enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:57 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Trump’ın yeni gümrük tarifelerin etkilenecek sektörlerin temsilcileriyle Paris’te bir araya geldi…
21:34 Fanatik Rum’lardan KKTC topraklarında provokasyon
19:53 Bisiklet turizminin önemli destinasyonlarından Antalya, Kemer ilçesi dağ, gravel ve e-bike bisikleti tutkunlarını bir araya getirecek…
19:32 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Mart ayı enflasyon verilerine göre, Memur ve emeklilerin Temmuz zammını belli oldu!…
18:28 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özel’İn boykot çağrısına tepki gösterdi…
17:19 CHP’nin boykot listesi giderek genişliyor: Anadolu Ajansı ve DBL Entertainment da listeye eklendi!…
11:39 Bakan Bolat, CHP’nin boykot çağrılarına rağmen alışveriş yapanlara teşekkür etti
11:07 Gazeteci Serkan Borlak son yolculuğuna uğurlandı…
10:42 Kocaelispor Teknik Direktörü Taşdemir, Sakaryaspor maçının ardından TÜHA Haber’e açıklamada bulundu…
08:52 Metabolizmayı yeniden dengeleme zamanı: Ramazan sonrası beslenme tüyoları
08:13 Adalet ve güven temelli liderlik
08:08 Türkiye toplam tahıl ürünlerinde 2023-2024 piyasa döneminde yurt içi üretimi ülkedeki talebi karşılama yeterliliği yüzde 111,9 olarak belirlendi…
08:05 Türkiye’nin seyir füzeleri: Sahne onların olacak
07:38 Yeni neslin başarılı oyuncularından Hafsanur Sancaktutan, şu sıralar rol aldığı dizi için Kapadokya ve İstanbul arasında adeta mekik dokuyor…
07:07 2003-2004 Yılları arasında Batman Valiliği yapan eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Batmalıların Ramazan Bayramı’nı kutladı…
22:34 TRT ekranlarında yaşanan Aybüke Pusat krizinden sonra bir gelişme de ‘Bir Zamanlar İstanbul’ dizisinden geldi…
21:57 Bakan Yerlikaya, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Tehditlerle, parmak sallamalarla, sokak ve boykot çağrılarıyla eğip, bükülemez”….
21:39 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, bu yıl üçüncüsü Almanya’da düzenlenen ‘Küresel Engellilik Zirvesi’ne katılıyor…
21:03 Bayram tatilinin ilk 4 günü trafik kazalarında 34 kişi hayatını kaybetti
20:55 RTÜK Başkanı: Boykota destek veren kanallara gereği yapılacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İklim değişikliği denizlerdeki istilacı türleri de artırıyor

İklim değişikliği denizlerdeki istilacı türleri de artırıyor
03.09.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Son dönemde denizlerimizde sıklıkla görülen istilacı türler deniz ekosistemi için büyük tehdit oluşturuyor. Bu zararlı türlerin denizlerimize ulaşmasında en önemli faktörlerden biri deniz suyu sıcaklıklarının yükselmesi.

İlyas Umut Özacar
TRT Haber : İlyas Umut Özacar

Bazı istilacı türler uluslararası taşımacılık yapan gemilerin balans sularıyla denizlerimize taşınsa da tamamı bu yolla gelmiyor. Son olarak Süveyş Kanalı’ndan sularımıza giren zehirli deniz kestanesi, küresel iklim değişikliğinin en önemli örneklerinden biri. Küresel iklim değişikliği nedeniyle ısınan denizlerde bu türün yanı sıra balon balığı, aslan balığı ve bazı deniz anası türleri de doğal olmayan ortamlarında bir habitat oluşturarak su altındaki yaşam dengesini olumsuz etkiliyor.

Konunun detaylarını İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Topaloğlu’na sorduk.

“Ekolojik bilinmezlik oluşturuyor”

Yabancı bir tür olan zehirli deniz kestanelerinin ekolojik zararlarından bahseden Topaloğlu, bu canlıların da barınma beslenme ve üreme gibi temel ihtiyaçlarının bulunduğunu, bunları gerçekleştirmelerinin de yerli türlere zarar verdiğinin altını çizerek şunları söyledi:

“Denizde yaşam alanı yani habitat çok kıymetli. Denize daldığınız zaman bakarsanız kolay kolay boş yer göremezsiniz. Mutlaka orayı mikroskobik boyutta da olsa organizmalar kaplamıştır. Zehirli deniz kestaneleri de dipte yaşayan canlılar. Biz bu tür dipte yaşayan canlılara ‘bentik’ canlılar diyoruz. Dolayısıyla kapladıkları, tutundukları ve yaşadıkları alan çok önemli. Bizim yerli türlerimizi yok etmeden kendine yer açması mümkün değil. Dolayısıyla yerli türlerimizle rekabete giriyor, zaten bizim gözlemlerimizde de bu türlerin yayıldığı alanlarda yerli deniz kestanelerini çok az gördük. Çünkü bu gibi başka yerlerden gelen istilacı türler, yeni geldikleri ortamda doğal düşmanları olmadığı için daha fazla yayılım gösterebiliyorlar. Onları yok edebilecek bir tür burada yok. Asıl tehlike de bu zaten.”

