enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:42 Mandala Sergisi “Geçmişten Geleceğe Sevgiyle” Kartepe’de
13:31 OİB’den mobilitede fark yaratan dört girişime  2 milyon TL ödül 
12:43 Türk Dünyası’nın haritası çiziliyor: Detaylar ilk kez TRT Haber’de
12:22 Devlet Bahçeli: Katil Esed ile cani Netanyahu Lahey’de en yakın sürede yargılanmalıdır
11:15 Amerika Suriye’de Ne İstiyor?
10:59 Commencis, AWS tarafından Türkiye’de Yılın Danışmanlık Partneri seçildi
01:02 Hakan Fidan: PKK/YPG’nin Suriye’de yeri yok
00:43 Analiz: Suriye’de ki Değişimin Bölgeye Yansımaları
00:03 Terör örgütü EOKA militanlarının Kıbrıs’taki “Kanlı Noel” olarak yazılan katliamın acısı ilk günkü gibi taze
00:02 Tepebaşı’ndan silinen Tarih: Ermenistan ve Fransız ortaklığıyla Azerbaycan mirasına son darbe
21:59 Unutmadık!
17:08 Guinness Dünya Rekorları’nın kriterlerine göre, THY, son 12 ayın aktif rotalarını yansıtan 120 ülkeye uçuşla rekor kırdı
15:21 Platform Dergisi, göçün 60. yılı anısına 11. Avrupa Şiir Yarışması’nı ve 3. Avrupa Öykü Yarışması’nı düzenle
00:04 Kamuda türban serbest bırakılınca dünya yıkılmadı
22:54 Prof. Dr. Levent Atalı; “Kocaeli il olarak spor potansiyelini ulusal düzeyde daha çok kullanmalı” 
22:13 Spor camiasını yasa boğan vefat!…
00:10 Şubat 2025’teki seçimlerden sonra Almanya’da neler değişecek?
00:05 Hollanda’da, son günlerde adları en çok anılan başarılı Türk girişimciler -2-
00:04 Bakan Fidan, Alman mevkidaşı Baerbock ile görüştü
00:04 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye halkını hiçbir zaman kaderine terk etmedik
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kadınlarda sık görülen rahim ağzı kanseri erken teşhis ile önlenebilir

Kadınlarda sık görülen rahim ağzı kanseri erken teşhis ile önlenebilir
17.12.2024
A+
A-

*

Rahim ağzı (Serviks) kanseri, dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra en sık görülen kanser türüyken, Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de görülme sıklığı açısından 10’uncu sırada yer alıyor.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Rahim Ağzı Kanseri hakkında Gazeteci* Dilek ÖZCAN’a bilgi verenDoç. Dr. Taha Takmaz arşivleri - DoktorTakvimi uzmanlarından Doç. Dr. Taha Takmaz, tarama ve erken teşhisle hastalığın tam tedavisinin mümkün olduğunu belirtiyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre her yıl 500 bine yakın yeni rahim ağzı kanseri tanısı konuyor. Rahim ağzı kanseri ağırlıklı olarak 50’li yaşlarda ortaya çıksa da son yıllarda genç kadınlarda görülme oranında da artış yaşanıyor.

Doç. Dr. Taha Takmaz, “Gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde görülme sıklığı daha yüksek bir kanser türü olan rahim ağzı kanserinin ortaya çıkış nedeninin Human Pallioma Virüs (HPV) olduğu biliniyor. HPV bulaşması ve rahim ağzı kanseri gelişmesi açısından çok eşli olmak, erken yaşta cinsel ilişki, sigara içmek, bağışıklık sisteminin zayıf olması, genital organlarda sık enfeksiyon oluşması genel olarak risk faktörleri arasında sayılıyor” diyor.

Genital siğillere dikkat
Cinsel yolla bulaşabilen ve yetişkinlerin neredeyse tamamının hayatları boyunca karşılaştıkları HPV’nin, hastalığın ortaya çıkışı ve yayılımında önemli bir rol oynadığını belirten Doç. Dr. Taha Takmaz, “HPV’nin 100’ü aşkın çeşidi olmakla birlikte, bunların çoğu zararsızdır. Vücut HPV ile karşılaştığında genellikle kişinin bağışıklık sistemi virüsü yok eder ve böylece kişi, HPV enfeksiyonu geçirdiğini fark etmez. HPV’nin bazı türleri ise genital siğillere neden olur ve bazıları da tedavi edilmediği takdirde kansere neden olabilir. DNA hücrelerinde değişime neden olarak, bunların kontrolsüz bir şekilde büyüyerek bulundukları bölgede kanser hücreli tümörler oluşturan, HPV’nin zararlı tiplerinin vücutta olup olmadığını anlayabilmek, Pap smear testine ek olarak, ileri düzey HPV DNA incelemeleriyle mümkün” olduğunu belirtiyor.

HPV’nin vücutta var olup olmadığının tespit edilmesinin, erken dönemde rahim ağzındaki kanser öncülü değişikliklere işaret ettiği gibi, kanser teşhisini de kolaylaştırdığını söyleyen Doç. Dr. Taha Takmaz, “Ülkemizde ulusal kanser tarama standartlarına göre, 30-65 yaş grubundaki her kadın beş yılda bir HPV testi yaptırmalı ve pozitif çıkan olgular Pap smear testi ile düzenli aralıklarla tekrar değerlendirilmelidir. HPV testi ve smear alınması oldukça basit ve ağrısız işlemlerdir” diyor.

Hastalığın önlenmesindeki en etkili birincil koruma aşı
Rahim ağzı kanserinin, tarama ve erken teşhisle tam tedavisinin mümkün olduğunun, önlenmesi ve erken teşhisi için düzenli jinekolojik kontrollerin aksatılmaması gerektiğinin altını çizen DoktorTakvimi uzmanlarından Doç. Dr. Taha Takmaz, “Hastalığın önlenmesindeki en etkili birincil koruma aşıdır. HPV aşısı, cinsiyet fark etmeksizin 11 yaşından itibaren uygulanabilir. Cinsel hayatın başlangıcından önce aşının uygulanması tavsiye edilmekle birlikte, kişi cinsel yönden aktif olduktan sonra da her yaşta aşı yaptırabilir. Rahim ağzı kanseri önlenebilir bir kanser türü olduğundan, HPV aşısına ek olarak, hastalıktan korunmak için, düzenli jinekolojik kontrollerin ve tarama testlerinin yaptırılması, sigara kullanımından uzak durulması, cinsel yolla bulaşabilecek hastalıklara karşı tedbirli olunması ve güvenli cinsel ilişki konusunda farkındalık geliştirilmesi, spor ve sağlıklı beslenme gibi sağlıklı yaşam alışkanlıkları oluşturulması ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi oldukça önemlidir” ifadelerini kullanıyor.

Dilek Özcan - Organizing Committee Member & Media Relations Director -  Maximiles Black The Bodrum Cup | LinkedIn

Gazeteci* Dilek ÖZCAN

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.