enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:48 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) 5. Olağan Genel Kurulu’nda konuştu…
23:22 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mescid-i Aksa bizim kırmızı çizgimizdir…
23:06 Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG terör örgütünün sözde sabotajcısı teslim oldu…
22:50 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye-Cezayir Ortak Planlama Grubu Toplantısı’na katılmak için 2 günlük ziyaret kapsamında yarın Cezayir’e gidiyor…
22:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bakanlığımızın normal doğumu teşvik etmesi sizi niye rahatsız ediyor?
11:04 TBMM’nin girişimiyle İstanbul’da düzenlenen “Filistin’i Destekleyen Parlamentolar Grubu Toplantısı”nda, 13 ülkenin parlamento başkanları bir araya geldi.
10:48 Uluslararası seviyede aranan 3 kişi başarılı operasyonla Türkiye’ye getirildi…
10:29 Türkiye’yi Kıbrıs’ta ‘işgalci’ ilan etmişlerdi! İşte o ihanetin perde arkasındaki anlaşma!
10:03 Türkiye Belediyeler Birliği ve Akdeniz Belediyeler Birliğinin iş birliğiyle gerçekleştirilen 10’uncu Antalya Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı açıldı…
00:22 Kocaeli’nin Kandıra Seyrek Kalesi’nde restore çalışması başlıyor…
20:16 Bakan Murat Kurum, Kocaeli’nde anahtar teslim ve kura çekimi törenine katıldı…
19:53 Kocaeli’nin en kalabalık üçüncü ilçesi olan Darıca’da Cumhur İttifakı’nı güçlendiren atama…
19:08 AVİM’den, “Türk-Ermeni İlişkileri: Tarihsel Perspektif ve Günümüze Yansımalarıyla Çok Yönlü Değerlendirme” başlıklı panel…
11:40 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’ndan (PFDK), Serdal Adalı’nın cezası belli oldu…
11:32 Futbolda Trendyol Süper Lig’e 32, Trendyol 1. Lig’e 35, Nesine 2. Lig’e 32, Nesine 3. Lig’e ise 29. hafta maçlarıyla devam edilecek…
11:11 Trendyol Süper Lig’in 32. haftasında Beşiktaş, Göztepe deplasmanında…
10:40 Su Politikaları Derneği Türkiye Belediyeler Birliği ‘Çözüm odaklı eğitim çalıştayı’na katıldı…
08:02 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 2. bölümü…
07:33 DSÖ’nün pandemi anlaşması hakkında internette yer alan iddialar doğru mu?
23:56 MSB kaynakları: Yunanistan’ın deniz yetki alanları planlaması uluslararası hukuka aykırıdır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kamala Harris’in başkan seçilmesi ABD-AB ilişkilerini nasıl etkiler?

Kamala Harris’in başkan seçilmesi ABD-AB ilişkilerini nasıl etkiler?
05.11.2024
A+
A-

Analistlere göre AB, ticaretten Ukrayna’ya desteğe kadar çeşitli konulardaki tutumu nedeniyle ABD’nin yeni başkanı olarak Donald Trump yerine Kamala Harris’i tercih edecek.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency      

Bu haberin orjinalinin yayınlandığı dil İngilizce

TÜHA Haber’in EuroNews’e dayandırdığı euronews-logo | DRIVER+Gazeteci Gregoire LORY’un haberine göre, Analistler, ABD başkanlık seçimlerinde Demokrat aday ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in kazanmasının, Ukrayna’ya destekten ticarete kadar birçok konuda transatlantik sürekliliğe işaret edeceği için Avrupa’da olumlu karşılanacağını belirtiyor.

Salı günü milyonlarca Amerikalı, son anketlerde başa baş giden Harris ve Cumhuriyetçi eski Başkan Donald Trump arasında oy kullanırken, Avrupalı politika yapıcılar seçimin kıtanın ticari ilişkileri ve güvenliğinin yanı sıra Kiev’in Rusya’nın geniş çaplı işgaline karşı direnişini nasıl etkileyebileceğini değerlendirecek.

