Dünya endişe içinde: Refah’ta neler oluyor?
Yüzbinlerce Filistinlinin Refah’ı terk etmesi için çağrıda bulunan İsrail bugün de Gazze’yi vurmayı sürdürdü.
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
Fransız haber ajansının (AFP) bölgedeki kaynaklarına göre, İsrail’in Gazze’nin kuzey,orta ve güney kesimlerine yönelik hava saldırıları gece boyunca ve gündüz devam etti.
Mısır sınırındaki Refah’ta son 24 saatte en az 18 kişinin öldürüldüğü bildiriliyor.
Gazze’nin orta kesmindeki Deyrel Balah bölgesinde baba-oğul iki doktorun hayatını kaybettiği de aktarıldı.
Cibaliya Mülteci Kampı’na dün gece yüzden fazla saldırı düzenlemesi üzerine binlerce Filistinli, kuzey bölgelerinden kentin batısına doğru göç etmek zorunda kaldı.
İsrail Ordusu, hem güneydeki Refah’ta hem de kuzeyde uçaklardan attığı el ilanlarıyla tahliye çağrısı yapıyor (AFP)
Diğer yandan uluslararası toplum da savaşın durması gerektiğini söylüyor. Bugün Kuveyt’teki bir bağış konferansına katılan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, “acil insani ateşkes, rehinelerin koşulsuz serbest bırakılması ve insani yardımın hızlıca artırılması” için çağrıda bulundu:
Ancak ateşkes yalnızca bir başlangıç olacak. Bu savaşın yıkımı ve travmasını aşmak için uzun bir yol var.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk de bugün yaptığı açıklamada Refah’a kapsamlı kara operasyonuna karşı çıktı. “Olamaz” dediği bu operasyon hakkında, tüm devletlere engel olmak için güçlerinden geleni yapma çağrısında bulundu:
Son tahliye emirleri Refah’taki bir milyona yakın kişiyi etkiliyor. Peki şimdi nereye gitmeliler? Gazze’de güvenli bir alan yok! Bu tükenmiş ve açlık çeken kişilerin çoğu daha önce pek çok kez evinden oldu ve iyi bir seçeneğe sahip değil.
Uluslararası insan hakları hukukunun ve Uluslararası Adalet Divanı’nın iki kararının bağlayıcı gerekliliklerinin, tam kapsamlı bir saldırı bir yana, sivillerin bu kadar yoğun yaşadığı bir bölgeye yönelik son tahliye emirleriyle uyuşması için hiçbir yol göremiyorum.
İki tarafa da seslenen Türk, ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için çağrıda bulundu.
İsrail Güvenlik Kabinesi yaklaşık 1,5 milyon kişinin sığındığı Refah kentindeki kara saldırılarının “alanının genişletilmesine” ilişkin kararı 10 Mayıs’ta onaylamıştı (Reuters)
BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, Tunus’ta düzenlenen Mağrib Maşrik Forumu’nda konuştu:
Tereddüt etmeden Gazze’de yaşananların bir savaş değil, soykırım olduğunu söyleyebilirim. Batılı ülkelerde, soykırım kelimesinin kullanımı konusunda büyük bir rahatsızlık var. Bunun da sebebi, soykırım kelimesinin Holokost’u çağrıştırması. ‘Holokost’a uğramış İsrail (Yahudiler) nasıl olur da soykırım yapar, böyle bir şey düşünülemez’ diye. Fakat şu an tam da bunu yapmaktalar.
BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini sosyal medyada yaptığı paylaşıda İsrail’in Gazze’de halkı zorla yerinden etmeyi sürdürdüğünü belirtti:
Güvenli bölge iddiası yanlış ve yanıltıcıdır. Gazze’de hiçbir yer güvenli değil.
Gazze’nin kuzeyindeki Daraj mahallesinde yaşayan çocuklar zafer işareti yapsa da yakınlardaki Cibaliya Mülteci Kampı’na gece boyunca yüzden fazla saldırı düzenledi (AFP)
Diğer yandan ABD Başkanı Joe Biden da dün “Eğer Hamas elindeki rehineleri, kadınları ve yaşlıları serbest bıraksa yarın bir ateşkes olurdu” dedi.
Joe Biden, önceki gün yaptığı açıklamada da Refah’a büyük bir saldırı düzenlemesi halinde İsrail’e silah yardımlarını askıya alacağını söylemişti.
İsrail, sadık müttefiki ABD’nin baskılarına rağmen bu hafta Refah’ın doğusuna tank ve asker göndererek yardımların geçtiği kapıyı kapadı. Dün açıklama yapan İsrail ordusu, 300 bini aşkın Filistinlinin bölgeden ayrıldığını duyurdu. UNRWA da aynı sayıyı verdi.
Tel Aviv yönetimi, Gazze’nin tamamen Hamas’tan temizlenmesi için Refah’a operasyon düzenlenmesi gerektiğini savunurken uluslararası toplum Gazze’nin yıkılmış bölgelerinden kaçan sivillerin sığınacak yeri kalmadığını vurguluyor.
İsrail, Hamas öncülüğündeki Filistin güçlerinin 7 Ekim’de düzenlediği Aksa Tufanı Operasyonu’nda çoğu sivil 1170 kişinin öldüğünü bildiriyor.
Tel Aviv’in tahminlerine göre Gazze’de rehin tutulan 128 kişiden 36’sı hayatını kaybetti.
İsrail’in saldırılarındaysa 35 bini aşkın kişi öldü, 80 bine yakın da yaralı var. Gazze Sağlık Bakanlığı bunların çoğunun kadın ve çocuk olduğunu aktarıyor.
Mısır, Katar ve ABD’nin sürdürdüğü arabuluculuk çabaları henüz sonuç vermedi.
Diğer yandan İsrail’de Binyamin Netanyahu yönetimine karşı gösteriler de sürüyor (AFP)
Dün Tel Aviv’de sokaklara çıkan göstericiler, hükümetin ateşkes ve rehine anlaşması yapmasını istedi. Bu eylemden birkaç saat önce Hamas, İsrail ve Britanya pasaportlarına sahip Nadav Popplewell’in esir tutulurken İsrail saldırısı sonucu öldüğünü bildirmişti.(Dış Haberler Servisi)
Independent Türkçe