enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:57 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Trump’ın yeni gümrük tarifelerin etkilenecek sektörlerin temsilcileriyle Paris’te bir araya geldi…
21:34 Fanatik Rum’lardan KKTC topraklarında provokasyon
19:53 Bisiklet turizminin önemli destinasyonlarından Antalya, Kemer ilçesi dağ, gravel ve e-bike bisikleti tutkunlarını bir araya getirecek…
19:32 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Mart ayı enflasyon verilerine göre, Memur ve emeklilerin Temmuz zammını belli oldu!…
18:28 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özel’İn boykot çağrısına tepki gösterdi…
17:19 CHP’nin boykot listesi giderek genişliyor: Anadolu Ajansı ve DBL Entertainment da listeye eklendi!…
11:39 Bakan Bolat, CHP’nin boykot çağrılarına rağmen alışveriş yapanlara teşekkür etti
11:07 Gazeteci Serkan Borlak son yolculuğuna uğurlandı…
10:42 Kocaelispor Teknik Direktörü Taşdemir, Sakaryaspor maçının ardından TÜHA Haber’e açıklamada bulundu…
08:52 Metabolizmayı yeniden dengeleme zamanı: Ramazan sonrası beslenme tüyoları
08:13 Adalet ve güven temelli liderlik
08:08 Türkiye toplam tahıl ürünlerinde 2023-2024 piyasa döneminde yurt içi üretimi ülkedeki talebi karşılama yeterliliği yüzde 111,9 olarak belirlendi…
08:05 Türkiye’nin seyir füzeleri: Sahne onların olacak
07:38 Yeni neslin başarılı oyuncularından Hafsanur Sancaktutan, şu sıralar rol aldığı dizi için Kapadokya ve İstanbul arasında adeta mekik dokuyor…
07:07 2003-2004 Yılları arasında Batman Valiliği yapan eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Batmalıların Ramazan Bayramı’nı kutladı…
22:34 TRT ekranlarında yaşanan Aybüke Pusat krizinden sonra bir gelişme de ‘Bir Zamanlar İstanbul’ dizisinden geldi…
21:57 Bakan Yerlikaya, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Tehditlerle, parmak sallamalarla, sokak ve boykot çağrılarıyla eğip, bükülemez”….
21:39 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, bu yıl üçüncüsü Almanya’da düzenlenen ‘Küresel Engellilik Zirvesi’ne katılıyor…
21:03 Bayram tatilinin ilk 4 günü trafik kazalarında 34 kişi hayatını kaybetti
20:55 RTÜK Başkanı: Boykota destek veren kanallara gereği yapılacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Prof. Dr. Doğan Yaşar, “İstanbul ve İzmir sahilleri 2050’de sular altında kalacak”

Prof. Dr. Doğan Yaşar, “İstanbul ve İzmir sahilleri 2050’de sular altında kalacak”
01.12.2024
A+
A-

* Türk bilim insanları, küresel iklim değişikliği ve artan sıcaklık değerleri nedeniyle İstanbul ve İzmir sahillerinin 2050’de sular altında kalacağı uyarısında bulunuyor.

* Son bilimsel raporlarda, İstanbul’da 6 milyondan fazla kişinin yaşadığı 120 kilometrekarelik bölgenin sular altında kalacağı öngörülürken, benzer tehdit İzmir için de geçerli.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

TÜHA Haber’in Global Haber’den Gazeteci* Mert İNAN’ın haberine dayandırdığı göre, İzmir’de zeminin her yıl 1.5 santimetre çökmesi ve deniz seviyesindeki yükseliş endişelere neden olmuş durumda.

Prof. Dr. Doğan YAŞAR – TARIM VE TEKNOLOJİ ZİRVESİ

Prof. Dr. Doğan Yaşar

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir’de zeminin her yıl 1.5 santimetre çöktüğüne dikkati çekerek, “İzmir’in en büyük sorunu ne ulaşım ne körfezin kokması ne kirlilik ne de başka bir şey. Uzun vadede tek bir olay var; çökme. Önlem alınmazsa 50-60 yıl sonra deniz suyu Basmane’ye kadar gelebilir” dedi.

Kordon başta olmak üzere sahil şeridindeki bölgelerin yakın gelecekte sular altında kalma riskinin ortaya çıkmasıyla sonra gözler, İstanbul kıyılarına çevrildi.

İstanbul ve İzmir batıyor! Venedik gibi olur mu? - Resim : 1
İstanbul’un Marmara kıyıları ile Boğaz hattının da sular altında kalma riski bulunuyor. 

