<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;}
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:44 Gazeteci Mustafa SALMAN’dan, Spor Gündemi!…
09:55 Türk mutfağı dünya sahnesinde hızla yükseliyor…
08:48 Avrupa Birliği (AB) Eski Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’den AB’ye Gazze eleştirisi…
08:23 Papa 14. Leo: Katolik Kilisesi’nin ilk ABD’li papası kimdir?…
08:19 Türkiye’de Afet ve Acil Durum Önlemleri!…
08:10 1972’de fırlatılan Sovyet uzay aracı Kosmos 482, yıllar sonra atmosferi geçerek Hint Okyanusu’na düştü…
08:09 Enerji Verimliliği ve Yönetimi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Onur Ünlü: “Dünyanın yaşadığı krizler enerji verimliliği ile çözülebilir”…
08:03 Hindistan ve Pakistan: Askeri olarak kim daha üstün?…
07:46 CHP’den Hayvanları Koruma Kanunu’na Alternatif Teklif: “Yaşam Hakkı İçin Direneceğiz”…
07:39 AKUT VAKFI’ndan Hatay’a Sağlık Desteği: Karaağaç AKUT VAKFI Aile Sağlığı Merkezi Sağlık Bakanlığı’na Devredildi…
07:35 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul’da öncelikli olarak 2000 yılından önce inşa edilen yapıların ele alındığını açıkladı….
07:27 Abe Enerji, Sivas’ta atıklardan günde 95 ton tehlikesiz atığı gazlaştırarak elektrik üretecek…
07:26 ABD’de yapılan bir ankette, halkın yüzde 56’sı Başkan Trump’ın üniversitelerle ilgili politikalarını onaylamadığını belirtti…
07:13 Roche İlaç’tan Türkiye-İsviçre arasındaki Dostluk Anlaşması’nın 100. yıldönümüne özel etkinlik: “Geçmişten Geleceğe”…
07:13 ATMACA’ hedefi tam isabetle vurdu…
07:09 Allianz Trade’in araştırmasına göre, Washington ile Pekin arasındaki ticaret savaşı Alman sanayisinde önemli istihdam kayıplarına yol açabilecek…
07:04 Kocaeli Ticaret Odası’nca, zirai don olayının Kocaeli tarımına etkileri ele alındı…
23:34 AK Parti Sözcüsü Çelik: Ateşkes kararı alınması çok memnuniyet vericidir…
19:48 DP Sözcüsü Altıntaş: “Kira Artışında Tavan Oran Uygulaması Yeniden Gündeme Alınmalıdır!”
14:35 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan, İBB yolsuzluk soruşturması hakkındaki manipülatif paylaşımlara soruşturma başlatıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Rus Ekonomisi Yaptırımlardan Nasıl Etkilendi?

Rus Ekonomisi Yaptırımlardan Nasıl Etkilendi?
04.02.2023
A+
A-

Rus Maliye Bakanlığı verileri, Rusya’nın en kazançlı ihracat kalemleri olan petrol ve doğalgaz gelirlerinin, Batı’nın yaptırımları nedeniyle Ocak ayında 2020 yılı Ağustos ayından bu yana en düşük seviyesine gerilediğini gösterdi.

Moskova’dan TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA) Muhabiri Zhanna Agalakova‘nın haberine göre, Enerji satışlarından elde edilen aylık vergi ve gümrük geliri bir yılda yüzde 46 düştü. Bu rakam, küresel gösterge petrolü LCOc1’in fiyatı az değişirken, Ural petrolü URL-E’nin ortalama aylık fiyatındaki yüzde 42’lik düşüşü yansıtıyor.

Moskova, harcamalarını finanse etmek için petrol ve doğalgaz gelirine bağımlı. Geçen yıl bu gelir yaklaşık 165 milyar dolardı (11,6 trilyon ruble). Rusya, son olarak Ukrayna işgalinden kaynaklanan borç açığını kapatmak için uluslararası döviz rezervlerini satmak zorunda kaldı.

Ocak ayında bu rakam 6,05 milyar dolardı (425,5 milyar ruble).

Rus Maliye Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, petrol ve doğalgaz gelirlerindeki düşüşü telafi etmek için önümüzdeki ay boyunca günlük döviz satışlarını neredeyse üçe katlayarak günde 130 milyon dolara (8,9 milyar ruble) çıkaracağını söyledi.

Promsvyazbank uzmanları, Moskova borç açığını kapatmaya çalışırken bu satışların Mart ayında yaklaşık ikiye katlanabileceğini söylüyor.

