enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:08 AVİM’den, “Türk-Ermeni İlişkileri: Tarihsel Perspektif ve Günümüze Yansımalarıyla Çok Yönlü Değerlendirme” başlıklı panel…
11:40 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’ndan (PFDK), Serdal Adalı’nın cezası belli oldu…
11:32 Futbolda Trendyol Süper Lig’e 32, Trendyol 1. Lig’e 35, Nesine 2. Lig’e 32, Nesine 3. Lig’e ise 29. hafta maçlarıyla devam edilecek…
11:11 Trendyol Süper Lig’in 32. haftasında Beşiktaş, Göztepe deplasmanında…
10:40 Su Politikaları Derneği Türkiye Belediyeler Birliği ‘Çözüm odaklı eğitim çalıştayı’na katıldı…
08:02 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 2. bölümü…
07:33 DSÖ’nün pandemi anlaşması hakkında internette yer alan iddialar doğru mu?
23:56 MSB kaynakları: Yunanistan’ın deniz yetki alanları planlaması uluslararası hukuka aykırıdır
23:43 Doktorlardan, Önder açıklaması: Genel durumu düne göre iyi
23:33 Devlet Bahçeli: CHP ve yönetimi bitmiş bir hikayenin siyaset ayağıdır
22:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye hedefimize ulaşacağız…
22:21 Kitap: “Son Teknoloji Faciası-Zeki Ama Çalışmıyor”…
21:52 Adalet Bakanı Tunç, Kocaeli’nde “Sırrı Süreyya Önder’in rahatsızlığı nedeniyle ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ötelendi”…
21:27 Kocaeli’nde katıldığı Yargı ve İş Dünyası Sempozyumu’da konuşan Adalet Bakanı Tunç, “Yargı, kendi mecrasında yürür”…
20:59 CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleşen 38. Olağan Kurultayı’nın iptaline ilişkin açılan davaya başlandı.
20:39 İletişim Başkanı Altun’dan İstanbul Havalimanı‘ndaki üçlü pist operasyonuna ilişkin paylaşım…
08:52 “Sınırlarla Yüzleşmek: Beceriler ve Değerler” uluslararası konferans gerçekleşecek…
08:23 (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter Dergi’nin 100. sayısı çıktı…
08:09 Merz hükümeti dış politikada nasıl bir rota belirledi?…
07:54 Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Macaristan ziyaretine soruşturma…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

JP Morgan’da kredi yolsuzluğu

JP Morgan’da kredi yolsuzluğu
11.09.2020
A+
A-

TÜHA HABER / ABD hükümeti korona virüs sürecinde küçük işletmeleri kurtarmak için avantajlı bir kredi programı hazırlamıştı. Ülkenin en büyük bankası JP Morgan Chase personelinin ya da müşterilerinin yasadışı yollardan para kazanmak için bu programı kullanıp kullanmadığını araştırıyor.

Haziran ayı sonuna kadar Maaş Koruma Programı (PPP) kapsamında 29 milyar dolarlık affedilebilir kredi düzenleyen JP Morgan “işletme ve etik ilkelerine uygun olmayan ve hatta yasadışı olabilecek davranışlar” tespit ettiklerini açıkladı.

Bankanın operasyon komitesinden tüm banka çalışanlarıyla paylaşılan notta PPP kredileri, işsizlik yardımları ve diğer devlet programlarını kötüye kullanan müşteriler ve çalışanlar olabileceği belirtildi. Açıklamada, “Bu örnekleri belirlemek ve gerektiğinde kolluk kuvvetleriyle iş birliği yapmak için elimizden geleni yapıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Bankanın üst düzey yetkilileri tarafından Bloomberg’e yapılan ilk açıklamada notun içeriği kabul edildi fakat daha fazla bilgi verilmedi.

JP Morgan’dan yapılan açıklama 670 milyar dolarlık küçük işletmeleri kurtarma programı konusunda yeni bir tartışma konusu daha açılmasına sebep oldu. ABD Başkanı Donald Trump programın 51 milyon çalışanı işsiz kalmaktan kurtardığını söylüyor. Buna karşın Financial Times’ın haberine göre bazı uzmanlar bu rakamlar konusunda pek emin değil.

Nisan ayında kullanıma sunulan program erken dönemde yaşanan teknik aksaklıklar nedeniyle başvuru sürecindeki küçük işletme sahiplerini fonların tükendiği korkusuyla baş başa bıraktı ve kamuya açık bazı şirketlerin fon için uygun görülmesi nedeniyle tepkilere sebep oldu.

Program önünde sonunda daha fazla para sağladı, teknik aksaklıklar giderildi ve bazı yüksek profilli şirketler isimlerinin paylaşılacağı ve daha büyük kredilerinin özel bir incelemeye tabi tutulacağı endişesiyle fonları iade etti.

Yine de programın 8 Ağustos tarihinde sona ermesinden önce dahi çok sayıda eyalet gerçekte var olmayan şirketlerin başvuru yaptığını veya başvuru sırasında henüz açılmamış olan şirketlerin bulunduğunu tespit ederek cezai soruşturma başlattı.

Bankalar arka kapılar ardında haziran ayı sonuna kadar toplamda 4,9 milyon dolar olan PPP kredi hacminin maaş ücretleri ve kira gibi harcanması şartıyla kabul edildiğini fakat bedava para vaat eden bir planın dolandırıcılık sorunlarına yol açabileceğini ifade ediyorlar.

Gelecek aylarda şartları yerine getiren işletmelerin kredilerinin silinmesi başvuruları ortaya çıktıkça daha fazla yasal sorun ortaya çıkabilir.

PPP başlangıçta sıfır riskle on milyarlarca dolarlık ödeme anlamına gelirken özellikle bankalar için yaralayıcı bir program haline geldiği ortaya çıktı. Birçok üst düzey banka yöneticisi özel konuşmalarında programa ilişkin oluşan hayal kırıklıkları nedeniyle itibarlarının ve müşteri ilişkilerinin zedelendiğini belirtti.

Aralarında JPMorgan ve Citigroup’un da yer aldığı çok sayıda banka, PPP planından elde edilen kârı hayır kurumlarına ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlara bağışlama taahhüdünde bulundu. Programa katılmak için bilançosunun büyüklüğüne ilişkin düzenleyici bir sınırın ihlal etmesine izin verilen Wells Fargo, daha da ileri giderek, kredilerin düzenlenmesinden aldığı 400 milyon dolarlık brüt ücreti bağışlayacak.

[TÜHA Haber Ajansı, 11 Eylül 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.