‘Özgüven eksikliği ve sistemsizlik’: Milli takım Euro 2020’de neden başarısız oldu?
TÜHA HABER / Türkiye A Milli Futbol Takımı’nın Avrupa Futbol Şampiyonası’na (Euro 2020) puansız ve “vasat” bir futbolla veda etmesi birçok kesimi hayal kırıklığına uğrattı.
Türkiye, 0 puan ve -7 averajla Euro 2020’deki takımlar arasında en kötü performansı gösterdi. Rusya ve Kuzey Makedonya ise turnuvada puan alamayan diğer iki takım oldu.
Bazı çevrelerce turnuvanın gizli favorisi olarak gösterilen ve futbolcularının büyük çoğunluğu Avrupa’nın dev kulüplerinde oynayan A Milli Futbol Takımı neden böyle bir sonuca imza attı?
Bu soruyu eski milli futbolculara sorduk ve A Milli Futbol Takımı’nın istatistiksel bir analizini ortaya çıkardık.
Turnuvanın en genç takımı olması başarısızlıkta etken miydi?
Öncelikle A Milli Futbol Takımı, Euro 2020 elemeleri baz alındığında turnuvaya katılan 24 takım arasında en genç takım konumundaydı. Yeni jenerasyonuyla dikkat çeken Türkiye sahaya 24.58 yaş ortalamasıyla çıktı.
En yaşlı takım Belçika’nın yaş ortalamasıysa 28.73’tü. Ancak bunun sahaya çok da olumsuz bir etkisi olduğu söylenemez. Zira 2-0 kaybedilen Galler, 25.04 yaş ortalamasıyla Türkiye ve İngiltere’den sonra turnuvadaki en genç ekipti. A Grubu’ndaki diğer rakiplerimiz İtalya’nın yaş ortalaması 27.31, İsviçre ise 26.54’tü. Yani yaş ortalamaları arasında çok da büyük farklar yoktu.
İbrahim Toraman: İtalya maçındaki durumu üzerlerinden atamadılar
Beşiktaş’ın kaptanlarından eski milli futbolcu İbrahim Toraman, iyi bir milli takıma sahip olduğumuzu belirterek futbolcuların kötü performansının sebeplerini “özgüven eksikliği ve sistemsizlik” olarak açıkladı.
Toraman turnuvadan önce oyunculardan beklentinin çok büyük olduğunu ifade ederek, “Gruptan çıkmayı bırakın, çeyrek final ya da yarı final gibi nereye kadar gidebileceğimiz konuşuluyordu. Ancak İtalya maçında takım adeta örselendi. İtalya o maçta çok baskın oynadı ve bu durum millilerimizde bir özgüven eksikliğine neden oldu. Buna karşılık veremediler ve deyim yerindeyse ezildiler diyebiliriz. Bu durumu üzerlerinden atamadılar. Turnuvalarda moral açısından nasıl başlarsanız öyle gider. Milli takım bu sebeple turnuvaya kötü bir başlangıç yaptı, özgüveni kayboldu.” diye konuştu.
İbrahim Toraman, İtalya maçındaki “moralsizlik ve özgüven eksikliği” durumunun diğer iki maçta da devam ettiğini belirtiyor: “Yine aynı şekilde Galler maçında ve İsviçre maçında da bunu üzerlerinden atamadılar. Aslında baktığımız zaman 8-9 oyuncunun zaten Avrupa kulüplerinde oynadığını görüyoruz. Ve bu oyuncular iyi bir sezon geçirdiler. Ancak saha içerisinde hiçbirinin performansı iyi değildi, istenilen seviyeye gelemedi.” ifadelerini kullandı.
