enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “25 Bin Öğretmen Atama” Müjdesi…
10:18 Resmi Gazete’de bugün! (16 Nisan 2025 Resmi Gazete kararları)
09:46 ‘Klasik’ Trump Elini Gösterdi
09:38 Esed rejimi ailesini, sağlığını ve en güzel yıllarını çaldı: Türkiye’ye sığınan bir gencin hikayesi…
09:37 Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, “Özka Lastik Kartepe’yi mahvedecek!”
09:20 Gazze’de açlık ve susuzluk kol geziyor…
08:18 Bayramda Elektrikli Yolculuklara Yoğun İlgi: EN YAKIT, Sürücülerin Yol Arkadaşı Oldu!…
08:11 Terörsüz Türkiye Hedefinde Gelinen Süreç ve Sonrası
08:11 Trump – Netanyahu Görüşmesi ve Muhtemel Senaryolar
07:54 Payten ve Paratika, Agora Fintech’te yerini alıyor
07:52 Myanmar’da Ölümcül Depremin Ardından Milyonlarca Çocuk Risk
07:51 Trafik kazalarında rekoru hiçbir ülkeye kaptırmıyoruz
07:42 Diplomasiyi Yeniden Sahiplenmek
07:42 Almanya’da Yeni Koalisyonun Öncelikleri ve Türkiye ile İş Birliği, SETA’nın Analiz çalışmasında mercek altında…
09:23 “Yeni Filistin için mekansal vizyon”
08:15 Satır Aralarında Sanat
23:38 Pençe-Kilit operasyonu bölgesinde, 2022’de şehit olan ve naaşına ulaşılamayan Piyade Uzman Çavuş Nurettin Tokyürek’in naaşına ulaşıldı…
23:16 Milletvekili Doğan Demir’in acı günü 
22:59 Öcalan’ın haziran sonuna kadar serbest kalacağı iddialarına ilişkin açıklama…
22:40 TBMM’de görüşülmekte olan İklim Kanun teklifi hakkında açıklama
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘Mobilya sektöründe bekleme süresi 3-4 aya çıktı’ 

‘Mobilya sektöründe bekleme süresi 3-4 aya çıktı’ 
21.12.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Turkuvaz Medya Grubu’nun amiral gemisi Sabah Gazetesi’nin Turkuvaz Medya Merkezi’nde gerçekleşen ‘Sabah 35. Yaş SektöBuluşmaları’nda, “Perakende’ konusunda panel düzenlendi.

Moderatörlüğünü Sabah Günaydın Gazetesi Yayın Yönetmeni ve Sabah Yazarı Sinan Özedincik’in üstlendiği paneli’nin konuşmacıları, Erciyes Anadolu Holding CEO’su Alpaslan Baki Ertekin, Kiğılı CEO’su Hilal Suerdem, Bellona Genel Müdürü Mustafa Karamemiş ve Doğanlar Yatırım Holding Yönetim Kurul Başkanı Davut Doğan pandemi dönemini ve sektörel beklentilerini anlattı. 

Pandemi sonrasında mobilya talebinin bir hayli yükseldiğine dikkat çeken Erciyes Anadolu Holding CEO’su Alpaslan Baki Ertekin, “Mobilya sektöründe 3-4 ay bekleme süreleri yaşanmaya başladı. Bugün 1,5-2 ay yatak bekleme süresi var. Şu anda üreticiler bekleyen talepleri karşılamaya çalışıyor” dedi.   

Erciyes Anadolu Holding CEO’su Alpaslan Baki Ertekin, birbiriyle yakın çalışan 10 bin çalışanları olduğunu belirterek, “Ancak pandemi nedeniyle bütün üretimi durdurmak zorunda kaldık. Ürünler üretiliyor. Sonra ana bayilere gidiyor. Oradaki çalışmanın ardından bin 600 bayiye dağılıyor. İnsanlar bayilerden içeri girmemeye başladı. Mart ayında sakin olalım, olayı gözlemleyelim dedik. Ancak mobilya öyle bir şey ki hep ihtiyaç olacak. İnsanlar var oldukça mobilya da olacak. O dönem mobilya sektöründe bayilerin mart çeklerini 90 gün öteledik. Onlara nefes aldırmak istedik. Sonra tedbirleri kuvvetlendirip, nisan çeklerini 180 gün öteledik. Mayıs ayı ile üretim süreçlerini başlattık”  şeklinde konuştu.  

