Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, “Koruyucu Sağlık Hizmetlerine Daha Fasla Pay Ayrılmalı! “
Sağlık Bakanlığının Bütçesi üzerine Cumhuriyet Halk Partisi adına TBMM Genel Kurulunda konuşan Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, koruyucu Sağlık Hizmetlerine daha fazla pay ayrılması gerektiğini söyledi.
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
[Prof. Dr. Mühip Kanko]
Sağlık Bakanlığının Bütçesi üzerine partisi adına TBMM Genel Kurulunda söz alan Prof. Dr. Mühip Kanko, doğuştan beklenen yaşam süresinin artması, yaşlanan nüfusun hareketsiz yaşamı, yeni çıkan salgınlar ve hastalıklar dolayısıyla sağlık ve ilaç harcamalarının ciddi şekilde arttığını belirterek, tüm dünyada bu artışın ekonomik büyümeden daha fazla olduğu için ülkelerin sağlığa her geçen yıl daha da artan bir pay ayırmayı gerektirdiğini dikkat çekti.
“Ülkelerin sağlık harcamaları değerlendirilirken harcamanın miktarı, kaynakları ve nereye harcandığı önemlidir” diyen Prof. Dr. Kanko, şunları söyledi:
“Miktarı değerlendirmek için birinci kriter bütçeden ayrılan pay ikinci kriter ise kişi başına yıllık sağlık harcamasıdır. Bunlar göz önünde bulundurulunca başka bir değerlendirme kriteri de sağlık harcamalarının ne kadarının kamu kaynaklarından ne kadarının özel kaynaklardan geldiğine bakılır.
* Belki de en önemli kriterlerden birisi de bu harcamaların hangi tür hizmetlere harcandığı ön plana çıkmaktadır. Bu bağlamda koruyucu sağlık en önemli kriterlerden birisidir.
* Sağlık Bakanlığı bütçesinde toplam sağlığa ayrılan bütçe yüzde 6.6’dır, ayrılan bu bütçenin yüzde 28’si koruyucu sağlık hizmetlerine harcanmaktadır, yaklaşık yüzde 71 i de tedavi edici hizmetlere ayrılmıştır.
* Koruyucu sağlık hizmetlerinin ön plana çıkarılmamış olması bakanlığın aşılama programına alacağını söylediği rahim ağzı kanseri koruyucu aşısı ve bununla birlikte bu yıl içinde birçok aile sağlığı merkezinin verem kızamık olmak üzere birçok aşının uygulanmasında karşılaşılan sorunlar ortaya çıkmaktadır.
* Yine 2024 yılı bütçesinde tedaviye ayrılan paranın yüzde 11 inden fazlası şehir hastanelerine kira bedeli olarak ödenecektir, yine şehir hastanelerinin hizmet bedeli eklendiği zaman bu oran aşağı yukarı yüzde 17’lere çıkmaktadır. Yalnızca bir avuç patronun çıkarını düşünen böylesi bir harcama kabul edilemez.
* Türkiye de 2024 yılı için belirlenen kişi başı sağlık harcama miktarı ise günlük 20 TL ye kadar düşmüştür.
* Sağlık hizmetlerinin özelliklerinden birisi kamusallık özelliğidir. Koruyucuyu sağlık hizmetleri ise tam kamusal mal olarak değerlendirilir. Diğer sağlık hizmetleri yarı kamusal maldır ve yarı sağlık hizmetleri piyasada alınıp satılabilen türdendir. İşte Sağlık Bakanlığının Bütçesi tamamen yarı kamusal mal üzerine planlanmış bütçedir”. (TBMM)
Gazeteci* Veysel KAVRAYAN