İbrahim Toraman’a göre en önemli sorunların başında sistemsizlik geliyor. Toraman genel anlamda Türk milli takımının bir sistemi olmadığını belirtiyor ve ekliyor: “Ne defansif ne de ofansif anlamda istediğini yapan bir takım yoktu. Avrupa’daki diğer takımlara baktığınızda, disiplinle ve defansif organizasyonlar yaparak puan ya da puanlar alabildiklerini görüyoruz. Türk milli takımı bunu yapamadı. Hedefleri çok büyüktü ama bunu gerçekleştiremediler. Kısaca en büyük nedenlerden biri “sistemsizlik”. Oyuncuların yorgunluğu hem zihinsel hem de psikolojik olarak. İtalya maçını atlatamadılar. Birçok neden sayabiliriz. Genç bir takım olduklarını düşünüyorum. Bundan sonra daha başarılı olacaklarını düşünüyorum.”
Avrupa Uluslar Ligi’nde Türk milli takımı kötü sinyaller verdi
Türkiye, Euro 2020 elemelerinde son dünya şampiyonu Fransa’yı sahasında 2-0 yenmiş, deplasmanda da berabere kalmıştı. Türkiye elemelerde 10 maçta 18 gol attı ve kalesinde sadece 3 gol gördü. Türkiye, Euro 2020’ye Fransa’nın 2 puan gerisinde doğrudan katılmıştı. Ancak Kırmızı beyazlar oynadığı son hazırlık maçlarında Azerbaycan, Gine ve Moldova gibi zayıf denilebilecek takımlarla karşılaştı.
Türkiye, EURO 2020’ye katılmayı garantiledikten sonra Avrupa Uluslar Ligi’nde oynadığı 6 maçtan sadece birini kazanabildi ve küme düştü. Milli takım, Dünya Kupası elemelerindeki son maçında Letonya ile 3-3 berabere kalmıştı. Hollanda karşısında 4-2 elde edilen galibiyet netice itibariyle başarı olsa da, o karşılaşmada defansın yaptığı büyük hatalar ve rakibe çok gol pozisyonu verilmesi tehlikenin habercisi gibiydi. Üstelik bu maçlarda Teknik Direktör Şenol Güneş farklı 11’ler sahaya sürmüştü.
Trabzonsporlu eski futbolcu Nihat Tümkaya: Güneş’in ilk 11’lerinde sorun vardı
Trabzonspor’un eski kalecilerinden Nihat Tümkaya, Şenol Güneş ile uzun seneler birlikte çalışmış bir isim. Tümkaya yenilgilerde taktiksel faktörlerin etkili olduğunu ve ekipte olması gereken “oyunu ateşleyici futbolcuların” eksikliğine vurgu yaptı. Tümkaya ayrıca rakiplerin Türkiye’yi iyi analiz ettiğini ve buna karşı farklı taktik anlayışlarla sahaya çıktığını ifade ediyor:
“Sistemsel faktörler yenilgilerde diğer ana etkendi. Biz rakipleri iyi analiz ederek farklı taktiklerle sahaya çıkmadık. Oturmuş bir taktik anlayış da sergilemedik. Rakiplerimiz bizi önceki maçlarda iyi analiz ettiler. Biz ise oyuncu değişikliklerini iyi yapamadık. İlla 4’lü defans yapılacak diye bir şey yok. Takımlara karşı farklı taktik anlayışı uygulayabilirdik. Burak’ın yanına ikinci bir forvet çekilebilirdi. Ya da Hakan Çalhanoğlu’nun Burak’ın arkasında oynasaydı daha verimli olurdu diye düşünüyorum.”
“Örneğin İtalya maçında çıktığımız taktikle, oyuncu grubu uyuşmuyordu. Kanatlarda görev alan oyuncular hızlı hücuma çıkabilecek kapasitede değildi. Halil Devişoğlu hızlı bir futbolcu. O mesela daha iyi bir pozisyonda değerlendirilebilirdi. Takım ruhu yakalanamadı. Rakipler bize karşı iyi hazırlandı ancak biz görülüyor ki iyi hazırlanamamışız.”