Université Libre de Bruxelles (UBL) profesörü Serge Jaumain, “Genel olarak, Avrupa düzeyinde, çok taraflı düzeyde, küresel dış politika düzeyinde, Joe Biden’ın şimdiye kadar yaptıklarının bir devamı olacağını varsayabiliriz,” dedi.

Yeni başkan döneminde ABD-AB ilişkileri açısından en acil konulardan biri Ukrayna’ya yardım olacak. Washington, Rusya’nın Şubat 2022’de geniş çaplı işgalini başlatmasından bu yana Ukrayna’ya on milyarlarca dolar askeri ve mali yardımda bulundu.

Harris, Kiev’e verilen ABD yardımının seviyesini eleştiren Trump’ın aksine, Başkan Joe Biden’ın izinden gitme ve yönetiminin Ukrayna’yı destekleme politikasını sürdürme sözü verdi. AB ve üye devletleri bugüne kadar Ukrayna’ya en az 57 milyar euro mali destek sağladı ve analistler bloğun Harris’in kazanmasını umarak ABD finansmanı açısından statükoyu korumaya devam edeceğini söylüyor.

German Marshall Fund’da analist olan Bart Szewczyk, ABD ve Avrupa için “ortak görevin” “Ukrayna’ya silah sevkiyatının ve mali yardımın devamlılığını sağlayarak” Ukrayna’nın galip gelmesine yardımcı olmak olduğunu söyledi.

Euronews’e verdiği röportajda “Bu bir, iki ve üç numaralı öncelik” dedi.

Ancak uzmanlar, Harris’in başkanlığı bu konuda Avrupa için iyi haber anlamına gelse de, Ukrayna’ya önemli bir desteği ABD Kongresi’nden geçirmekte zorlanabileceği için, Harris’in Kiev’e yapılacak yardımın daha büyük bir kısmına katkıda bulunmasını isteyebileceği konusunda uyardı.

Ticaret engeli

Harris’in başkan olması ticaret konularında tüm ülkelerden yapılan ithalata yüzde 10, Çin’den yapılan ithalata ise yüzde 60 gümrük vergisi getirme sözü veren Trump’a kıyasla Avrupa için daha kolay bir seçenek olacağı yönünde yorumlanıyor.

Bu durum, AB-ABD ticareti üzerinde önemli bir etki yaratacak; zira Trump, geçen ay seçimleri kazanması halinde AB’nin yeterince Amerikan malı almadığı için “büyük bir bedel ödeyeceği” uyarısında bulunmuştu.

Analistlere göre, Harris, AB’yi Çin’e karşı daha sert bir tutum almaya zorlayabilecek olsa da, genel olarak her zamanki yaklaşımı sürdürecek; bu da ileri teknolojilerin ticaretine daha sıkı kısıtlamalar ya da Çin ithalatına daha yüksek gümrük vergileri getirilmesi anlamına gelebilir.

AB ve ABD arasında, Avrupa çelik ve alüminyum tarifeleri gibi çözüme kavuşturulması gereken bazı zorluklar bulunuyor. Szewczyk, ABD’nin 2018 yılında Trump tarafından getirilen gümrük vergilerini kaldırdığını ve kalıcı bir çözüm bulmak için müzakerelerin seçimlerden sonra da devam etmesinin beklendiğini belirtti.

Szewczyk, Harris yönetiminde “ticaret politikalarının ve müttefiklerle yapıcı ticari ilişkilerin devam edeceğini” de sözlerine ekledi.

Analistler, Avrupa’nın bir sonraki ABD yönetimiyle ilişkilerinde süreklilik ve tutarlılık umarken, bloğun siyasi liderliği ne olursa olsun giderek daha içe kapanık bir ülkeyle değişime hazırlıklı olması gerektiği konusunda uyarıyor.

UBL’den Jaumain, “Bugün ABD’de giderek daha izolasyonist bir eğilim var ve Amerikalıların çıkarlarını savunmaya daha fazla özen gösteriliyor,” dedi. “Ayrıca, ABD’ye odaklanmak için çeşitli uluslararası meselelerden yavaş yavaş çekilme arzusu da var.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.