Zehirli deniz kestanesinin yerli kestane türlerinden farkına da değinen Topaloğlu, bu yayılımın ekolojik anlamda bir belirsizlik oluşturduğunu vurguladı:

“Bu deniz kestaneleri bizim yerli türümüz değil, çok ayırt edici özellikleri var. Çok uzun ve kırılgan dikenleri var ve bizim yerli türlerimizi yok ediyorlar. Dolayısıyla doğada her şey bir denge içinde olduğundan dolayı, yaşam alanını elde etmek için aşırı derecede çoğalması, yerli türlerin üzerinde baskı oluşturması ekolojik bir bilinmezlik oluşturuyor. Bu da bir tehlike demektir.”

“Akdeniz tropikleşiyor, Karadeniz Akdenizleşiyor”

Küresel iklim değişikliğinin etkilerini bu sözlerle ifade ediyor Doç. Dr. Bülent Topaloğlu. İstilacı türlerin tıpkı ekolojiyi olduğu gibi balıkçılığı da etkilediğini söyleyen Topaloğlu şunları söyledi:

“Doğada hiçbir canlı işlevsiz değildir. Bir tür için ‘yok olsa ne olur, olmasa ne olur’ diyemeyiz. Çünkü onun ekolojik denge içerisinde, besin zinciri içerisinde mutlaka bir yeri vardır. Milyon yıllara varan bir süreç sonucu bu denge oluşmuştur. Şimdi biz yapay olarak bu sistemi değiştiriyoruz. Nasıl değiştiriyoruz? Deniz suyu sıcaklıkları normal şartlarda 100 bin yılda bir artması gerekirken biz son yıllarda hızlı bir şekilde artırdık. 1 dereceye varan artışlar var neredeyse. Bu artışlar tabii ki karbondioksit salımından oluşuyor, küresel iklim değişimi sonucu oluşuyor. Bu hızlı değişim doğal bir süreç değil. Dolayısıyla Akdeniz tropikleşiyor. Bunu gösteren birçok başka tür de var, aslan balığı ve balon balığı gibi. Akdeniz’in tropikleşmesi demek, doğal biyotasının değişmesi demek. Bu da sonuçta bizim protein ihtiyacımızı karşılayan kaynak olan denizlerde, balıkçılığın değişmesi demek. Bu değişimler devam ettiği sürece tropik türler Akdeniz’e girecek, Akdeniz türleri de Karadeniz’e geçecek. Bunun sonucunda da denizlerimizdeki biyotanın kompozisyonu değişecek. Doğada boş bir alan olmadığı için yeni gelen tür oturmak için yer arayacak, orada oturanlardan bir ikisini dışarı atacak ki oraya oturabilsin. Dışarı atılan türün başka türlerle bağlantısı var.

Akdeniz başta olmak üzere Türkiye’nin kıyı bölgelerinde son yıllarda yaşanan doğa olaylarının bu yapay değişim için en önemli göstergelerden olduğunu söyleyen Topaloğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Son yıllarda Akdeniz’de, Türkiye kıyılarında hiç hortum görmezdik, çok azdı. Tropik fırtınaları televizyonda, hep okyanus kıyılarında görürdük. Oysa son zamanlarda bakın, hortumlar, fırtınalar kıyısal alanlarda büyük ekonomik kayıplara da yol açıyor. Ekolojik değişimlerin sonucudur bunlar. “

Doç. Dr. Bülent Topaloğlu

[Doç. Dr. Bülent Topaloğlu]

Bu değişimin önüne geçmek mümkün mü?

Bu değişimlere insanın neden olduğunu ancak insanın engel olma gücü olmadığını belirten Doç. Dr. Bülent Topaloğlu:

“Doğada bu kadar büyük değişimleri insan engelleyemez. Engelleyebilsek depremleri engellerdik. Bu büyük değişimlerin nedeni biziz ama biz engelleyemeyiz. Petrol kullanımını, hidrokarbon yakıt kullanımını durdurun desek durdurabilir miyiz? Ya da atmosfere karbondioksit salımını durdurun desek durdurabilecek miyiz? Bu bizim yaptığımız bir şey ama sonuçlarını engelleyebilecek güce sahip değiliz. Bunun önündeki en büyük engellerden biri su sıcaklığıdır, ama biz suyu da ısıtıyoruz. Balıkçılıktan geçinen birçok insan var, orfozu korursanız orfoz aslan balıklarını yiyor. Ama siz orfozu yok ederseniz doğal bir düşmanını yok ettiğiniz için başka doğal düşmanı da yok, zaten doğal yaşam alanı değil, nasıl engelleyeceksiniz yayılmasını. Engelleyemezsiniz. Dolayısıyla insanlar belli önlemler alabilir ama engellemek yasaklamak gibi bir şansımız yok. Denizler bizim geleceğimiz, çok çok iyi korumamız lazım.”

[TÜHA Haber Ajansı, 03 Eylül 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.