“Oyunu ateşleyecek futbolcular yoktu, Burak bu görevi yapamadı”
Nihat Tümkaya bazı yıldız oyuncuların takımı yeterince sırtlayamadığını belirterek, “Oyunu ateşleyecek oyunculara ihtiyaç vardı. Uluslararası turnuvalarda her takımda böyle oyuncular bulunur. Bizim milli takımızda Burak Yılmaz vardı ancak Burak çok fazla bu işi yapmadı. Galler maçındaki pozisyonda acemice davrandı. O golü atsaydı maçta beraberliği yakalayacaktık. Motivasyon eksikliği vardı. Bunların arasına takımı ateşleyici bazı isimler serpiştirilebilirdi. Örneğin Yusuf Yazıcı’ya daha fazla şans verebilirdi Şenol hoca… Güneş’in ilk 11’lerinde sorun vardı.”
“Şenol Güneş Türkiye’yi 19 sene önce dünya üçüncüsü yaptı, devir değişti”
Tümkaya Türkiye’deki bazı önemli teknik direktörlerin kendisini yenileyemediğini belirtiyor ve ekliyor, “Şenol Güneş elbette kendisini geliştirmiştir. Ancak Şenol Güneş Türkiye’yi dünya üçüncüsü yaptığı zaman 19 sene önceydi. Taktiksel anlamda kendisini daha fazla geliştirebilirdi. Bana göre Güneş’in yardımcıları teknik ekibe de pek katkı sağlayamadı. Bu benim şahsi görüşüm ancak o görevde olacak kapasitede isimler değiller.”
“Şenol Güneş, Fatih Terim ya da Mustafa Denizli… Kendilerini ne kadar yeniledi?”
Tümkaya, Şenol Güneş ile ilgili “istifa etmeli” söylentileri konusunda da farklı düşünüyor. Tümkaya asıl sorunun Türkiye’deki altyapı olduğunu ifade ediyor:
“Ben Şenol Güneş ile uzun süre Trabzonspor’da çalıştım. Tartışılması gereken konu bu değil. Türkiye’de nasıl bir altyapıya sahibiz? Yetiştirdiğimiz oyuncuların birçoğu yurt dışından geliyor. Ancak burada Şenol Güneş, Fatih Terim ya da Mustafa Denizli kendini soyutlayamaz. Yıllarca milli takımlarda da çalıştılar. Geride antrenör de bırakmadılar. Bu isimler kimleri yetiştirdiler? Ben bu anlamda onları eleştirebilirim. Şenol Güneş kalmalı mı, gitmeli miden ziyade Türk futboluna ne kadar faydalı olduklarını tartışmalıyız. Şenol Güneş yerine başka bir isim de gelse ve yine aynı sistemle devam ederse, geçici başarılarla övüneceğiz. Başkası da gelse çok bir şey de değişmeyecek. Ne kadar yenilediler kendilerini? Bunlara bakmak lazım. Kendilerini yenilemeye ihtiyaç duydular mı? Çok mu zor takım buldular?”
Tek teselli genç kadronun gelecekte daha başarılı olacağı inancı
Güneş’in takımın başında kalıp kalmayacağı hala belirsiz ancak kendisi üzerinde büyük bir baskı var. Güneş, yaptığı açıklamalarda yenilgilerin sorumlusunun kendisi olduğunu söylemişti. İşin ilginç tarafı, EURO 2020 başlamadan önce takımın başarısındaki en büyük payın yaklaşık yüzde 70 oranla Güneş olduğu söyleniyordu.
Türkiye, 2020 (2021) Avrupa Şampiyonası’nda 0 puan topladı ve 8 gol yiyerek -7 averajla turnuva tarihinin en kötü 4’üncü performansını gösterdi. Milliler rakiplerine sadece 1 gol atabildi.
Tablo ne kadar olumsuz olsa da yurt içi ve uluslararası kamuoyunda genel kanı, Türk milli takımının kaliteli ve genç bir kadroya sahip olduğu ve gelecekte daha iyi olacağı beklentilerinin yüksek olması.
HABER : Kerem CONGAR & EuroNews
***
Neden https://www.turkuazhaberajansi.com/?
Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.
Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.
Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün https://www.turkuazhaberajansi.com/’a Abone Ol.
https://www.turkuazhaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!
[TÜHA Haber Ajansı, 30 Haziran 2021]