Fahrettin Altun’dan Batı’ya terör tepkisi
ANKARA – TÜHA HABER / İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurusuyla ilgili, “Terör örgütleri konusunda yeterince kararlı pozisyon almamış ülkelerin üyeliğine olumlu yaklaşmamız düşünülemez” dedi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “21. Yüzyılda NATO, Sınamalar, Ortaklıklar ve Genişleme Paneli”nin açılış konuşmasını yaptı.
Terör örgütü PKK ve FETÖ’nün Avrupa’da ve ABD’de varlığını sürdürmesinin NATO’ya zarar verdiğini de söyleyen Altun, konuşmasında şunları kaydetti;
Özellikle Türkiye’nin PKK, PYD ve FETÖ gibi terör örgütlerine karşı verdiği mücadele bazı NATO müttefiklerinin bu terör örgütlerine doğrudan ya da dolaylı destek olduklarına hepimiz şahit olduk.
PKK’nın ve FETÖ’nün hem Avrupa hem de Amerika Birleşik Devletleri’nde varlığını sürdürmesi ve bunlara müsamaha gösterilmesi, NATO’nun müşterek savunma ruhuna zarar veriyor. Terörle Mücadele konusunda net bir pozisyon almamış ülkelerin ittifaka kabulü NATO’nun geleceği için de bir tehdit oluşturacaktır. Finlandiya ve İsveç’in üyelik başvurularına dair çekincelerimiz halen sürüyor.
“Somut adımlar bekliyoruz”
Ülkemiz, Finlandiya ve İsveç’ten NATO’nun kolektif güvenlik prensibi çerçevesinde somut adımlar, somut garantiler bekliyor. Bu adımlar, teröre verilen siyasi desteğin son bulması, terörün finansman kaynağının kurutulması, PKK/PYD’ye silah desteğinin sonlandırılması ve ülkemize yönelik ambargo ve yaptırımların kaldırılmasıdır.
Şimdi yeni bir kriz sonrası alelacele teşkilata üye olmaya çalışan ülkelerin aksine Türkiye, NATO’ya her zaman tutarlı bir şekilde yaklaşmıştır. Bugünlerde bazı aday ülkelerin sergilediği, tamamıyla konjonktürel ve son dakikacı üyelik çabalarına bakışımız da hem ulusal güvenliğimiz hem de örgütün geleceği açısından önemli bir tutumdur. Türkiye gibi güvenilir bir müttefiki, bu gibi aday ülkelerin NATO ile ilişkisi bağlamında eleştirmeye kalkanlar, tam bir akıl tutulması yaşamaktadır. Bunu da çok açık ve net bir şekilde ifade etmek istiyorum.
NATO’ya üyelik bir hak değildir bir ayrıcalıktır ve bu ayrıcalığın elde edilmesinin bazı şartları, gereklilikleri söz konusudur. Bu şartlar sağlanmadığı, bu gereklilikler hayata geçmediği sürece Türkiye’nin bu konudaki tavrında bir değişiklik olmayacaktır. Bunu Sayın Cumhurbaşkanı’mız en üst düzeyde muhataplarına, uluslararası kamuoyuna açık, net bir şekilde ifade etmiştir. Ben bir kez daha, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyelikleri konusunda salt ülkemizi değil tüm ittifakın da güvenliğini ilgilendiren bir duruş sergilediğimizi belirtmek istiyorum. NATO’nun genişleme perspektifinin böylece daha gerçekçi bir çerçevede gerçekleşeceğine inanıyorum. Bugün burada NATO’nun genişleme perspektifinin tartışılacağı bu panelde de bu konunun bu bağlamda değerlendirilmesinin önemli olacağına inanıyorum.
[TÜHA Haber Ajansı, 08 Haziran 2022]