Ekoloji Örgütleri 1. Yıl Deprem Raporu Yayımlandı
Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA) ve İklim Haber, her hafta Yeşil Mutabakat, fosil yakıt ve yenilenebilir enerji sektörleri ve yeşil iyileşme çerçevesinde yaşanan gelişmeleri bir araya getirip okuyucularına sunuyor.
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
Bulut BAGATIR, Gazeteci – Yazar
İklim Haber’den Bulut BAGATIR geçtiğimiz hafta yaşananları sizin için derledi.
Ekoloji Örgütleri 1. Yıl Deprem Raporu Yayımlandı 6 Şubat depremlerinin yıldönümünde dört günlük bir proje doğrultusunda Hatay’a giden Ekoloji Birliği ve İklim Adaleti Koalisyonu heyeti depremlerin üzerinden geçen bir yılda karşı karşıya kaldığımız ekolojik tahribat sürecine dair ayrıntılı bilgileri ve tespitleri içeren Ekoloji Örgütleri 1. Yıl Deprem Raporu’nu kamuoyu ile paylaştı. Ekoloji Örgütleri 1. Yıl Deprem Raporu’nu kamuoyu ile paylaşan heyet, deprem bölgesinde sorunların halen çözülmediğini vurguladı.
Muğla Su İnisiyatifi’nden DSİ’ye Dava 465 yurttaşın dilekçelerinin cevapsız bırakılmasının ardından Muğla Su İnisiyatifi, DSİ’ye dava açtı. Açılan dava ile termik santrallara su tahsislerinin iptali istenirken, Muğla İdare Mahkemesi önünde yapılan basın açıklamasında Yeniköy ve Yatağan termik santrallarında her yıl toplam 33,5 milyon metreküp içilebilir kalitede su kullanıldığı aktarıldı.
2024 Sıcaklık Rekoru ile Başladı Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin (C3S) 1950’ye kadar uzanan kayıtlarına göre geçtiğimiz ay, 2020’de meydana gelen bir önceki en sıcak ocak ayını geride bıraktı. Yeni Ocak ayı rekoru, 1850 yılına kadar uzanan küresel kayıtlarda gezegenin en sıcak yılı olarak gösterilen 2023’ün ardından geldi.
Bu yeni rekorda insan kaynaklı iklim değişikliği ve Doğu Pasifik Okyanusu’ndaki yüzey sularını ısıtan El Niño hava olayı gibi faktörler rol oynuyor. 2023 Haziran’dan bu yana her ay, önceki yılların aynı ayıyla karşılaştırıldığında kaydedilen tarihin en sıcak ayları oldu.
AB Enerji Sektörü Emisyonlarında Rekor Düşüş Düşünce kuruluşu Ember, Avrupa’nın fosil yakıtlardan temiz elektriğe geçişteki ilerlemesini anlamak üzere tüm AB üyesi ülkelerde 2023 yılı için yıllık elektrik üretim ve talep verilerini analiz ettiği Avrupa Elektrik İncelemesi raporu yayımlandı.
Rapora göre, 2023 yılında Avrupa Birliği (AB) kömür ve gazdan elektrik üretiminde eşi benzeri görülmemiş çöküşe ve enerji sektörü emisyonlarında rekor bir düşüşe yol açtı. AB’nin fosil yakıtlardan uzaklaşması ile kömür üretiminde %26, gazda ise %15 ile rekor düşüşler kendini gösterdi.
Rüzgâr ve güneş enerjisinin artması ve elektrik talebinin düşmesiyle birlikte AB enerji sektörü emisyonlarında %19 ile en büyük düşüş kaydedildi. 2023 yılında rüzgar enerjisi üretimin yüzde 18’ini kaplarlarken, gaz yüzde 17’de kaldı. Böylece 2023 ilk defa rüzgar enerjisinin üretimde gazı geçtiği yıl oldu.
Türkiye’nin Yüzer GES Potansiyeli Yaklaşık 80 bin megavat İçme suyu hariç tutularak göl, gölet ve barajların %10’unun panellerle kapatılması halinde Türkiye’nin yüzer GES potansiyelinin yaklaşık 80 bin megavat olduğunu belirten Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Genel Sekreteri Hakan Erkan, Türkiye’de test amaçlı proje çalışmalarının devam ettiğini söyledi.