Frankfurt’un yüksek sıcaklıklara karşı çözümü yeşil çatılar ve havalandırma koridorları
TÜHA HABER / Almanya’nın Frankfurt kenti, akıllı şehir planlamasıyla sıcak havalarla başa çıkmaya çalışıyor. Kentte bu kapsamda, binaların çatılarında yeşil alanlar oluşturuluyor ve “havalandırma koridorları” ile şehir merkezine serin ve temiz hava akışı sağlanıyor.
2020 yılının Haziran ayı kaydedilen en sıcak aylardan biriydi ve sıcaklıklar 1981-2010 ortalamasının 0,5 derece üzerindeydi.
Yüzey hava sıcaklığı anomalisi haritası, Afrika’nın bazı kısımlarında ve Amerika’nın birçok bölgesinde sıcaklıkların ortalamanın üzerinde olduğunu gösteriyor. Avrupa’nın güneyiyse ortalamadan daha serindi. İskandinavya ve Orta Avrupa’daysa geçen ay daha sıcak geçti.
Sibirya’nın geniş bölgesinde bazı kısımların geçen ay daha serin olduğu görülüyor ancak Sibirya’nın Kuzey Kutup Bölgesi’nde sürekli bir sıcak hava dalgası vardı, Verkhoyansk şehrinde sıcaklık 38 derece olarak bildirildi.
Frankfurt’ta iklim – uyum birimi başkanı Hans Georg Dannert, kentteki iklim değişikliğiyle mücadele çalışmalarını euronews’e anlattı:
“Tabii ki, öncelikle kentin tamamına bakmamız; soğuk ve temiz hava bölgelerini, burada gördüğümüz havalandırma koridorlarıyla kente bağlamamız gerekiyordu. Sonra kentin içinde küçük yeşil adalar olmalıydı; parklar, ağaçlar, caddeler gibi… Ve nokta atışı önlemler var, örneğin kente koyduğumuz içme suyu çeşmeleriyle içme suyuna ücretsiz erişim sağlamak istiyoruz.”
Frankfurt’un yeşil adaları tam anlamıyla büyüyor. Kent şimdi bazı binalara yeşil çatı veya yeşil cephe zorunluluğu getiriyor ve özel mülklere yeşil çatılar için sübvansiyon veriyor.
Bitkiler çevrenin soğumasını sağlar. Bunu yapraklarıyla gerçekleştirdiği evapotranspirasyon (buharlaşma ve terleme) sonucu, ısıyı havadan alarak yapar.
Projenin yöneticisi Lara-Maria Mohr, yeşil çatıların etkisini şöyle açıklıyor:
“Yeşil çatıların çok sayıda olumlu etkisi var: Binayı korur, yalıtır ve soğuturlar. Bu, maliyetten de tasarruf sağlar. Gürültü yutulur, bitkiler ince tozu filtreler ve yağmurun alt katman tarafından emilmesi sayesinde, şiddetli yağışların etkileri azalır. Ayrıca binanın her sakini yeni bir yaşam alanı kazanır, böcekler ve kuşlar gibi.”
Frankfurt’ta diğer bir odak noktası, su yönetimi.
Şehir merkezinde bu, buharlaşmanın sokakları soğutabilmesi için daha fazla gözenekli yüzey anlamına geliyor. Şehrin dışındaysa yağmur suyu toplamak için su yolları oluşturmak anlamına geliyor.
Hepsi küçük birer değişiklik ancak ortalama sıcaklıklar her yıl artıyor ve onlar, kenti rahat ve yaşanabilir tutmak istiyor.
[TÜHA Haber Ajansı, 16 Temmuz 2020]