enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:09 Kastamonu’nun Bozkurt Kaymakamlığı heyelan ve toprak kayması konusunda vatandaşları uyardı…
18:43 21. Yüzyılın Deli Dumrul’u!
09:33 Bakan Uraloğlu, “YHT’ler 97 milyon yolcu taşıdı”
09:30 KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Ankara’da Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından verilen iftar yemeğine katıldı…
08:23 Ralli Sezonu Marmaris’te Açıldı!
08:17 (BM) Genel Sekreteri Guterres’in ev sahipliğindeki 5+1 gayriresmi Kıbrıs toplantısı Cenevre’de yapılacak…
08:05 Seri Muhakeme ve Basit Yargılama Usulleri başarıyla uygulanıyor!
07:48 Türk Devletleri Teşkilatı ve Türkiye’nin Stratejik Yükselişi: Dış Politika Perspektifi
18:39 ABD Başkanı’nın Özel Temsilcisi, bu hafta Moskova’ya gidecek
17:29 Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) Basınç kompansatörü, birinci devrede basıncı oluşturmak ve belirlenen sınırlar içinde tutmak için tasarlandı.
17:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Zalime karşı mazlumun safındayız
16:48 İletişim Başkanlığı’ndan alanında bir ilk: Stratejik İletişim Kitaplığı
16:35 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, başıboş köpek sorunu için 39 mülkiye müfettişi görevlendirildi
16:21 Siber Güvenlik Kanunu’na göre, Siber Güvenlik Stratejisi “Milli Güvenlik Kurulu”na (MGK) benzer yapıda kurulacak Siber Güvenlik Kurulu tarafından belirlenecek…
15:56 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Zalime karşı mazlumun safındayız
11:03 Bakan Tunç: Bağımsızlık mücadelemiz İstiklal Marşımızın mısralarına yansımış ve vücut bulmuştur!
10:45 İletişim Başkanı Altun’dan “İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü” mesajı
10:33 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye ve Polonya NATO’nun iki kilit müttefikidir”
10:16 Sekiz soruda Kartalkaya soruşturması ne aşamada?
09:36 Geleceğin Eğitimi 2025 Zirvesi ve Cumhuriyet Eğitime Katkı Ödülleri için geri sayım başladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Şarku’l Avsat’ın Dünya Gündemi!

Şarku’l Avsat’ın Dünya Gündemi!
07.04.2024
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı, dünyaca en ünlü ve farklı dört kıtada bulunan 12 şehirde aynı anda günlük Arapça gazetesi olarak yayınlanan Şarku’l Avsat’dan “Dünyadan kısa kısa haberler” derledi.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Netanyahu, Biden’ın ‘öfkesini’ kontrol altına almak için geri adım attı

İsrail saldırıları sonucu Gazze şehrindeki Şifa Tıp Kompleksi çevresinde geniş çaplı yıkım meydana geldi. (DPA)

Netanyahu ile perşembe akşamı bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Biden, Gazze’deki insani krizin hafifletilmesi için ‘spesifik ve somut’ adımlar atılmasını talep etti. Biden ayrıca, İsrail’in karşılık vermemesi halinde ABD yardımının kısıtlanabileceğini söyledi.

Batılı ülkeler Cuma günü, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı ve ‘gergin’ olarak nitelendirilen görüşmenin ardından taviz verdiği izlenimi veren bir hamleyle, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yardım ulaştırılmasını kolaylaştıracak bir dizi önlem açıklamasını memnuniyetle karşıladı.

***

İsrail, Hamas’ın ateşkes görüşmelerinde “ayak sürüdüğünü” savundu

Birleşmiş Milletler, Gazze'deki Filistinlilerin kıtlıkla karşı karşıya olduğunu bildirmişti (AP)

Uzmanlar “İsrail, Hamas’ı ortadan kaldırma hedefine ulaşamaz” diyor.