6 MİLYON KİŞİ ETKİLENECEK

Küresel Denge Derneği’nin yayımladığı, ‘İstanbul ve İzmir için Deniz Seviyesi Yükselmesi ve Olası Etkileri’ başlıklı raporda da İzmir ve İstanbul’u bekleyen büyük tehlikeye dikkat çekiliyor.

İklim değişimine bağlı deniz seviyesinin 2050’de 50 santimetre, 2100 tarihinde ise bir metre yükselerek felaketlere neden olacağı vurgulanan raporda, İstanbul’da 6 milyondan fazla kişinin yaşadığı 120 kilometrekarelik bir bölgenin sular altında kalacağı öngörülüyor.

Dolmabahçe Sarayı, Beylerbeyi Sarayı ve Ortaköy Camii gibi tarihi yapıların deniz seviyesinin yükselmesinden etkilenecek eserler olduğuna dikkat çekilen raporda neredeyse Maltepe ve Fatih ilçelerinin toplam yüzölçümüne eşdeğer bir alanın sulara gömüleceği öne sürülüyor.

ALAÇATI VE SIĞACIK UYARISI  

İzmir’de ise Körfez ve Kordon’un yanı sıra Alaçatı ve Sığacak gibi tatil beldeleri ile yanı sıra Gediz Deltası Kuş Cenneti’nin de tehdit altında olduğuna yer verilen raporda, İstanbul’daki 16 atık su arıtma tesisinin 12’sinde, İzmir’de bulunan 20 atık su arıtma tesisinin de 4’ünde sorun yaşanacağına dikkat çekilirken, deniz suyunun yer altı suyuna karışacağı vurgulanıyor.

Prof. Dr. Nüzhet Dalfes ile Vatandaş Bilimi - IstanbuLab

Prof. Dr. Nüzhet Dalfes

Raporda imzası bulunan isimlerden Ekoloji Uzmanı Prof. Dr. Nüzhet Dalfes ise, “İstanbul’da yüksekliği 2 metreden az olan yaklaşık 120 kilometrekarelik bir alan risk altında. İstanbul’un güney kıyılarının deniz seviyesindeki değişimden daha fazla etkileneceğini hesapladık” uyarılarını sıralıyor.

EN RİSKLİ 5 KENT

Öte yandan Danimarka Kutup Araştırma Enstitüsü tarafından son çalışmalarda da sadece Grönland’da milyarlarca ton buzun eridiğine dikkat çekilirken, deniz suyu seviyelerinde ciddi yükselme olacağı belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hükümetler Arası İklim Değişikliği Panelinin (IPCC) hazırladığı altıncı raporda Kuzey Kutup Dairesi’ndeki ısınmanın dünyanın geri kalan yerlerine göre iki kat daha hızlı ilerlediği belirtilirken, küresel iklim değişikliği ile ortaya çıkacak tablonun İstanbul, Barselona, Londra, Amsterdam ve Kopenhag başta olmak olmak üzere, Avrupa’daki büyük kıyı şehirleri etkileyeceğinin altı çiziliyor. 

İstanbul ve İzmir batıyor! Venedik gibi olur mu? - Resim : 2
Buzulların erimesi ile 2050’den sonra Alsancak sokaklarında bu görüntülerin oluşabileceği uyarısı yapılıyor.

Prof. Dr. M. Akif Sarıkaya

Prof. Dr. Akif Sarıkaya

BUZULLAR ERİYOR

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Katı Yer Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akif Sarıkaya ise 2070 yılına gelindiğinde dünya genelinde birçok buzulun yok olma riski altında olduğunu ifade ederken, şu uyarıları sıralıyor:

“Buzullar eriyor. Türkiye’de 41 bölgede buzul mevcut. En büyük buzul Ağrı Dağı’nın zirvesinde yer alıyor ve yaklaşık 5.5 kilometrekarelik bir alana sahip. Yılda ortalama 259 milyar ton buzul yok oluyor. Antartika Buzulunun yıllık kaybı 121 milyar ton, Grönland’da ise 97 milyar ton. 2100 yılında deniz seviyesinin 40 santim ile 1 metre arasında yükseleceği tahmin ediliyor. Birçok liman ve kıyı kenti sular altında kalabilir. Türkiye’nin 3 tarafı denizlerle çevrili. İstanbul risk altında.”

Mert İnan - Journalist - Haber Global | LinkedIn

Gazeteci*  Mert İNAN

***

Yazar hakkında

Mert İnan, 13 Mart 1979’da İstanbul’da doğdu. Gazetecilik mesleğine 1997 yılında İntermedya Dergi Grubu Haber Extra Dergisi’nde başladı. 1998-2000 yılları arasında Ortadoğu Gazetesi’nde muhabirliğin yanı sıra çeşitli dergilerde haber muhabirliği ve editörlük görevlerinde bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.