enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:54 Bakan Kacır,  Van’da “19. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Van Bölge Yarışması Ödül Töreni”ne katıldı…
23:36 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkının yanında yer alan tarihi duruşu asla değişmeyecek”…
23:21 Efkan Ala, özel bir televizyon kanalında katıldığı programda soruları yanıtladı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu…
23:05 Kadıköy’de bıçaklı saldırıda hayatını kaybeden Minguzzi’yi öldüren sanıkların yakınlarının maktulün ailesini tehdit ve hakaret etmesine ilişkin soruşturma başlatıldı…
22:52 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Endonezya’nın Filistin meselesiyle ilgili tutumunu takdirle karşılıyoruz
22:43 Antalya’da 11-13 Nisan’da yapılacak 4. Antalya Diplomasi Forumu için Antalya’da hazırlıklar tamamlandı….
09:07 Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi’nin (TUDPAM) ‘Dış Bakış’ dergisinin 3. sayısı yayınlandı
08:45 İstanbul’da bir yapının inşaatında hileli beton kullanıldığı ortaya çıktı…
08:23 Dışişleri Bakanı Fidan, “örgüt tıpkı kendi liderinin talep ettiği gibi kongreyi toplar, kendini feshetme ve silahları bırakma kararı alır.”
08:11 Elektrik zamlarından etkilenmemenin yolu doğru yalıtım
07:45 Türk Dünyasında “Türk Faktörü” Üzerine Bir Değerlendirme
23:30 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik terör soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Mahir Polat hakkında ev hapsi kararı verildi…
23:23 CHP’li Vekillerden Hereke’deki Taş Ocağı Talanına Tepki: “Doğamıza, Halkımıza Zarar Veren Her Projenin Karşısındayız!” 
23:20 Su Güvenliğinde Doğal Çevrenin Önemi Çok Büyük
23:11 Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) bir akademisyen, başörtülülere hakaret ettiği iddiasıyla görevden uzaklaştırıldı…
22:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gezi olayları vari provokasyon girişimleri sahiplerinin ellerinde patlamıştır”
22:32 Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde yürütülen arama tarama faaliyeti sırasında teröristlere ait mağara tespit edildi…
22:24 Türkiye’den Dominik Cumhuriyeti’ne taziye mesajı
22:18 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi ziyaret eden Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto’yu Esenboğa Havalimanı’nda karşıladı…
10:31 Su Güvenliğinde Doğal Çevrenin Önemi Çok Büyük
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Savunma sistemlerinin yetersiz kaldığı hipersonik füze nasıl çalışıyor, hangi ülkelerde var?

Savunma sistemlerinin yetersiz kaldığı hipersonik füze nasıl çalışıyor, hangi ülkelerde var?
19.10.2021
A+
A-

PEKİN-TÜHA HABER / ABD, Rusya ve Çin gibi ülkeler son dönemde hipersonik füze denemeleri yaptıklarını duyurdu. Ancak son olarak Çin’in yaptığı hipersonik füze denemesinin Pekin’in bu konuda bilinenden daha ileride olduğunu ortaya koydu.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘EuroNews‘den aktardığı haberine göre, Ülkelerin savunma stratejilerinde büyük değişikliğe neden olacağı belirtilen hipersonik füze teknolojisi ve özellikleri neler? Hipersonik, 5 Mach ya da daha yüksek hızlar için kullanılıyor. Hipersonik füzeler de ses hızından beş kat daha hızlı olan bu seviyeye çıkıyor. Bazı üreticiler füze hızında 10 Macha çıktıklarını da öne sürdü.

Çin’in yaptığı son denemede hedefi bir kaç kilometre ile ıskaladığı ancak büyük ilerleme sağladığı belirtiliyor. Uluslararası basında yer alan haberlerde, Pekin’in hipersonik füze denemesinde bu denli ileride olmasının ABD istihbaratında ‘sürpriz’ olarak değerlendirildiği belirtildi. Rusya şimdiye kadar bir kaç kez başarılı şekilde hipersonik füze denemesi yaptığını açıkladı.

Bu füzenin başarılı şekilde çalışması durumunda saldırıyı önleyebilecek herhangi bir savunma sistemi bulunmuyor. Önlenemez bir saldırı üstünlüğü veren hipersonik füze teknolojisi özellikle büyük ülkelerin bu alanda yoğun şekilde çalışmasına neden oluyor.

Hipersonik seyir füzeleri nasıl çalışıyor?

Hipersonik seyir füzeleri, scramjet motor sistemi sayesinde şu an kullanımdaki seyir füzelerinden daha hızlı yol alabiliyor. Geleneksel ramjet yerine kullanılan Scramjet sayesinde hipersonik araçlar, uçuş hâlinde seyrederken dışarıdan aldığı oksijeni bünyesindeki hidrojen yakıtıyla birleşmesi sonucu oluşan yanma gücüyle birlikte hipersonik hız seviyesine çıkıyor. Ramjet ise oksijeni kendi bünyesinde taşıması nedeniyle oluşan ağırlık yüzünden belirli hız seviyesini aşamıyordu.

Balistik füzeler atmosferin üzerine çıkarak yay şeklinde bir hat çizdikten sonra hedefe ulaşıyor.

Hipersonik füzeler ise roketten ayrıldıktan kısa bir süre sonra atmosfer dışına çıksa da tekrar atmosfere hızlı şekilde dönerek yayılma/süzülme hareketleriyle hedefe kilitleniyor. Bundan sonra hedefe ilerleyişini sesten beş kat hızlı şekilde ve düşük yükseklikte tutan füze, savunma sistemleri tarafından algılanamıyor.

Hangi ülkeler denedi?

Bu füze teknolojisinde ABD, Rusya ve Çin başı çekerken, Kuzey Kore de geçen ay hipersonik füze denemesi yaptığını duyurdu.

Rusya 2019 yılında hipersonik füzelerin hizmete girdiğini duyurdu.

Moskova ise “dünyada benzersiz” olan silahlardan Zirkon isimli hipersonik güdümlü füze fırlatma denemesi başarıyla tamamlandı.

Rus Interfaks haber ajansına göre, deneme, Barents Denizi’nde yapıldı. Aynı kaynaklara göre, Rus firkateyni Amiral Gorshkov’dan fırlatılan füze, 7 Mach hızda uçarak 350 kilometre uzaktaki hedefi başarıyla vurdu.

Çin, 2019 yılında yapılan askeri geçitte DF-17 olarak adlandırılan hipersonik füzeleri halka göstermişti

[TÜHA Haber Ajansı, 19 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.