TÜHA HABER / Mesleki ve teknik eğitimin farklı alanlarda geliştirilmesi için yeni bir adım daha atıldı. Millî Eğitim Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı arasında Dış Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri Tanıtım ve Alt Protokol İmza Töreni gerçekleştirildi.
Bakan Selçuk, “Öğrencilerin ihracatçı birliğine üye firmalarda staj ve beceri eğitimleri alması, mezun öğrencilerin ihracatçı birliklerine üye firmalarda istihdam edilmesi ve öğrencilere burs verilmesi sağlanmış olacaktır.” diye konuşarak “Dış ticaret sektörünün nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılayıp, okul ile özel sektör arasındaki iş birliğini güçlendirip, alan öğretmenlerimizin yeterliliklerini artırıyoruz.” dedi.
Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Ticaret Bakanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) arasında Dış Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri Tanıtım ve Alt Protokol İmza Töreni Ticaret Bakanlığında düzenlendi.
Törende konuşan Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, imzalanan protokolle, öğrencilerin ihracatçı birliğine üye firmalarda staj ve beceri eğitimi alacağını, mezunların bu firmalarda istihdam edileceğini ve öğrencilere burs verileceğini bildirdi.
Selçuk, Ticaret Bakanlığı ve TİM ile dış ticareti geliştirmek için nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi konusunda iş birliği yapıldığını belirterek bu protokolle amaçlarının, ihracatın niteliğine ve niceliğine nitelikli iş gücüyle katkı sunmak olduğunu vurguladı.
İhtiyaç ve talepleri karşılayacak adımları atmayı sürdüreceklerine işaret eden Selçuk, mesleki ve teknik eğitimde sektörün iş gücü ihtiyacına cevap verebilecek donanıma sahip çalışanları yetiştirebilecek yapıyı tamamlamak üzere 2023 Eğitim Vizyonu İlkeleri kapsamında çalışmalara devam edildiğini söyledi.
“Öğrencilerin Mesleki Yeterliliklerinin Artırılmasına Yönelik Çalışma Başlatıyoruz”
İmzalanan alt protokolle, iş birliği kapsamına alınan okulların muhasebe ve finansman alanı dış ticaret dalında öğrenim gören öğrencilerinin mesleki yeterliliklerinin artırılmasına yönelik de bir çalışma başlatıldığını vurgulayan Bakan Selçuk, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu protokolle, dış ticaret sektörünün nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılayıp, okul ile özel sektör arasındaki iş birliğini güçlendirip, alan öğretmenlerimizin yeterliliklerini artırıyoruz.”
İhracatın, büyümedeki itici güç ve müreffeh Türkiye yoluna döşenen sağlam taşlardan biri olduğunun altını çizen Selçuk, Türkiye’nin dış ticaretinin Cumhuriyet’ten günümüze kadar çeşitli aşamalardan geçtiğini, uygulanan politikaların dışa açılmanın bir gereği olarak küresel ekonomiye entegrasyon çerçevesinde gerçekleştiğine dikkati çekti.
Her düzeydeki firmanın ve KOBİ’lerin, dış ticaret bilgilerine gereksinim duyduğunu ifade eden Selçuk, bunu sağlayacak ve sektöre hizmet verecek nitelikli personel ihtiyacının olduğuna değinerek bu ihtiyaç kapsamında “muhasebe ve finansman” alanında 62 bin 484 öğrenciye, 4 bin 6 öğretmen ile eğitim verildiğini söyledi.
İş birliği protokolüyle eğitim verilen başka bir dalın da dış ticaret ofis hizmetleri olduğu bilgisini paylaşan Selçuk; İstanbul, İzmir, Gaziantep ve Mersin’deki 6 okulda 305 öğrencinin eğitim aldığını, bu konuda 63 öğretmenin görev yaptığını dile getirdi.
“Öğretmenlere Hizmet İçi ve İş Başı Eğitimi Verilecek”
Protokol kapsamında yapılacak çalışmalara ilişkin açıklama yapan Bakan Selçuk, “Bu alt protokolle alan öğretim programı ve eğitim materyallerinin güncellenmesi yapılacak, öğretmenlere hizmet içi ve iş başı eğitimi verilecek. Atölye ve laboratuvar yeni teknolojilere dayalı olarak donatılacak, temrinlik malzeme ihtiyacı karşılanacak. Öğrencilerin ihracatçı birliğine üye firmalarda staj ve beceri eğitimleri alması, mezun öğrencilerin ihracatçı birliklerine üye firmalarda istihdam edilmesi ve öğrencilere burs verilmesi sağlanmış olacaktır.” dedi.
Son olarak konuşmasında Selçuk, protokolle kalifiye eleman ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunmak, Türkiye’nin rekabet gücünün artırılması ve ekonomik kalkınmasına destek olmak adına gerçekleştirilen mutabakatla anlamlı bir adım atıldığını sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve TİM Başkanı İsmail Gülle protokol imzalandı.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, artık köylerden şehirlere çocukların taşınmayacağını, öğretmenleri ve usta öğreticileri köylere taşıyacaklarını belirterek, atıl durumda olan 6 bin 970 köy okulunun tamamını 2022 sonuna kadar açacaklarını söyledi. Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde son yirmi yılda eğitimde çok boyutlu devrimlerin yaşandığına işaret...
Günaydın! Bugün günlerden 01 Kasım Cuma. Aslı Sözbilir, ‘Sabah Kahvesi’nde Dünya Ekonomi gündeminde öne çıkan başlıkları değerlendirdi. İyi okumalar… TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency ABD’de pozitif büyüme performansı ABD ekonomisi, hane halkı ve işletmelerin küresel zorluklar ve Kasım seçimleri öncesindeki belirsizlik karşısında sağlam bir performans sergilemesiyle üçüncü çeyrekte güçlü bir hızla...
TÜHA HABER / Telafi eğitimi ne zaman başlayacak? Yüz yüz yüze mi yoksa uzaktan mı olacak? Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk merak edilen soruların cevapları için kabine toplantısını işaret etti. Karnelerin 2 Temmuz’da verileceğini söyledi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, merak edilen soruları cevapladı. Milyonlarca öğrenci ve ailelerini yakından ilgilendiren...
TÜHA HABER / Öğrenciler, uzun bir aradan sonra 6 Eylül’de tam zamanlı yüz yüze eğitime başlayacak. Eğitim, tüm kademelerde haftada 5 gün olacak. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yeni eğitim öğretim yılı öncesinde alınan tedbirleri açıkladı. Eğitim öğretim tüm kademelerde 6 Eylül’de yüz yüze başlayacak. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer,...
Özel ders vermek isteyen eğitmenler ile ders almak isteyen öğrencileri bir araya getiren Tıkladers platformu, depremden etkilenen çocukların eğitimi için gönüllülük projesi başlattı. Proje kapsamında gönüllü eğitmenler, online derslerle Türkiye‘nin dört bir yanındaki çocukların eğitimine destek oluyor. TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın haberine göre, Tıkladers platformu, depremden etkilenen çocukların eğitimi...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında mesleki eğitim alanında elde edilen başarılara ilişkin açıklamalarda bulunarak, “Mesleki eğitimi güçlendirmek amacıyla yürüttüğümüz çalışmaların meyvelerini almayı sürdürüyoruz.” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada “Mesleki eğitimi güçlendirmek amacıyla yürüttüğümüz çalışmaların meyvelerini almayı sürdürüyoruz.” ifadesini kullandı. “Hamdolsun, meslek liselerimizin doluluk oranı yüzde 100’e yaklaşmıştır.”...