<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;}
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:43 Türkiye’nin tanınmış rap sanatçılarından Lvbel C5, şarkılarında uyuşturucuya özendirme suçundan tutuklandı…
13:23 Adı Hollanda ile özdeşleşmiş İlhan KARAÇAY, ‘Siyasi cinayeti neden yazmadı’ğını açıklıyor…
12:54 Okullar Arası Türkiye Korfbol Şampiyonası’nda Kartepeli öğrenciler Türkiye Şampiyonu oldu…
12:35 Trendyol 1.Lig’de bitime haftalar kala şampiyonluğunu ilan eden Kocaelispor’un şampiyonluk kutlamalarındaki programı ve bilet fiyatları belli oldu…
11:32 Iğdır oynadı biz izledik!…
11:27 Trendyol Süper Lig’den haberler!…
10:40 Hindistan, Keşmir’deki kanlı saldırı sonrası İndus Suları Anlaşması’nı fiilen askıya aldı ve Baglihar Barajı’ndan su akışını durdurdu…
09:45 SPD Hidropolitik Akademi Direktörü Dursun Yıldız : Hindistan’ın suyu silah olarak kullanması bölgede ve dünyada birçok güvenlik dengesini tehdit eder…  
08:53 Çocuklarla cinsellik hangi yaşta, nasıl konuşulmalı?…
08:52 1894 Marmara depremi 250 yıllık periyodu kırdı mı?…
08:50 Nükleer enerjiye küresel talep arttı…
08:50 Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda yeni oyun hazırlığı “İmparator”…
08:22 Genç Sesleri Güçlendirmek ve Çocuk Haklarını Savunmak
07:43 Suriye Şam kırsalında çatışmaların odağındaki Dürziler kimdir?
07:42 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un görev süresinin dolması nedeniyle 28. Dönem ikinci devre başkanlık seçimi için süreç 28 Mayıs’ta başlayacak…
23:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan telefon görüşmesinde, Trump’ı Türkiye’ye davet etti…
09:15 Orta Asya ülkelerinin tartışmalı Kıbrıs kararının arkasında hangi nedenler var?…
08:41 Bursa Belediyeler Birliği’nin, ‘Kamusal Alanlarda İş Sağlığı ve İş Güvenliği Çalıştayı’…
08:20 Terörizmle Mücadele ve Müzakere -IV-
07:55 Emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik: Yunanistan’dan husumet içeren açıklamalar” olur mu?…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Marmara ve Ege Denizi’ne yayılan müsilaj kâbusu geri döndü

Marmara ve Ege Denizi’ne yayılan müsilaj kâbusu geri döndü
07.01.2025
A+
A-

Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), Türkiye’den Marmara’daki Müsilaj Kâbusu için Çağrı yaparak, Acil eylemin, planlarda kalmamasını istedi.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Gazeteci* Sıla Kararoğlu’nun haberine göre, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın açıklamalarının ardından konuya yeniden dikkat çeken WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) 3 yıldır, müsilajın sebeplerinden olan atık deşarjı ve kirlilik sorununun çözülmediğini vurguladı.

Türkiye’nin denizlerini ele geçiren müsilaj probleminin bilim önderliğinde bütüncül bir yaklaşımla çözülmesi gerektiğini belirten vakıf, daha fazla geç olmadan 22 maddelik Marmara Denizi Eylem Planı’na uyulması için herkesi eyleme çağırdı.

Mar’mara Denizi, çevresinde yaşayan 25 milyon insanın, bölgedeki sanayi tesisleri ve tarımsal faaliyetlerin atık yükünü taşıyor. Bunun sonucu olarak ortaya çıkan müsilaj sorununun çözümü için 2021 yılında 22 maddeden oluşan Marmara Denizi Eylem Planı hazırlanmış ve Marmara Denizi’nin tamamı özel çevre koruma bölgesi ilan edilmişti. Ancak müsilajın en önemli sebeplerinden  atık deşarjı ve kirlilik sorunu aradan geçen 3 yılda  çözülemedi.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı da müsilajın Marmara Denizi’nde yayıldığına ve Ege Denizi’ne geçtiğine dikkat çekerek “Yer yer yüzeye çıksa da mevcut şartlarda 3-25 metre derinliklerde örümcek ağı gibi denizi saran müsilajın suların ısınmasıyla birlikte ilkbahardan itibaren yüzeye çıkma ihtimali oldukça yüksek. Deniz dibine çökmeye başlayan müsilaj, pinalar, deniz çayırları, süngerler ve mercanlar gibi canlı gruplarını tehdit etmeye başladığı gibi balıkçıların attıkları ağı çekemez hale gelmesine neden olmaya başlamıştır” dedi.

Tek çözüm, bir litre suyun bile arıtılmadan denize bırakılmaması
Müsilaj, tek hücreli bitkisel mikroorganizmaların (fitoplankton) uygun ortam bulduklarında aşırı derecede artarak, denize salgılarını bırakmalarıyla oluşuyor. Deniz ortamındaki hayvansal besinleri içine hapseden müsilaj, hareket edemeyen midye, istridye, mercanlar gibi canlılar ile larvaların üzerine çökerek, deniz canlılarının beslenmesini ve solunumunu etkiliyor. Bu durum, biyolojik çeşitliliğin azalmasına sebep olmakla kalmıyor, çevre ve insan sağlığını da tehdit ediyor.

Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın açıklamalarının ardından  karar vericileri yeniden harekete çağıran WWF-Türkiye, her gün artan kirliliğin Marmara Denizi’ndeki yaşamı tehdit ettiğini vurgulayarak,  Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen Marmara’nın geleceğini kurtarmak için 3 yıl önce hazırlanan Marmara Denizi Eylem Planı’nın acilen uygulaması ve gerekli denetimlerin yapılmasını talep etti.

Marmara Denizi’nin maruz kaldığı çoklu baskıların bertaraf edilmesinin ardından, bir sonraki adım olan doğal müttefiklerin iş birliği yapması büyük önem taşıyor. Fitoplanktonla beslenirken deniz suyunu filtreleyen kara midye ve pina gibi türlerin yanı sıra, yaşam alanları olan deniz çayırlarının bilim temelli yaklaşımlarla korunması talep ediliyor. Ekosistem mühendisleri olarak hareket eden bu canlılar, atık yükü kesilirse Marmara Denizi’nin ekolojik işlevlerini kazanmasına ve iklim değişikliğine karşı dirençli hale gelmesine yardımcı olabilir.

Sıla Kararoğlu – SosyalUp

Gazeteci* Sıla Kararoğlu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.