Washington merkezli Ortadoğu Enstitüsü’nden Khaled Elgindy, Tel Aviv’in Gazze’den çıkış stratejisini belirlemediğine dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı:

Sadece ertesi gün için değil, bugün için bile Gazze’nin geleceğine dair uygulanabilir bir planları yok. Kimse bu savaşın ne zaman ve nasıl biteceğini bilmiyor.

Kudüs’te yaşayan Amerikalı gazeteci Nathan Thrall ise İsrail’in askeri operasyonlarının Hamas’ın popülerliğini artırdığına işaret ederek şöyle konuştu:

İsrail, Hamas’ı ortadan kaldırma hedefine ulaşamaz çünkü Hamas, Batı Şeria ve Gazze’deki Filistin toplumunun ayrılmaz bir parçası. Son birkaç ay içinde popülerliği de arttı. İsrail, Gazze’nin kuzeyinde Hamas’ı yendiğini ilan ettikten sonra, her hafta bu bölgede İsrail askerlerinin öldüğünü görüyorsunuz. Hamas sahada büyük bir güç ve savaşın sonunda da öyle kalacak.

***

Hamas Hareketi’nden bir heyetin Mısır’ın daveti üzerine Gazze Şeridi’nde ateşkes görüşmelerine katılmak için Kahire’ye gideceği belirtildi.

 Halil el-Hayye (Arşiv-Reuters)

Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, 14 Mart’taki görüşmelerde sunulan taleplere bağlı kalındığı ve bu doğal taleplerden vazgeçilmeyeceği ifade edildi.

Ayrıca Filistin halkının ve Filistin ulusal güçlerinin “kalıcı ateşkes, İsrail ordusunun Gazze’den çekilmesi, yerinden edilenlerin geri dönüşü, hareket özgürlüğü, sivillere yardım ve koruma ile ciddi bir esir takası anlaşması” şeklinde sıralanan taleplerine Hamas’ın bağlılığı teyit edildi.

***

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) ,Sudan’daki açlık krizinin, buradaki insanlara mümkün olan tüm insani yardım koridorlarından sürekli bir yardım akışı sağlanmadığı takdirde daha da kötüleşeceği uyarısında bulundu.

Sudan'ın Batı Darfur bölgesinde Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından gerçekleştirilen bir gıda dağıtım operasyonu (AP)

WFP Sudan Temsilcisi ve Ülke Direktörü Eddie Rowe dün (Cuma) yaptığı açıklamada, “Korkarım ki bu kurak mevsimde Sudan’ı kasıp kavuran eşi benzeri görülmemiş düzeyde kıtlık ve yetersiz beslenme göreceğiz” dedi.

Sudan, 15 Nisan 2023’ten bu yana Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında şiddetli çatışmalara sahne oluyor. Çatışmalar sonucu 6,3 milyonu ülke içinde olmak üzere, yaklaşık 8,1 milyon kişi yerinden edildi.

***

El-Kahtani’nin öldürülmesi suikast mı tasfiye mi?

 Ebu Maria el-Kahtani (sağda) Heyetu Tahrir’uş Şam lideri Ebu Muhammed el-Cevlani ile birlikte. (Sosyal medya)

Heyetu Tahriru’ş Şam (HTŞ), Ebu Maria el-Kahtani’nin öldürüldüğünü doğrulayarak DEAŞ’ı suçladı. HTŞ, İdlib şehrinde gerçekleşen cenaze töreni ve HTŞ lideri Ebu Muhammed el-Cevlani’nin, el-Kahtani ile bizzat vedalaştığı fotoğrafları yayınladı.

Maysara el-Cuburi adlı Irak vatandaşı olan el-Kahtani, 2017 yılında HTŞ’ye dönüşen Nusra Cephesi’nin 2012’deki kurucularından biriydi ve geçtiğimiz Ağustos ayında tutuklanana kadar örgütün ikinci komutanıydı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.