enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:30 Ankara ATO’da sanatseverler kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
00:36 Bakan Yılmaz Tunç, “Geciken adalet, adalet değildir”
00:29 Yılmaz: “2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, bu kazanımlarımızı sürdürülebilir hale getirecek”
00:19 TBMM’de bütçe maratonu başlıyor
00:19 Dünya Gıda Üretimi Su Krizi Nedeniyle Risk Altında
00:13 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
00:12 Katil soykırımcı İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü iddia edildi
00:11 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
00:10 Biden İsrail’in İran’ın Nükleer Tesislerini Hedef Almasına Karşı
00:09 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
00:08 İzmir-Bremen hattında ticaret-bilim-kültür zirvesi
00:07 Almanya’nın Düzensiz Göçü Önleme Çabaları
00:05 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
00:03 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
00:02 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
00:02 Florlu sera gazlarına ilişkin yönetmelik yayımlandı
00:01 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
11:34 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
11:06 Kocaeli Atılım Lisesi Arkadaşlığı Sahneye Taşındı
00:08 Yazı & Tura Doğaçlama Tiyatro’da Yeni Soluk
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dondurulan Rus Varlıkları ile Ukrayna’ya Askeri Yardım Sağlanabilir mi?

Dondurulan Rus Varlıkları ile Ukrayna’ya Askeri Yardım Sağlanabilir mi?
03.09.2024
A+
A-

27 AB ülkesinin savunma bakanları, 31 Ağustos’ta Brüksel’de yapılan gayri resmi bir toplantıda dondurulan Rus varlıklarından elde edilen karların Ukrayna’ya askeri yardım sağlamak için kullanılması tartışıldı.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 

Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden (TÜRKSAM)  Zehra AligülAraştırmacı Zehra ALİGÜL, kaleme aldığı “Dondurulan Rus Varlıkları ile Ukrayna’ya Askeri Yardım Sağlanabilir mi?” başlıklı Haber-Analizinde, Dondurulan Rus varlıklarının Ukrayna’ya askeri yardım olarak kullanılmasına yönelik benimsenen politikanın, Batı ülkelerinde giderek daha fazla tartışılmaya başlanıldığını dile getirdi.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş sonrasında Batılı ülkelerin, Rus oligarklarına ve devlete ait yaklaşık 300 milyar Euro varlığını  dondurduğunu dikkat çeken Zehra ALİGÜL, “Şimdi ise bu varlıkların, Ukrayna’nın savunma kapasitesini artırmak ve savaşın mali yükünü hafifletmek amacıyla kullanılabileceği konuşuluyor. Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında bu konuda farklı yaklaşımlar söz konusudur. Bazı ülkeler böyle bir adımı desteklerken, diğerleri bunun uzun vadeli olumsuz etkiler doğurabileceği endişesiyle temkinli yaklaşıyor” dedi.

(TÜRKSAM)  Araştırmacı Zehra ALİGÜL, AB ülkelerinde değişen bazı hükümetler ve buna bağlı yeni devlet politikalarının, Ukrayna’ya yönelik yardımların azalması yönünde sonuçlar doğurmaya başladığını belirterek,  Almanya’nın, gelecek yıl Ukrayna’ya yapılacak yardımı yarı yarıya düşüreceğini açıkladığını, hatta bunun yanı sıra bazı AB ülkelerinin yardımların artırılması ve Ukrayna’nın savunmasına katkı sağlanması için harekete geçtiğinin altını çizdi.

AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’na ek olarak, 31 Ağustos’ta savunma bakanları düzeyinde gayri resmi bir toplantı düzenlendiğini hatırlatan Zehra ALİGÜL, “AB dış politika servisi temsilcisi Nabila Massrali basın açıklamasında,  “Bakanlar, Ukrayna’ya yardım sağlanması konusunda kaydedilen ilerlemeyi gözden geçirerek. Özellikle de Rusya’nın dondurulmuş varlıklarından elde edilen gelirlerin ve G7 kredisinin Ukrayna’ya askeri yardım için kullanılmasını tartışlar.” sözlerini dile getirmiştir” dedi.

