Patronlar Dünyası’ndan ‘Hafta Sonu Bülteni!’

İspanya’da ailesiyle birlikte vadide yaptığı yürüyüş sırasında ayağı kayınca 150 metreden düşerek ölen moda devi Mango’nun sahibi İsak Andıç Ermay, 14 yaşında İstanbul’dan İspanya’ya göç eden Sefarad Yahudisi bir ailenin çocuğuydu. Türk vatandaşlığını hiç bırakmadı, kendisini hep Türk olarak gördü. PD, onun ve ailesinin sıra dışı hikayesini anlatıyor…
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
*** İspanya’da ölen Mango’nun sahibi İsak Andıç Ermay ve ailesinin İstanbul’dan İspanya’ya sıra dışı hikayesi.
Eyüp SERBEST
Ana vatanları İspanya’ydı. Ancak kovulunca her biri başka memleketlere gitti. 1492’de yaşanan büyük trajedide İspanyol Yahudilerine kucak açan devletlerden biri de Osmanlı İmparatorluğu oldu. Onlara İbranice’de İspanya anlamına gelen Sefarad denildi. Osmanlı İmparatorluğu’nun en güçlü olduğu dönemdi, her milletten tebaa vardı. Sefarad’lar özellikle İzmir’de ve İstanbul’da yerleştiler, ticaretin her türlüsüyle uğraştılar.
TÜRK OLARAK YAŞIYORLAR
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, “Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye halkına Türk Milleti denir” demiş ve 1924 Anayasası’nda Türk Milleti’nin tanımını “Türkiye ahalisine, din ve ırk farkı gözetilmeksizin vatandaşlık itibarıyla Türk denilir” diye yapmıştı. Sefarad’lar da kendilerini hep Türk olarak gördü.
*** Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde siyasi krize neden olan ve 520 milyon dolarlık projeleri tamamlamadığı iddia edilen Miller Holding, Gana’da lüks gayrimenkul projeleri inşa etmek üzere el sıkıştı. Ganalı HDG ile anlaşan Miller, Kumasi’de havalimanı bölgesinde lüks apartmanlar ve penthouselar inşa edecek.

Türk siyasi tarihinin yakın dönemdeki en büyük krizlerinden biri Rus uçağının düşürülmesiydi.
O günlerin ardından yaşanan krizin çözümünde ise iş ve siyaset dünyasının önemli isimlerinden Cavit Çağlar vardı.
*** Aydın’da yurtdışına ihraç incir ürünleri üreten Günaydınlar şirketi, gönderilen ürünlerin AB’den geri dönmesi üzerine mali açıdan zora düştü. 180 çalışanına maaş ödeyemediği öne sürülen ve piyasaya borçlu olduğu öğrenilen şirketin fabrikası iflas iddialarının ardından talan edildi.
İtalya ve Fransa’ya gönderilen kuru incirlerde kansere neden olduğu iddia edilen yüksek oranda aflatoksin tespit edilmesi üreticiyi ve incir işletmelerini zora soktu.
AYDINDA’DA MAAŞLARI ÖDEYEMEYEN ŞİRKETİN İFLAS ETTİĞİ İDDİA EDİLDİ
Aydın Kulis gazetesinin haberindeki iddiaya göre ihraç ürünler Avrupa kapısından dönünce, Aydın’daki bir firma iflas etti.
İddiaya göre Aydın’ın İncirliova ilçesi Erbeyli Mahallesinde faaliyet gösteren Günaydınlar incir işletmesi, ihraç ürünlerinin iade edilmesi üzerine zor günler yaşamaya başladı.
Üreticiden aldığı inciri işleyerek yurt dışına gönderen tesis, ekonomik krize daha fazla dayanamadı.
İFLAS İDDİASINDAN SONRA FABRİKA TALAN EDİLDİ
İflas iddiasının yayılması üzerine çok sayıda alacaklı, gece yarısı fabrikaya giderek ürünleri talan etti.
İşletme sahibinin şikayeti üzerine jandarma ekipleri, fabrika önünde güvenlik önlemi aldı.
Şirketin 180 çalışanın maaşlarını ödeyemediği ve piyasaya borçları olduğu öne sürüldü.
*** Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), maliyetlerde yükseliş olmamasına rağmen fiyat artışları yapan ve kartelleşme eğilimi gösteren sektörler ile bu sektörlerde faaliyet gösteren firmalar için inceleme başlattı.
VDK, parasal işlemler üzerinden yapılan kayıt dışılık denetimlerine ağırlık veriyor.
Bu kapsamda, fiyatların arttığı dönemde sektör ortalamalarının üzerinde artış yapan ancak bunu vergiye tabi kazançlarına yansıtmayan, fiyat gerilemeleri yaşanırken yüksek tutma noktasında direnç gösteren ve bulunduğu sektör itibarıyla kartelleşme eğiliminde olan işletmelere yönelik kapsamlı bir araştırma yapıyor.
Başkanlığın Risk Analiz Merkezince yürütülen çalışmalarda, geriye dönük 5 yıllık süre için gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin beyan, bilanço ve gelir tablosu ortalamaları çıkarıldı ve sektörel karlılık trendleri tespit edildi.
Kar marjını sektör ortalamalarının üzerinde artırırken bunu beyan edilen mali kara yansıtmayan mükellefler tek tek belirleniyor. Ayrıca sektör eğilimlerinin dışında beyan ve mali tablo rakamlarına sahip mükellefler de riskli olarak değerlendiriliyor.
Riskli görülen ve sektör ortalamalarının altında satış karlılığıyla çalışan mükellefler de kayıt dışılık yönüyle ele alınıyor.
Yapılan analizlerde, her sektörün yarattığı parasal büyüklükler banka ve ödeme kuruluşları üzerinden alınan verilerle tahlil ediliyor.
İncelemeler kapsamında, firmaların katma değer vergisi matrahları, alış-satış ile e-fatura bilgileri de analiz ediliyor.