enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:48 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) 5. Olağan Genel Kurulu’nda konuştu…
23:22 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mescid-i Aksa bizim kırmızı çizgimizdir…
23:06 Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG terör örgütünün sözde sabotajcısı teslim oldu…
22:50 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye-Cezayir Ortak Planlama Grubu Toplantısı’na katılmak için 2 günlük ziyaret kapsamında yarın Cezayir’e gidiyor…
22:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bakanlığımızın normal doğumu teşvik etmesi sizi niye rahatsız ediyor?
11:04 TBMM’nin girişimiyle İstanbul’da düzenlenen “Filistin’i Destekleyen Parlamentolar Grubu Toplantısı”nda, 13 ülkenin parlamento başkanları bir araya geldi.
10:48 Uluslararası seviyede aranan 3 kişi başarılı operasyonla Türkiye’ye getirildi…
10:29 Türkiye’yi Kıbrıs’ta ‘işgalci’ ilan etmişlerdi! İşte o ihanetin perde arkasındaki anlaşma!
10:03 Türkiye Belediyeler Birliği ve Akdeniz Belediyeler Birliğinin iş birliğiyle gerçekleştirilen 10’uncu Antalya Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı açıldı…
00:22 Kocaeli’nin Kandıra Seyrek Kalesi’nde restore çalışması başlıyor…
20:16 Bakan Murat Kurum, Kocaeli’nde anahtar teslim ve kura çekimi törenine katıldı…
19:53 Kocaeli’nin en kalabalık üçüncü ilçesi olan Darıca’da Cumhur İttifakı’nı güçlendiren atama…
19:08 AVİM’den, “Türk-Ermeni İlişkileri: Tarihsel Perspektif ve Günümüze Yansımalarıyla Çok Yönlü Değerlendirme” başlıklı panel…
11:40 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’ndan (PFDK), Serdal Adalı’nın cezası belli oldu…
11:32 Futbolda Trendyol Süper Lig’e 32, Trendyol 1. Lig’e 35, Nesine 2. Lig’e 32, Nesine 3. Lig’e ise 29. hafta maçlarıyla devam edilecek…
11:11 Trendyol Süper Lig’in 32. haftasında Beşiktaş, Göztepe deplasmanında…
10:40 Su Politikaları Derneği Türkiye Belediyeler Birliği ‘Çözüm odaklı eğitim çalıştayı’na katıldı…
08:02 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 2. bölümü…
07:33 DSÖ’nün pandemi anlaşması hakkında internette yer alan iddialar doğru mu?
23:56 MSB kaynakları: Yunanistan’ın deniz yetki alanları planlaması uluslararası hukuka aykırıdır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kaz Dağları’nda altın çıkarmak isteyen şirkete yanıt

Kaz Dağları’nda altın çıkarmak isteyen şirkete yanıt
31.03.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Doğu Biga Madencilik Genel Müdürü Şentürk’ün Kirazlı’daki altın madeni projesine ilişkin DW Türkçe’ye yaptığı açıklamalara Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği sert tepki gösterdi.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı’nın ‘Deutsche Welle‘den aktardığı haberine göre, Kanadalı Alamos Gold şirketinin Türkiye’deki iştiraki Doğu Biga Madencilik Genel Müdürü Ahmet Şentürk’ün Kaz Dağları’ndaki altın madeni projesine ilişkin DW Türkçe’ye yaptığı açıklamalara Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nden yanıt geldi.

Açıklamada, şirketin Kaz DAĞLARI Kirazlı bölgesindeki ruhsat hukukunun sona erdiği belirtilerek, şirkete “kamuoyunu yalan ve yanlış bilgilerle yanıltmaktan vazgeçme” çağrısı yapıldı.

Açıklamada, Kirazlı’daki altın madeni için Şentürk’ün “Biz 30 yıldır orayı açmak için bekliyoruz” ve “Cevherin 60 yıllık hakkı bizde” sözlerinin gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, “Şirketin bu pervasız ve yakışık almayan tutumunu kınıyoruz” denildi.