“Bir yayın kuruluşuna göre 24 Şubat 2022’den bu yana AB ve G7 ülkeleri, yaptırımların bir parçası olarak Rusya’ya ait yaklaşık 300 milyar Euroluk varlığı bloke etmiştir” diyen Araştırmacı Zehra ALİGÜL, şunları söyledi:

“Ukrayna, dondurulan Rus varlıklarının tamamının kendisine aktarılmasını istemektedir. Ukrayna’nın ana paranın tamamını talep etmesine karşılık Batı şimdilik sadece dondurulan Rus varlıklarının faiz gelirini aktarmakla yetinmektedir. 8 Mayıs 2024 tarihinde 3 milyar Euroluk bir aktarım, Brüksel tarafından gündeme getirilmiştir. Temmuz ayında ise AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen 1,4 milyar euronun Ukrayna’nın savunma ve yeniden inşası için Kiev yönetimine aktarılacağı yönünde açıklamalarda bulunmuştur. 29 Ağustos tarihinde Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, durumu “yasa dışı kamulaştırma” olarak değerlendirmiştir”.

Dondurulan Rus varlıklarındaki ana paranın Ukrayna’ya aktarılması durumunda birçok uluslararası sorunu da beraberinde getirmesi ihtimalinin doğacağına vurgu yapan  ALİGÜL, “Dondurulmuş varlıkların el konulup başka bir ülkeye aktarılması, mülkiyet haklarına aykırı bir eylem olarak değerlendirilebilecek minvaldedir. Nitekim AB ülkeleri ve Avrupa Merkez Bankası’ndan bazı yetkililer, bu durumun savaşın belirsiz geleceğinde yararlı olmayacağını ve gelecekte diğer devletler tarafından benzer eylemler için emsal oluşturabileceğini öne sürmektedir. Ayrıca euronun güvenliği için de tehlikeli bir durum olarak ele alınmaktadır” dedi.

(TÜRKSAM)  Araştırmacı Zehra ALİGÜL, kaleme aldığı “Dondurulan Rus Varlıkları ile Ukrayna’ya Askeri Yardım Sağlanabilir mi?” başlıklı Haber-Analizinin sonunda, Ukrayna’nın, cephede savunma hatlarını genişletirken, Avrupalı devletlerin, cesur adımlar atmaktan kaçındığını ve askeri yardımları yavaş, tutarsız ve etkisiz bir şekilde sunmakla suçlandığını hatırlattı.

Almanya ve Fransa gibi AB’nin lokomotif ülkelerinin Ukrayna’ya para aktarma konusundaki soğuk tutumlarının, enerji ve ekonomi alanındaki kaygıları sebebiyle Kremlin’i daha fazla kışkırtmaktan geri durduğu şeklinde yorumlandığını ifade eden Zehra ALİGÜL, “Savaşın mali yükünün ağırlığı, Avrupa bünyesinde bulunan Rus varlıklarının aktarılabileceği ihtimalini gündeme getirmiştir. Ukrayna’nın elini rahatlatacak bu durum, Avrupalı devletler için ‘cesur’ bir hamle olarak değerlendirilmektedir” dedi.

***

Yazar hakkında

Zehra ALİGÜL, 2001 Kahramanmaraş doğumludur. Lisans eğitimini 2020-2024 yılları arasında Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde tamamlamıştır. 2024 yılı Ağustos ayında TÜRKSAM’da “Avrupa’da Artan Rus Tehdidi” adlı tezi ile stajını tamamlamıştır. İyi derecede İngilizce bilmektedir. Bölgesel Çalışmalar, Rus Dış Politikası ve Uluslararası İlişkiler alanlarıyla ilgilenmektedir. 1 Ağustos 2024 tarihi itibariyle TÜRKSAM’da Araştırmacı olarak çalışmalar yürütmektedir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.