İran daha önce erişim izni vermediği iki nükleer tesisi denetime açtı
TÜHA HABER / Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Tahran yönetiminin kurum müfettişlerinin İran’ın ‘beyan edilmemiş nükleer madde depoladığından veya kullandığından şüphelenilen’ iki bölgeye girip denetim yapmasına izin verdiğini bildirdi.
Birleşmiş Milletler’e bağlı ajans, İran’ın “UAEA tarafından belirlenen iki noktaya gönüllü olarak erişim sağladığını ve sorunları çözmek için kurumun faaliyetlerini kolaylaştırdığını” aktardı.
İran ile yapılan ortak açıklamada, denetim tarihlerinin kararlaştırıldığı belirtildi ancak bunun ne zaman yapılacağı hakkında detay verilmedi.
Tahran yönetimi, küresel güçlerle 2015 yılında yapılan nükleer anlaşmadan önce de 2000’li yılların başından beri ‘var olduğu öngörülen’ iki tesise erişim izni vermiyor ve UAEA’nın ziyaret için yasal bir temeli olmadığını savunuyordu.
İran, ‘gizli’ tesislere denetim izni verildiğini doğruladı
Denetim izni kararı, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi’nin Tahran’ı ziyareti sırasında verildi.
Grossi, iki günlük Tahran ziyareti kapsamında önce İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi ardından Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve diğer yetkililerle görüştü.
Salihi, söz konusu tesislere denetim izni verdiklerini doğruladı.
Kurum şimdiye kadar ABD yönetimiyle sorun yaşayan ve İran’ı suçlayan Donald Trump yönetimine karşı, ağırlıklı olarak Tahran yönetiminin, 2015’te imzalanan nükleer anlaşmaya sadık kaldığı yönünde görüş beyan etti.
Ancak İran, ABD’nin yapılan anlaşmadan çekilmesinin ardından uranyum zenginleştirme faaliyetlerine yeniden döndüğünü duyurmuştu.
Ayrıca İran, nükleer anlaşmada çizilen sınırların dışına çıksa da UAEA müfettişlerine nükleer tesislerde denetim yapma izni vermeye devam ediyor.
[TÜHA Haber Ajansı, 27 Ağustos 2020]