‘Kıbrıs’ta çözümün önündeki yegane engel Rum tarafının uzlaşmaz, şımarık yaklaşımıdır’

TÜHA HABER / Başkan Recep Tayyip Erdoğan, ilk kez online olarak gerçekleşecek olan Birleşmiş Milletler (BM) 75. Genel Kurulu’nda konuştu.
“‘Dünya beşten büyüktür’ tezinin haklılığını gördük”
Erdoğan “Salgının başlarında, ülkelerin kendi hallerine terk edildiği bir manzara ortaya çıktı. Böylece, yıllardan beri bu kürsüden ısrarla dile getirdiğim ‘Dünya beşten büyüktür’ tezinin haklılığını bir kez daha görmüş olduk” dedi.
BM Güvenlik Konseyi’nin yeniden yapılandırılması mesajını tekrarlayan Erdoğan, “Etkin çok taraflılık, etkin çok taraflı kurumların varlığını gerektirir. Güvenlik Konseyi’nin yeniden yapılandırılmasıyla başlayarak anlamlı ve etkin kurumlara sahip olmalıyız” dedi.
Erdoğan, “Uluslararası örgütlerdeki itibar kaybının önüne geçmek için öncelikle zihniyetimizi, kurumlarımızı ve kurallarımızı gözden geçirmeliyiz” diye konuştu.
Aşı çalışmaları
Erdoğan, dünyadaki aşı çalışmalarını işaret ederek “Hangi ülkede üretilirse üretilsin, kullanıma hazır hale getirilecek aşılar insanlığın ortak istifadesine sunulmalıdır” ifadelerini kullandı.
“Türkiye gibi ülkeler insanlık onurunu kurtarıyor”
“Uluslararası toplum olarak tüm terör örgütlerine karşı aynı ilkeli tutumu takınmadan Suriye meselesine kalıcı çözüm bulamayız” diyen Erdoğan, Türkiye gibi ülkelerin sığınmacılara ev sahipliği yaparak insanlık onurunu kurtardığını ifade etti.
İsrail ile diplomatik ilişki kuran ülkeler
Erdoğan, İsrail ile diplomatik ilişki kuran ülkelerle ilgili olarak, “Türkiye olarak Filistin halkının rıza göstermediği hiçbir plana destek vermeyeceğiz” dedi.
Cumhurbaşkanı, konuya ilişkin şöyle konuştu:
“İnsanlığın kanayan yarası olan Filistin’deki işgal ve zulüm düzeni vicdanları acıtmaya devam ediyor. 3 büyük dinin kutsallarına ev sahipliği yaban Kudüs’e uzanan el cüretini artırıyor.
“Asrın anlaşması adı altında Filistin tarafına dayatılmaya çalışılan teslimiyet belgesi reddedilince bu kez İsrail, kaleyi içten fethetme girişimlerin hız vermiştir. Türkiye olarak Filistin halkının rıza göstermediği hiçbir plana destek vermeyeceğiz.
“Filistin meselesi ancak 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve coğrafi devamlılık için bir Filistin devletinin kurulmasıyla çözülebilir. Bunun dışında çözüm arayışları beyhudedir, tek taraflıdır, adaletsizdir.”
Doğu Akdeniz’deki gerilim
Erdoğan, Kıbrıs sorununda çözümün tek engelinin “Rum tarafının uzlaşmaz, hak tanımaz, şımarık yaklaşımı” olduğunu ifade eden Erdoğan, “Kıbrıs Türk halkının güvenliği ile Ada’daki tarihsel ve siyasi haklarını kalıcı biçimde teminat altına alacak her çözümü destekleyeceğiz” dedi.
Doğu Akdeniz’deki gerilime ilişkin olarak Erdoğan şunları söyledi:
“Bölgede bugün yaşanan sıkıntıların sebebi, Yunanistan ile Rum kesiminin 2003’ten beri maksimalist taleplerle attıkları tek yanlı adımlardır.”
“Kitle imha silahları ortadan kaldırılmalı”
2020 yılının Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombası atılmasının 75. yıl dönümü olduğunu hatırlatan Erdoğan, “Silahların kontrolü mimarisi son yıllarda önemli hasarlar aldı. Uluslararası toplumun bu konuda eşitlik ve adalet temelinde ilerleyerek kitle imha silahlarını ortadan kaldırması gerekiyor” diye konuştu.
Dijital işbirliği haritası
Erdoğan, BM Genel Sekreteri’nin dijital işbirliği haritasını desteklediğini ifade etti ve şöyle konuştu:
“En doğudaki Avrupalı ve en batıdaki Asyalı olmak üzere her alanda Türkiye’nin özgül ağırlığını artırdığımızı bilmeniz lazım. Yeniden Asya girişimimizle ilişkilerimize yeni bir dinamizm kazandıracağız. Afrika ile ilişkilerimizde ciddi ivme yakaladık.”
[TÜHA Haber Ajansı, 23 Eylül 2020]