‘Mücadelemiz insan hakları ve hukuk mücadelesi’


TÜHA HABER / İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, 29 Ocak 1988 Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü ile 29 Ocak 1990’da Türk azınlık aleyhine yaşanan saldırı ve şiddet olaylarının yol açtığı sonuçları (UHA) Uluslararası Haber Ajansı’na değerlendirdi.


Başkan Ozan Ahmetoğlu, 29 Ocakların Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı açısından bir milat olduğunun altını çizerek, azınlığın vatandaşlık haklarının önemli bir bölümünün bu dönemde ilan edilen Yasalar Önünde Eşitlik uygulaması sayesinde kazanıldığını hatırlattı.
29 Ocak’ın Türk azınlığın haksızlıklara ve ayrımcılığa karşı ortaya koyduğu en büyük toplumsal direniş olduğunu dile getiren İTB Başkanı Ozan Ahmetoğlu, bu dönemin azınlık yaşamında en önemli dönüm noktalarından biri olduğunu kaydetti.
İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu
“İSKEÇE TÜRK BİRLİĞİ’NİN MÜCADELESİ İNSAN HAKLARI VE HUKUK MÜCADELESİDİR”
Başkan Ozan Ahmetoğlu, İskeçe Türk Birliği’nin 1983 yılından bu yana devam eden ve 37. yılına giren hukuk mücadelesine de değinerek, İTB’nin 2008 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde kazandığı davanın hala Yunanistan tarafından kabul edilmemesinin ve uygulanmamasının bir hukuk tanımazlık olarak kabul edildiğini vurguladı.
Avrupa Konseyi’nin Yunanistan’ı ülkesindeki azınlık kurumlarının davalarını uygulamadığı için sürekli bir şekilde uyardığını dile getiren İskeçe Türk Birliği Başkanı Ahmetoğlu, İTB davasının Yunanistan’ın azınlık politikasını anlamak açısından ciddi bir örnek olduğunu ifade etti.
Ozan Ahmetoğlu, İskeçe Türk Birliği başta olmak üzere tüm azınlık dernekleriyle ilgili AİHM davalarının er ya da geç Yunanistan tarafından kabul edileceğine ve uygulanacağına inandıklarının altını çizerek, “Bizler İTB olarak ve Batı Trakya Türkleri olarak 37 yıldır bir hukuk mücadelesi veriyoruz. İskeçe Türk Birliği’nin mücadelesi, insan hakları mücadelesidir, hukuk mücadelesidir ve demokrasi mücadelesidir. Eninde sonunda bu mücadeleden başarıyla çıkacağımıza olan inancımız tamdır. Çünkü bir haklıyız” dedi.
“Bugüne kadar bu davaların sürüncemede bırakılması azınlığımızın tam anlamıyla bağlı olduğu ülkemiz Yunanistan’ın demokrasisi açısından bir kayıptır” şeklinde konuşan İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, “Haklılığımızın ülkemiz Yunanistan tarafından da teyit edileceğine inanıyor ve bu doğrultuda mücadelemize devam ediyoruz. Uluslararası hukukun bizim davamızın yanında olduğu çok net.” olduğunu kaydetti.
HABER : Ataner YÜCE
[TÜHA Haber Ajansı, 28 Mart 2020]