Alamos Gold’un 2009’da aldığı ve 13 Ekim 2009’da başlayan ruhsat hukukunun 13 Ekim 2019’da bittiği hatırlatılarak, “Otuz yıldır bu madeni çıkarmayı bekliyoruz’ söylemi doğru değildir. Maden Kanunu’nun 24. Maddesine göre, firmanın süre uzatım talebi ruhsat bitim tarihinden itibaren bir ay içinde uzatılmadığı-temdit edilmediği ve yeni bir ruhsat tanzim edilmediği için ruhsat hukuku sona ermiştir” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, “Ruhsat süresi dolan ruhsat sahalarında da maden işletme faaliyetleri” yapılamayacağının altı çizilerek, “Temdit sürecinin hala devam ettiğini iddia eden şirketin iddialarının hiçbir hukuki dayanağı yoktur” denildi.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin açıklamasında, Doğu Biga Madencilik Genel Müdürü Ahmet Şentürk’ün “Cevherin 60 yıllık hakkı bizde” şeklindeki sözleri de “kocaman bir yalan” olarak nitelendirildi.

Ruhsatların 10 yıllık sürelerle en fazla altı kez verilebileceği, bu sürenin uzatılıp uzatılmamasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yetkili olduğu hatırlatıldı.

“Firmanın ruhsatının uzatılmaması ve ruhsat hukukunun bitmesi sonucunda Tarım ve Orman Bakanlığı orman izinlerini iptal edilmiştir. Alan artık Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uhdesindedir” denilen açıklamada, iş makinelerini tahliye etmiş olan firmaya konteynerlerini boşaltmak için 13 Ekim 2021 tarihine kadar süre verildiği belirtildi.

Dernek, “Konteynerler 13 Ekim 2021’i beklemeden acilen çıkartılmalı ve şirket Kirazlı’yı tamamen terk etmelidir. Alan acilen rehabilite edilmelidir” çağrısında bulundu.

Açıklamada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na ruhsatın iptal edildiğini kamuoyuna açıklama, Tarım ve Orman Bakanlığına da Kirazlı’yı acilen rehabilite etme çağrısı yapıldı.

Şentürk ne söylemişti?

Doğu Biga Madencilik Genel Müdürü Ahmet Şentürk o bölgedeki “cevherin 60 yıllık hakkı bizde” diyerek, bu iznin 10 yıllık süreler için verildiğini hatırlatmıştı. İznin Ekim 2019’da sona ermesinin ardından tekrar başvuruda bulunduklarını belirten Şentürk, “Şu anda bizim mevzuata uygunluğumuz konusunda hiçbir şüphe yok. O prosedürün tamamlanabilmesi için bir tane onay bekliyor. O da Enerji ve Tabii Kaynaklığı Bakanlığının onayı” demişti. Şentürk, “Biz sabırlıyız, biz şunu biliyoruz, bizim temditimiz yapılacak, hukuk bunu gerektiriyor” ifadesini de sözlerine eklemişti.

Altın madeni projesine karşı yürütülen protesto gösterileri ile ilgili olarak da Şentürk, “Su ve Vicdan Nöbeti filan, herkes herşeyi yapma hakkına sahiptir. 400 gün mü ne beklediler… İstediği kadar beklesin. Herkesin gösteri hakkına benim saygım var. Bunlara farklı anlamlar yüklemem. Dediğim gibi biz sabırlı insanlarız. Bizim madenimiz 30 milyon yıl bekledi. Biz 30 yıldır bekliyoruz orayı açmak için. Üç-beş ay daha bekleriz” şeklinde konuşmuştu.

Kaz Dağları bölgesindeki altın madeni projesine karşı protestolar 400 günden fazla sürmüştü
Kaz Dağları bölgesindeki altın madeni projesine karşı protestolar 400 günden fazla sürmüştü

“Su ve Vicdan Nöbeti”

Temmuz 2019’da, Kanadalı Alamos Gold şirketinin Türkiye’deki iştiraki Doğu Biga Madencilik’in Kirazlı’daki altın madeni projesine karşı başlayan protestolar kitlesel bir eyleme dönüşmüştü. Çevreciler, on binlerce ağacın kesilmesinin ardından başlayan “Su ve Vicdan Nöbeti”nde 425 gün bölgede gece gündüz beklemişti. Bu arada şirketin her 10 yılda bir yenilenmesi gereken ruhsatının süresi dolmuş, Ekim 2019’dan sonra Alamos Gold’a süre uzatımı yapılmamış ve şirket  de bu nedenle faaliyetlerini durduğunu açıklamıştı.

[UHA Haber Ajansı, 31 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.