enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:09 Analiz: Mayın Tarlalarıyla Mücadele: Azerbaycan’ın Deneyimi ve Karşılaştığı Zorluklar
08:02 Avrupa Güvenlik Mimarisi ve Türkiye
23:54 Bakan Kacır,  Van’da “19. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Van Bölge Yarışması Ödül Töreni”ne katıldı…
23:36 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkının yanında yer alan tarihi duruşu asla değişmeyecek”…
23:21 Efkan Ala, özel bir televizyon kanalında katıldığı programda soruları yanıtladı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu…
23:05 Kadıköy’de bıçaklı saldırıda hayatını kaybeden Minguzzi’yi öldüren sanıkların yakınlarının maktulün ailesini tehdit ve hakaret etmesine ilişkin soruşturma başlatıldı…
22:52 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Endonezya’nın Filistin meselesiyle ilgili tutumunu takdirle karşılıyoruz
22:43 Antalya’da 11-13 Nisan’da yapılacak 4. Antalya Diplomasi Forumu için Antalya’da hazırlıklar tamamlandı….
09:07 Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi’nin (TUDPAM) ‘Dış Bakış’ dergisinin 3. sayısı yayınlandı
08:45 İstanbul’da bir yapının inşaatında hileli beton kullanıldığı ortaya çıktı…
08:23 Dışişleri Bakanı Fidan, “örgüt tıpkı kendi liderinin talep ettiği gibi kongreyi toplar, kendini feshetme ve silahları bırakma kararı alır.”
08:11 Elektrik zamlarından etkilenmemenin yolu doğru yalıtım
07:45 Türk Dünyasında “Türk Faktörü” Üzerine Bir Değerlendirme
23:30 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik terör soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Mahir Polat hakkında ev hapsi kararı verildi…
23:23 CHP’li Vekillerden Hereke’deki Taş Ocağı Talanına Tepki: “Doğamıza, Halkımıza Zarar Veren Her Projenin Karşısındayız!” 
23:20 Su Güvenliğinde Doğal Çevrenin Önemi Çok Büyük
23:11 Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) bir akademisyen, başörtülülere hakaret ettiği iddiasıyla görevden uzaklaştırıldı…
22:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gezi olayları vari provokasyon girişimleri sahiplerinin ellerinde patlamıştır”
22:32 Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde yürütülen arama tarama faaliyeti sırasında teröristlere ait mağara tespit edildi…
22:24 Türkiye’den Dominik Cumhuriyeti’ne taziye mesajı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

EMA AstraZeneca aşısının trombosit düşüklüğünde kan pıhtısı riskini yükselttiğini teyit edemedi

EMA AstraZeneca aşısının trombosit düşüklüğünde kan pıhtısı riskini yükselttiğini teyit edemedi
20.09.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Avrupa İlaç Ajansı, (EMA) Oxford/AstraZeneca’nın Covid-19 aşısının trombosit düşüklüğü bulunan kadınlarda ve genç yetişkinlerin daha yüksek kan pıhtılaşma riskine neden olduğunu eldeki veriler doğrultusunda teyit edemeyeceğini belirtti.

EMA 13-16 Eylül tarihleri arasında İnsan Kullanımına Sunulan Tıbbi Ürünleri değerlendirdiği bir toplantıda farklı hastalıkların tedavisinde kullanılmak üzere geliştirilen yeni ilaçların yanı sıra İngiltere’deki Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen ve İngiliz-İsveç biyoteknoloji firması AstraZeneca tarafından üretilen Covid-19 aşısını da kan pıhtılaşma tartışmaları çerçevesinde incelemeye aldı.

Avrupa İlaç Ajansı, AstraZeneca aşısı ile tromboz (kan pıhtılaşması) sendromu arasında bir bağ olduğunu tespit etmişti, ancak bu riskin trombosit düşüklüğü bulunanlarda daha yüksek olup olmadığı halen araştırılıyor.

Avrupa Komisyonu’nun aşının ikinci dozundan sonra tromboz (kan pıhtısı) sendromunu bağlantılandıran raporların araştırılması talebiyle tıbbi çevrelerce Vaxzevria olarak geçen AstraZeneca aşısını değerlendiren ajans, toplantı sonrasında yayınladığı bildiride vardığı sonuçları paylaştı.

Ajans tromboz sendromuna ilişkin çeşitli raporlardan toplanan veriler, üye devletlerden gelen detaylı aşı verileri ve kan pıhtılaşma riskine dair ek çalışmalar da dahil olmak üzere ellerindeki verilerle durum değerlendirmesi yaptıklarını ancak kanıtların özellikle bazı risk faktörlerinin tromboz riskini artırdığna dair bir saptama yapmaya elverişli olmadığını belirtti.

Ajans her ne kadar raporlarda özellikle ikinci dozdan sonra kadın ve genç yetişkinlerde risk düzeyinin arttığına işaret etse de eldeki verilerin toplanma şeklinin bu tür farklılıkları teyit etmek için yeterli olmadığı sonucuna vardı.

Bu bulgu üzerine EMA AstraZenaca aşısının uygulanmasına yönelik tavsiyesinde bir değişiklik yapmadı. EMA, aşının ikinci dozunun ilk dozdan 4 ila 12 hafta aralığında ugulanmasını öneriyor.

EMA’ya göre ikinci dozu geciktirmenin tromboz sendromu riskini azaltığına dair bir kanıt da mevcut değil. EMA, AstraZenaca aşısının ikinci dozunun verilmediği durumlarda başka bir aşının ikici doz olarak kullanılması yönünde de bir tavsiyede bulunmuyor.

Birçok Avrupa ülkesinin yanı sıra ABD, Kanada ve Avustralya‘da kan pıhtılaşması riskinden dolayı aşı kullanımını ya bıraktı ya da 60 yaş üstüyle sınırladı. Şili’de AstraZeneca aşısının yalnızca erkeklerde kullanılmasına karar verildi. İngiltere’de yoğun olarak kullanılan aşı yalnızca 40 yaş üstü yetişkinlere uygulanıyor.

Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalny kimdir?

HABER :  Berrak Kanbir Rodriguez Sanmartin

[TÜHA Haber Ajansı, 20 Eylül 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.