enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
15:32 Jeopolitik, ekonomik ve stratejik açıdan önem taşıyan yer altı kaynaklarının, küresel rekabet ortamındaki önemi ve enerji dönüşümüne etkileri…
15:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Foruma yoğun ilgiden memnuniyet duyuyoruz”…
15:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail’in katliamlarına sessiz kalmak bu suça ortak olmaktır…
10:10 Vatan Partisi Genel Başkanı Perinçek, “ABD – İsrail merkezli tehditlere karşı Türkiye’nin çözüm yolu Atlantik sisteminden koparak üretim devrimine yönelmek”…
09:28 ‘Beyin besini’ kolinin neden gözardı edildiği düşünülüyor?
08:56 Hollanda’da Kurşuna Dizilen Özbekler!…
08:40 Dışişleri Bakanı Fidan,”Bazı grupların Türkmenlere farklı şekilde muamele etmesi kabul edilemez”
07:12 Başbuğ Alparslan Türkeş Enschede’de anıldı!…
07:10 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılına girerken, bu sürecin birçok toplumsal boyutu tekrar gözden geçiriliyor…
06:55 Simpra Inventory ile Mutfağın Matematiği’nin üçüncü bölümü yayınlandı
20:47 Ziraat Türkiye Kupası’nda yarı final tarihleri açıklandı! İşte karşılaşmaların programı
19:47 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den Cumhurbaşkanı Erdoğan ile DEM Parti arasında yapılan görüşmeye ilişkin ilk açıklama geldi!…
18:50 İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarıyla ilgili basın açıklaması düzenlendi…
16:45 Kocaelispor’a müjdeli haber an meselesi!…
16:35 Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı Akın Gürlek davası 16 Haziran’a ertelendi…
08:09 Analiz: Mayın Tarlalarıyla Mücadele: Azerbaycan’ın Deneyimi ve Karşılaştığı Zorluklar
08:02 Avrupa Güvenlik Mimarisi ve Türkiye
23:54 Bakan Kacır,  Van’da “19. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Van Bölge Yarışması Ödül Töreni”ne katıldı…
23:36 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkının yanında yer alan tarihi duruşu asla değişmeyecek”…
23:21 Efkan Ala, özel bir televizyon kanalında katıldığı programda soruları yanıtladı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Katalan AP Vekillerinin Dokunulmazlıkları Kaldırıldı

Katalan AP Vekillerinin Dokunulmazlıkları Kaldırıldı
10.03.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Avrupa Parlamentosu, İspanya’nın Katalonya bölgesinin eski başkanı, AP milletvekili Carles Puigdemont ve iki ayrılıkçı vekilin daha dokunulmazlığının kaldırılmasını oylayarak kabul etti. Dokunulmazlıkların kaldırılması, üç Katalan’ın İspanya’ya iadeleri ve isyana teşvikten yargılanmalarının yolunu açabilir. 

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın Amerika’nın Sesi’ne (VOA) dayandırdığı habere göre, Carles Puigdemont ile eski Katalonya Sağlık Bakanı Tori Comin ve eski Eğitim Bakanı Clara Ponsati, Avrupa Parlamentosu’na seçildikten sonra dokunulmazlık kazanmıştı.

Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’nda bir basın toplantısı düzenleyen vekiller, oylamaya karşı temyize başvuracaklarını açıkladı. Temyiz yolu, yasal süreci en az bir yıl kadar uzatabilir. Ponsati yasal olarak ellerinin güçlü olduğunu söyledi.

Carles Puigdemont da oylama ile ilgili, “Bugün Avrupa Parlamentosu için üzücü bir gün. Biz dokunulmazlığımızı kaybettik ama Avrupa Parlamentosu daha fazlasını, kendi demokrasisini kaybetti” dedi.

İspanya hükümeti, Avrupa Parlamentosu’nun kararını memnuniyetle karşıladı. İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Laya, parlamentonun kararının “İspanyol adalet sisteminin işleyişine saygının” bir işareti olduğunu söyledi; “Avrupalı bir milletvekili, makamını, ‘kendisini ulusal mahkemede görünmekten korumak’ için kullanamaz” dedi.

Diyalog yoluyla çözümü savunan Laya “Katalonya’daki sorunlar Avrupa’da değil İspanya’da çözülür” diye konuştu.

Puigdemont ve diğer ayrlıkçılar, Katalonya bölgesinin bağımsızlığı için 2017’de yapılan referandum sonrası ülkeden kaçmıştı. 2019’un Haziran ayında AP üyesi olan Puigdemont ve Comin Belçika’da sürgünde. İskoçya’da sürgünde olan Ponsati de 2020’nin Ocak ayından buyana AP milletvekili.

Üç isim hakkında da 2017’deki bağımsızlık referandumunu organize etmedeki rolleriyle ilgili İspanya’ya iadeleri için tutuklama emri mevcut.

Referandum, İspanya’da yıllardır yaşanan en büyük siyasi krize yol açtı ve ardından 2017’nin Ekim ayında Katalan meclisi, tek taraflı bağımsızlık ilan etti. Bunun üzerine merkezi hükümet ayrılıkçı liderleri tutuklamak için harekete geçti. Bu kişilerin dokuzu 2019’da isyana teşvik suçundan İspanya’da hüküm giydi ve 13 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı.

İsyana teşvik suçlamasının yanısıra Puigdemont ve Comin, kamu fonlarını kötüye kullanmakla suçlanıyor.

Belçika şimdiye kadar İspanya’nın iade taleplerini reddetti. Ocak ayında bir mahkeme, Belçika’da yaşayan Katalan hükümetinin ayrılıkçı bir diğer eski üyesi olan Lluis Puig’i, kamu fonlarının kötüye kullanılması suçlamasıyla iade etmeyi reddetti.

Seçmenlerin yüksek oranda desteklediği referandumu, İspanya yasadışı ilan etmişti. Halk Katalonya’da sokağa dökülmüş, polisin yoğun müdahalesi sonucu yüzlerce kişi yaralanmıştı.

[TÜHA Haber Ajansı, 10 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.