Prof. Dr. Cengiz S. Özkan, “bazı metallerin pazarlarda bulunması zorlaştı”
İSTANBUL – TÜHA HABER / Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Misafir Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz S. Özkan, “2030 yılına kadar şu andaki fabrikasyon kapasitesiyle yetecek kadar lityum iyon pil yok” dedi.
Prof. Dr. Cengiz S. Özkan, batarya pillerinin gelişen teknolojisini ile içyapılarını ve üretim teknolojileri konusunda Uluslararası Haber Ajansı (UHA)‘na yaptığı açıklamada, dünyada daha büyük sayıda üretim yapan fabrikalara ihtiyaç olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Özkan, “Pandeminin getirdiği durum ve savaş nedeniyle bazı metallerin pazarlarda bulunması zorlaştığı için malzeme temininde sorun yaşanıyor” dedi.
Yaklaşık 15 sene sonra şimdiki yoğunluğun iki misli kadar bir enerji yoğunluğunun beklendiğini belirten Prof. Dr. Cengiz S. Özkan, sürdürülebilir bir pil endüstrisi için malzeme inovasyonun burada önem kazandığına dikkat çekti.
Prof. Dr. Özkan, pillerde kilowatt saat başına birim fiyata bakıldığını hatırlatarak, ilerleyen zamanlarda birim fiyatın daha da ekonomik olmasıyla dizel veya benzinli araçların popülaritesinin de azalacağını vurguladı.
Uluslararası Enerji Ajansı’nın 2020-2040 arasında malzemelerde lityum kullanma miktarının yaklaşık 13 kat artacağını öngördüğünü belirten Prof. Dr. Cengiz S. Özkan, yakın gelecekte silikon anot, lityum sülfür ve katı hal pilesaslı batarya teknolojilerinin ön plana çıkacağını kaydetti.
[TÜHA Haber Ajansı, 26 Mayıs 2022]