:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail’in katliamlarına sessiz kalmak bu suça ortak olmaktır…
10:10 Vatan Partisi Genel Başkanı Perinçek, “ABD – İsrail merkezli tehditlere karşı Türkiye’nin çözüm yolu Atlantik sisteminden koparak üretim devrimine yönelmek”…
09:28 ‘Beyin besini’ kolinin neden gözardı edildiği düşünülüyor?
08:56 Hollanda’da Kurşuna Dizilen Özbekler!…
08:40 Dışişleri Bakanı Fidan,”Bazı grupların Türkmenlere farklı şekilde muamele etmesi kabul edilemez”
07:12 Başbuğ Alparslan Türkeş Enschede’de anıldı!…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Covid-19’a Karşı Kim Güçlü?

Covid-19’a Karşı Kim Güçlü?
30.03.2020
A+
A-
Seksenler_2019 banner
TÜHA HABER / SETA Enerji Araştırmaları Direktörü Prof. Dr. Kemal İNAT, Dünyanın askerî açıdan açık farkla en güçlü ülkesi olan ABD’nin Covid-19 salgını karşısında düştüğü acziyetin, temel görevi vatandaşlarının güvenliğini sağlamak olan askerî gücün yeniden düşünülmesi ihtiyacını ortaya çıkaracağını açıkladı.

Prof. Dr. Kemal İNAT, kaleme aldığı ‘Covid-19’a Karşı Kim Güçlü?’ başlıklı yazısında, Koronavirüsün, can almaya devam ettiğini, salgının merkezi Çin’den Avrupa’ya kaydığına dikkat çekerek, şimdi de ABD salgının yeni merkezi olmaya doğru hızla ilerlediğini ifade ediyor.

Cuma günü itibarıyla ABD’nin dünyada en fazla Covid-19 vakasının görüldüğü ülke sıralamasında birinci sıraya yerleştiğini aktaran Prof. Dr. Kemal İNAT, bu ülkedeki vaka sayısının 85.991’e, hayatını kaybedenlerin sayısının ise 1.296’ya yükseldiğini ve Vakaların yaklaşık yarısının yaşandığı New York’un neredeyse Wuhan’a dönmüş durumda olduğunu söylüyor.

Prof.Dr. Kemal İnat,"Trump, İsrail Lobisi'nin desteğini almak ...
SETA Enerji Araştırmaları Direktörü Prof. Dr. Kemal İNAT

Prof. Dr. Kemal İNAT, Avrupa’da ise İtalya ve İspanya’da ölümlerde yaşanan artış hız kesmiyor. Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı İtalya’da 8 bini, İspanya’da ise 4 bini geçmiş durumda. Bu ülkeler çaresiz bir şekilde dışarıdan yardım talep ediyorlar” diye açıklıyor.

Bu yardım çağrılarına daha çok Rusya ve Çin’in cevap verdiğinin görüldüğüne belirten Prof. Dr. Kemal İNAT, “Ya da en azından bu iki ülke başarılı bir şekilde bu yönde bir algı oluşturmuş durumda” diyor.

İtalya'daki Rus askeri konvoyunun görüntüleri olay oldu - Resim 1

“Roma caddelerinde görüntülenen Rus askerî araçları herhâlde korona krizinden geriye kalan en önemli sembollerden birisi olacak” diyen Prof. Dr. Kemal İNAT, Çin, Japonya ve Rusya’nın salgınla mücadelede başarılı olduğuna dair bir algı oluşmuş durumda olduğunu, Özellikle Çin ve Rusya’nın başka ülkelere yardım ettiğine dair haber ve görüntülerin de bu algıyı güçlendirdiğinin altını çiziyor.

Prof. Dr. Kemal İNAT, bu ülkelerin gerçek rakamları gizlediklerine dair birtakım haberlere de rastlamanın mümkün olduğunu belirterek, “ama AB ülkelerine bunların yardım ettiği, diğer AB ülkelerinin ise kendi aralarında yardımlaşmadığı ve hatta birbirlerine giden yardımlara bile el koyduklarına dair haberler Çin ve Rusya’nın krizi yönetmekte daha başarılı oldukları algısını güçlendiriyor” ifadesini kullanıyor.

Salgının Avrupa ve ABD’de daha şimdiden yol açtığı zararların, bu krizin boyutlarının çok büyük olacağını gösterdiğini açıklayan Prof. Dr. Kemal İNAT, her şeyden önce, güç ve güvenliğe dair algıları kökten değiştirecek bir kriz ile karşı karşıya bulunduğumuzu da kaydediyor.

Prof. Dr. Kemal İNAT, Dünya ülkelerini güç açısından sıralarken en fazla başvurduğumuz “ekonomik kapasite” artık yeniden değerlendirilecek. Dünyanın en güçlü ekonomileri sıralamasında ilk sıralarda yer alan ülkelerin, bu güçlerinin vatandaşlarının güvenliğini sağlamak konusunda işe yaramadığı görülüyor” diyor.

An itibarıyla salgından en olumsuz etkilenen İtalya, İspanya, ABD ve Fransa dünyada kişi başına millî gelir açısından en ileri ülkeleri arasında bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kemal İNAT, buna karşılık refah düzeyi bu ülkelere göre çok daha düşük olan Çin ve Rusya’nın krizle mücadele konusunda çok daha başarılı oldukları algısının yerleşmiş durumda olduğunu ifade ediyor.

Gücün bir diğer önemli unsuru olan “askerî kapasite” açısından baktığımızda da benzer bir durum söz konusu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kemal İNAT, “Dünyanın askerî açıdan açık farkla en güçlü ülkesi olan ABD’nin Covid-19 salgını karşısında düştüğü acziyet, temel görevi vatandaşlarının güvenliğini sağlamak olan askerî gücün yeniden düşünülmesi ihtiyacını ortaya çıkaracak” diyor..

Prof. Dr. Kemal İnat - Covid-19'a karşı kim güçlü? - #TG

Prof. Dr. Kemal İNAT, Covid-19 virüsünün laboratuvar ortamında mı yoksa doğal yollarla mı ortaya çıktığının henüz bilinmese de, dünyadaki bütün ülkelerin kendilerini, savunma doktrinlerini yeniden düşünmek ve askerî  kapasitelerini buna göre hazırlamak zorunda hissedeceklerine vurgu yapıyor.

“Bundan sonra, sadece konvansiyonel ya da nükleer ve kimyasal silahlarla yapılacak saldırılara karşı en hazırlıklı olan ülkelerin değil, aynı zamanda doğal yollarla ya da biyolojik saldırı sonucu gerçekleşen virüs salgınlarına karşı da en hazırlıklı olan ülkelerin en güçlü ülkeler olduğu bir dönem başlıyor” diyen Prof. Dr. Kemal İNAT, “Virüs salgınlarına karşı hazırlığın ise çok fazla ayağı var. Sağlık sisteminin güçlü olması kadar ekonomiye olumsuz etkilerinin önlenmesi konusunda gerekli adımların etkili bir şekilde atılabilmesi de bu açıdan çok önemlidir” şeklinde kaydediyor.

HABER : Ataner YÜCE

[TÜHA Haber Ajansı, 30 Mart 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.