Eskiden Rusya’nın temel enerji piyasasını oluşturan Batı, Ukrayna işgaline Rusya’ya üçüncü ülkelere satışları da kısıtlayan ve daha da artması beklenen benzeri görülmemiş yaptırımlar uygulayarak karşılık verdi.

Brüksel, Rusya’nın Avrupa Birliği’ne (AB) ham petrol satışlarının yüzde 90’ını oluşturan deniz yoluyla ithalatı engelledi ve AB üyeleri Rusya Ukrayna’yı işgal etmeden önce ithalatlarında Rus gazının payını yüzde 40’tan yüzde 15’in altına düşürdü.

Pazar günü dizel ve jet yakıtı dahil Rus rafine petrol ürünlerinin satın alınmasını önleyecek AB ambargosu yürürlüğe girecek. Bunun Moskova’ya ham petrol ambargosundan daha fazla zarar verebileceği sanılıyor. Anlaşmaya varılması halinde fiyat tavanı uygulamaları üçüncü ülkelere satışları daha da azaltabilir.

G-7 ülkelerinin dayattığı varil başına 60 dolarlık üst sınır dahil uluslararası kısıtlamalar, daha önce Brent’e benzer bir fiyattan işlem gören Rusya’nın Ural petrolünün şimdi ağır bir indirimle satıldığını gösteriyor.

Maliye Bakanlığı, 2022 yılında Ocak ayındaki ortalama fiyatın yüzde 42 düşüşle varil başına 49,48 dolar olduğunu söyledi.

Moskova Kredi Bankası uzmanları, önümüzdeki aylarda Rus petrol fiyatları toparlanmadığı takdirde, bütçe açığının bu yıl 78 milyar dolara (5,5 trilyon ruble) ulaşabileceğini ve bunun GSYİH’nın yüzde 3,8’ine eşdeğer olduğunu söyledi.

Rusya’nın 2023 bütçesinde, GSYİH’nın yüzde 2’si kadar bir açık öngörülüyor. Açığın beklenenden daha fazla büyümesi, daha fazla döviz satışına, harcamaların kısılmasına, daha fazla borçlanmaya veya vergilerin arttırılmasına yol açabilir.

Rusya’nın Kommersant gazetesi bugün, Kremlin’in bütçe açığının bir kısmını kapatmak için petrol ve doğalgaz şirketlerine uygulanan vergileri hesaplama yöntemini değiştirmeye çalıştığını yazdı.

Bugün Brent petrol yaklaşık 82 dolardan ve Ural petrolü yaklaşık 53,60 dolardan işlem gördü.

Gazeteci* Zhanna Leonidovna Agalakova

***

Yazar hakkında

Zhanna Leonidovna Agalakova, 6 Aralık 1965, Kirov doğumlu bir Rus gazeteci, özel muhabir ve televizyon haber sunucusu. Moskova Devlet Üniversitesi (1991) mezunu. 1992’de Agalakova, RİA Novosti haber ajansının dedikodu muhabiri oldu. 1996’dan itibaren NTV (Rusya) kanalında yayın yaptı. 2002’de TEFİ Ödülü’ne aday gösterildi ve 2006’da “Anavata Liyakat İçin” Nişanı Madalyası ile ödüllendirildi. Ekim 1999’da , Novosti’nin (“Haberler”) gündüz ve akşam yayınlarının yanı sıra ana akşam haber programı Vremya’yı sunan Channel One Russia’ya katıldı. Mayıs 2000’de Stockholm’de düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nda Rus profesyonel jüri oylamasının sonuçlarını açıkladı . 2000-2002 yılları arasında Vladimir Posner ile birlikte Vremena adlı televizyon programını sundu .Eylül 2005’te Agalakova, Channel One Rusya’nın Paris’teki kendi muhabiri yaptı ve Ocak 2013’ten Ağustos 2019’a kadar istasyonun New York’taki özel muhabiri oldu. Ağustos 2019’dan itibaren tekrar Paris’te çalıştı ve Mart 2021’den bu yana diğer Avrupa ülkelerindeki etkinlikleri haber yapma konusunda uzmanlaştı.Anagakova’nın Channel One Russia ile ilgili son raporu 17 Şubat 2022’de çıktı. 3 Mart 2022’de kanaldan istifasını sundu ve iki hafta sonra 17 Mart 2022’de kanaldan resmen ayrıldı. Rusya Ukrayna’yı işgal etti ve Rus televizyonunun Kremlin propagandası yapmak için kullanıldığına  inandığını söyledi . BBC tarafından yayınlanan bir röportajında Agalakova, Rus televizyonunu izleyicilerinin ‘beyinlerini yıkamak’ olarak nitelendirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.