Alpaslan Baki Ertekin, “Burada geçen yılın 12 ayı ile bu yılın 10 ayını karşılaştırıyoruz. Buna rağmen büyümenin yakalandığını söyleyebiliriz. Bir dönem 10 bin çalışanın yaklaşık 2 bin 500’ü filyasyondaydı. Bu üretim senkronunu bozdu. Mobilya sektö olarak birçok sektö besliyoruz.  Pandemiden olumlu sonuçlar elde ettik” ifadelerini kullandı.  

‘Tüm sıkıntıları üzerimizde topladık’ 

Perakendenin bazı dinamiklerinin asla değişmeyeceğini kaydeden Kiğılı CEOsu Hilal Suerdem“Perakendeciler olarak zor dönemde topluma, tüketiciye nasıl davranmalıyız diye fikirler ürettik. İnsanlar evlerden çıkamıyor, marketlerde mesafeleri kontrol edemiyorlardı. Bu dönemde Kiğılı olarak e-ticaret sitemizde temel ihtiyaç malzemelerini geçici olarak satmaya başladık. Halk konuyu doğru anladı ve bizi iyi bir noktaya getirdi” dedi.  

Pandemi döneminde tedarikçilerin ciddi problemi olduğunu belirten Suerdem, “Tedarikçileri sıkıntıyı sokmamak için elimizden geleni yaptık. Kısa çalışma ödeneği (KÇÖ) ve Kredi Garanti Fonu (KGF) bize moral verdi. Dış etkenlerin kö gitmesi nedeniyle kısıtlı da olsa bazı personelimizi KÇÖ’ye dahil etmek durumunda kaldık. Açıkçası tüm sıkıntıları üzerimizde topladık. Bugünlere bu şekilde geldik” diye konuştu.  

‘Kapasitenin 2,5 katı üzerinde talep geldi’ 

Markalarının 2019’da kadar geçen 3 yılda yüzde 25 ortalama ile büyüdüğünü söyleyen Bellona Genel Müdürü Mustafa Karamemiş, “2020 için planlar hazırdı. Türkiye genelinde 572 mağaza ile hedefe koşuyorduk. 2020 ilk çeyrekte büyüme paralelinde çalışmalar devam etti. Mayıs sonuna kadar ise sektör görebileceği dip seviyeyi gördü. Yeni normalle birlikte kapasitelerin 2,5 katı üzerinde sipariş akışı oldu. Buna bağlı olarak hammadde sıkıntıları oldu. Artan taleple stoklar üretimi karşılayamaz hale geldi. Geçmişte de sıkıntılar yaşandı, ancak böylesi bir durumla ilk kez karşı karşıya kaldık. Gelen talebi karşılamak için 18-19 haftadır hafta sonu mesaileriyle çalışmalarımız devam ediyor. Marka olarak yüzde 21 büyüme yakaladık. İnsanlar evde kalınca bazı ürünlerin konforsuz olduğunu fark etti. Bu da mobilyaya ilgiyi arttırdı. Ertelenen düğünlerin yapılmaya başlamasıyla mobilya alımı acil hale geldi. 2020 için gelen taleplerin bir kısmını hala karşılayabilmiş değiliz” diye konuştu.  

Sektörün büyüklüğü 12-13 milyar dolar’  

Mobilya sektöründe kayıt dışılık sorunu olduğuna dikkat çeken Doğanlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, “Ancak tam olarak bitmese de KDV indirimiyle sektör daha çok kayıt altına alınmış oldu” dedi.  

Ev mobilyası sektörünün 12-13 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını belirten Doğan, “Mobilya sektöründe markalaşma çok yeterli değil. Burada birçok ölçek sıkıntısı yaşanıyor. Bu sorun aşılırsa büyüme daha hızlı olur” diye konuştu.  

Mobilya sektönde mağazaların AVMlerde çok az olduğunu kaydeden Doğan, şunları söyledi 

“Mobilyacılar daha çok cadde mağazalarında ve mobilya sitelerinde hizmet veriyor. Yani ağırlıklı olarak açık alanlardayız. Bu kapsamda haziran sonrasında satışlarımız çok ciddi arttı. Ürün yetiştirmekte zorlandık. Her gün sosyal medyadan bile mobilyalarını soranlar oldu. Ancak sektörümüzde          

e-ticaretin payı diğer alanlara göre çok fazla artmadı. Çünkü yapılan araştırmalar da gösteriyor ki tüketicilerin yüzde 70’i mobilyasını internetten almak istemiyor.” 

HABER : Semra ERDOĞDU & İstanbul

[TÜHA Haber Ajansı, 21 Aralık 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.