enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
16:53
16:45 Kocaelispor’a müjdeli haber an meselesi!…
16:35 Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı Akın Gürlek davası 16 Haziran’a ertelendi…
08:09 Analiz: Mayın Tarlalarıyla Mücadele: Azerbaycan’ın Deneyimi ve Karşılaştığı Zorluklar
08:02 Avrupa Güvenlik Mimarisi ve Türkiye
23:54 Bakan Kacır,  Van’da “19. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Van Bölge Yarışması Ödül Töreni”ne katıldı…
23:36 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkının yanında yer alan tarihi duruşu asla değişmeyecek”…
23:21 Efkan Ala, özel bir televizyon kanalında katıldığı programda soruları yanıtladı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu…
23:05 Kadıköy’de bıçaklı saldırıda hayatını kaybeden Minguzzi’yi öldüren sanıkların yakınlarının maktulün ailesini tehdit ve hakaret etmesine ilişkin soruşturma başlatıldı…
22:52 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Endonezya’nın Filistin meselesiyle ilgili tutumunu takdirle karşılıyoruz
22:43 Antalya’da 11-13 Nisan’da yapılacak 4. Antalya Diplomasi Forumu için Antalya’da hazırlıklar tamamlandı….
09:07 Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi’nin (TUDPAM) ‘Dış Bakış’ dergisinin 3. sayısı yayınlandı
08:45 İstanbul’da bir yapının inşaatında hileli beton kullanıldığı ortaya çıktı…
08:23 Dışişleri Bakanı Fidan, “örgüt tıpkı kendi liderinin talep ettiği gibi kongreyi toplar, kendini feshetme ve silahları bırakma kararı alır.”
08:11 Elektrik zamlarından etkilenmemenin yolu doğru yalıtım
07:45 Türk Dünyasında “Türk Faktörü” Üzerine Bir Değerlendirme
23:30 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik terör soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Mahir Polat hakkında ev hapsi kararı verildi…
23:23 CHP’li Vekillerden Hereke’deki Taş Ocağı Talanına Tepki: “Doğamıza, Halkımıza Zarar Veren Her Projenin Karşısındayız!” 
23:20 Su Güvenliğinde Doğal Çevrenin Önemi Çok Büyük
23:11 Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) bir akademisyen, başörtülülere hakaret ettiği iddiasıyla görevden uzaklaştırıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kuraklık yer altı ve yer üstü su kaynaklarını tehdit ediyor

Kuraklık yer altı ve yer üstü su kaynaklarını tehdit ediyor
A+
A-

TÜHA HABER / Trakya Üniversitesi (TÜ) Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Belgin Elipek, kuraklığın yer altı ve yer üstü su kaynaklarını tehdit ettiğini söyledi.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘TRT Haber‘den aktardığı AA’nın haberine göre, Trakya Üniversitesi (TÜ) Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Belgin Elipek, küresel iklim değişikliğine bağlı gelişen kuraklığın su kaynaklarını olumsuz etkilemeye devam ettiğini vurguladı.

Dünyanın yüzde 70’nin sularla kaplı olmasına rağmen bu oranının yüzde 97’sini okyanus ve deniz gibi tuzlu su kaynaklarının oluşturduğunu anımsatan Elipek, “Geriye kalan yüzde 3’lük kısmın yüzde 67’si de buzullar içerisinde donmuş halde. Ancak küresel ısınmanın etkisiyle buzulların erimesi bu tatlı su rezervinin tuzlu sulara karışması anlamına ve dünyanın tatlı su rezervini kaybetmesi anlamına geliyor. Bu bakımdan insanlığın kullanabileceği tatlı su rezervi kaynağı oldukça düşük” dedi.

Elipek, kuraklığın etkisiyle azalan yer üstü su kaynaklarının önemli bölümünün kirlilikle birlikte kullanılamaz hale geldiğine dikkati çekti.

Yüzeysel su kaynaklarının kullanılamaz hale gelmesiyle yer altı su kaynaklarına yönelim olduğunu aktaran Elipek, “Kuraklıkla beraber yer üstü su seviyelerinin düşmüş olması tarımsal üretimde yer altı sularının kullanımını doğuruyor. Bu da çok hızlı şekilde yer altı suyu depolarının azalmasına neden oluyor” sözlerini kullandı.

Elipek, kuraklığın etkisiyle azalan tatlı su kaynaklarının bilinçli ve tasarruflu kullanılması gerektiğini vurguladı.

 

Kuraklık yer altı ve yer üstü su kaynaklarını tehdit ediyor

 

“Su yoksa besin de yok”

Suyun en çok kullanıldığı tarım sektöründe klasik sulama yöntemlerinden vazgeçilmesi tavsiyesinde bulunan Elipek, “Gıda sektörü suya dayalı yapılıyor. Su yoksa besin de yok. Artık klasik alışılagelmiş sulama yöntemlerini modernize ve revize etmemiz gerekiyor. Çiftçilerimizi bu konuda bilinçlendirerek tarımsal arazilerde su kullanımını daha dikkatli yapmamız gerekiyor” diye konuştu.

Elipek, yer altı suyu çekimlerinin kontrol altına alınması, söz konusu kaynakların uzmanlar tarafından tespit edilerek doğru şekilde kullanılmasının susuzluğun önlenmesi açısından önemli rol oynadığını dile getirdi.

Tatlı su deposu olan yer altı su kaynaklarının dolması için süreye ihtiyaç olduğunu anlatan Elipek, şunları kaydetti:

“Göllerde bir kullanılabilir hacim, bir de ölü hacim dediğimiz asla su çekilmemesi gereken bir seviye var. Göller bu seviyeye ulaşmadan yapılan şey genellikle içme ve kullanma sularını yer altı sularından temin etmek. Ancak son zamanlarda yer üstü su kaynaklarındaki azalma gerek çiftçileri gerekse de şehirlerdeki içme suyu sağlayan kurumları yer altı sularına yönlendiriyor. Böyle olunca yer altından suyu çekebildiğiniz seviye daha da aşağılara iniyor. Özellikle Trakya’da 400 metrede suya ulaşıldığı belirtilirken şimdi bu seviye daha da aşağılara inmiş durumda. ”

“Aşırı yağışlar yer atlı su kaynaklarımızın dolması anlamına gelmiyor”

Yer altı su depolarının hemen dolmadığına işaret eden Elipek, “Yağmur yağdığında yer altı sularına girip oraları doldurması için belli bir sürece ihtiyaç var. Önce yavaş yavaş emilmesi gerekiyor topraktan, daha sonra buradan süzülerek, damıtılarak temiz su olarak yer altı su kaynaklarımızı doldurması gerekiyor. Bu da bir süreç istiyor. Bizim için seller, taşkınlar ya da aşırı yağışlar yer atlı su kaynaklarımızın dolması anlamına gelmiyor” ifadelerini kullandı.

[TÜHA Haber Ajansı, 27 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.