enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:48 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) 5. Olağan Genel Kurulu’nda konuştu…
23:22 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mescid-i Aksa bizim kırmızı çizgimizdir…
23:06 Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG terör örgütünün sözde sabotajcısı teslim oldu…
22:50 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye-Cezayir Ortak Planlama Grubu Toplantısı’na katılmak için 2 günlük ziyaret kapsamında yarın Cezayir’e gidiyor…
22:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bakanlığımızın normal doğumu teşvik etmesi sizi niye rahatsız ediyor?
11:04 TBMM’nin girişimiyle İstanbul’da düzenlenen “Filistin’i Destekleyen Parlamentolar Grubu Toplantısı”nda, 13 ülkenin parlamento başkanları bir araya geldi.
10:48 Uluslararası seviyede aranan 3 kişi başarılı operasyonla Türkiye’ye getirildi…
10:29 Türkiye’yi Kıbrıs’ta ‘işgalci’ ilan etmişlerdi! İşte o ihanetin perde arkasındaki anlaşma!
10:03 Türkiye Belediyeler Birliği ve Akdeniz Belediyeler Birliğinin iş birliğiyle gerçekleştirilen 10’uncu Antalya Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı açıldı…
00:22 Kocaeli’nin Kandıra Seyrek Kalesi’nde restore çalışması başlıyor…
20:16 Bakan Murat Kurum, Kocaeli’nde anahtar teslim ve kura çekimi törenine katıldı…
19:53 Kocaeli’nin en kalabalık üçüncü ilçesi olan Darıca’da Cumhur İttifakı’nı güçlendiren atama…
19:08 AVİM’den, “Türk-Ermeni İlişkileri: Tarihsel Perspektif ve Günümüze Yansımalarıyla Çok Yönlü Değerlendirme” başlıklı panel…
11:40 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’ndan (PFDK), Serdal Adalı’nın cezası belli oldu…
11:32 Futbolda Trendyol Süper Lig’e 32, Trendyol 1. Lig’e 35, Nesine 2. Lig’e 32, Nesine 3. Lig’e ise 29. hafta maçlarıyla devam edilecek…
11:11 Trendyol Süper Lig’in 32. haftasında Beşiktaş, Göztepe deplasmanında…
10:40 Su Politikaları Derneği Türkiye Belediyeler Birliği ‘Çözüm odaklı eğitim çalıştayı’na katıldı…
08:02 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 2. bölümü…
07:33 DSÖ’nün pandemi anlaşması hakkında internette yer alan iddialar doğru mu?
23:56 MSB kaynakları: Yunanistan’ın deniz yetki alanları planlaması uluslararası hukuka aykırıdır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Latin Amerika Ekonomisinin Bu Yıl Toparlanması Zor

Latin Amerika Ekonomisinin Bu Yıl Toparlanması Zor
11.07.2021
A+
A-

TÜHA HABER / 650 milyon nüfusuyla dünya nüfusunun yüzde 8’îni oluşturmasına rağmen 1,3 milyonu aşan can kaybıyla Corona virüsü kaynaklı ölümlerin yüzde 30’undan fazlasının yaşandığı Latin Amerika, pandemiden en fazla etkilenen bölgeler arasında yer alıyor.

Yüksek vaka ve can kaybı oranları, yetersiz sağlık sistemleri, aşıya erişimde ve aşılamada yaşanan sorunlara ek olarak yüzde 6,8 ekonomik küçülmeyle bölgede son 120 yılın en büyük krizi yaşanıyor.

Birleşmiş Milletler Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu (ECLAC) yayımladığı raporda, 2021 için büyüme beklentisini yüzde 4,1’den yüzde 5,2’ye yükseltse de bölge ekonomisinin pandemi öncesi duruma bu yıl dönemeyeceğini, hatta bölgedeki 33 ülkeden 19’unun 2022 sonunda dahi 2019’daki ekonomik verilerine ulaşamayacağı belirtiliyor.

Kişi Başı GSYH’da 10 yıl kayıp

Raporda 2022 için ortalama yüzde 2,9 büyüme beklenen Latin Amerika’da pandemide kişi başı gayrı safi yurt içi hasılanın (GSYH) 10 yıl geriye gittiği belirtiliyor.

Mevcut büyüme oranının sürdürülebilir olmadığı belirtilen raporda yetersiz yatırım ve istihdam oranlarının yanı sıra çevresel sorunların ekonomik sorunları artırabileceğine ayrıca pandeminin yarattığı krizin mevcut sosyal adalet sorununu daha da artırdığı belirtiliyor.

Latin Amerika hükümetlerinin pandemi sürecinde uyguladığı koruyucu politikalarının pandeminin etkilerini hafifletmede önemli bir rol oynadığına ancak bu durumun çevre, sosyal güvenlik gibi diğer kalemlerden kesilerek yapılmasının yeni sorunlar doğurduğuna dikkat çekilen raporda pandemiden en fazla kadınların, çocukların ve yaşlıların etkilendiği belirtiliyor.

Latin Amerika için aşırı yoksulluk sınırı olarak kabul edilen ayda 67 doların altında gelire sahip olanların sayısının pandemide 8 milyon artarak 78 milyona ve yoksulluk sınırı olan ayda 143 dolardan az kazananlarınsa 20 milyon artarak 209 milyona ulaştığı belirtilen raporda gıdaya erişim sorunu yaşayanların oranının yüzde 40’ı aştığı belirtiliyor.

Bölgede 2020 yılında ihracatta yaşanan yüzde 10 düşüşün ardından bu yıl yüzde 22’lik bir artış yaşandığına dikkat çekilen raporda, ihracattaki artış hammadde fiyatlarındaki ve Çin, ABD ve Avrupa’daki hammadde talebinin artışına bağlanıyor.

Ekonomide normalleşmenin aşılama süreciyle de doğrudan ilişkili olduğu belirtilen raporda Latin Amerika’daki aşılama oranının yüzde 13,6 olduğuna ve bu yüzdenin diğer bölgelerle karşılaştırıldığında oldukça düşük olduğuna dikkat çekiliyor.

Yapısal değişiklikler gerekiyor

ECLAC İcra Sekreteri Alicia Barcena pandemide bölgeler arası eşitsizliklerin arttığına ve sürdürülebilir bir ekonomik büyüme için pandemide yüzde 18’e kadar düşen yatırımların artırılmasına ve yapısal değişikliklerin önemine vurgu yapıyor.

Sağlık, eğitim ve altyapıda ciddi dönüşümler gerektiğine dikkat çeken Barcena “Her şeyden önce sağlık hizmetlerine, önleyici programlara ve toplumun bakım ihtiyacı konularını yeniden ele almalıyız. Çocuklar, yaşlılar, hastalar gibi bakıma ihtiyacı olanların sorumluluğunu kadınlara yükleyemeyiz. Yeni sosyal ve politik sözleşmeler yapmak ve evrensel bir sosyal koruma sistemine doğru ilerlemeliyiz” diyor. (CARACAS)

HABER : Mustafa ÖZDEMİR 

[TÜHA Haber Ajansı, 11 Temmuz 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.