enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:45
00:34 Türkiye’nin Hedefte Olmasından Ne Anlamalıyız?
00:19 Dışişleri’nden katil İsrail’in saldırılarına tepki
00:18 Suriye’nin kuzeyinde 4 terörist etkisiz hale getirildi
00:17 Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler ve TSK Komuta Kademesi, Adana’da TEKNOFEST’i ziyaret etti
00:16 Lübnan’daki Türk vatandaşları için tahliye planı; ülkeden ayrılanların bir bölümü için ilk durak Mersin
00:15 Erdoğan: Daima mazlumların yanında, adaletin safında yer alacağız
00:15 Boris Johnson’dan Netanyahu iddiası: “Ziyaretinden sonra tuvaletimde dinleme cihazı bulundu”
00:14 Mersin’in küçük liman kasabası Taşucu Lübnan’dan kaçanlar için geçiş noktası oldu
00:13 ABD güçleri Ortadoğu’da nerelerde konuşlu?
00:13 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TEKNOFEST, bir gençlik destanıdır”
00:09 Adıyaman Meydan Projesi’nin 1. Etabı Başlıyor
00:08 AB, Çin üretimi elektrikli otomobillere ilave gümrük vergisi uygulama planını kabul etti
00:08 DEM Parti, Bahçeli’nin tokalaşmasını “stratejik hamle” olarak yorumladı
00:07 Macaristan Başbakanı Orban: “AB, Çin ile ekonomik bir soğuk savaşa doğru sürükleniyor”
00:05 İran’ın dini lideri Hamaney, Lübnan’ı vuran İsrail’in İran’ı yenemeyeceğini söyledi
00:05 215 kişinin öldüğü Helene Kasırgası’nın ardından kayıpları arama çalışmaları ikinci haftasında
00:04 Kötü futbol gecesinin ardından bir yorum da 10Haber’den geldi!
00:02 Spor yazarları kötü geceyi yorumladı! “Futbola zaman ayrılamayan ligin aldatıcılığına yeniliyoruz”
00:01 Devlet Korumasındaki Kızlara Umut Olan Proje: ‘Geleceğe İşbaşı’
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Sırpların kuzey için tasarladığı senaryo!

Sırpların kuzey için tasarladığı senaryo!
01.10.2023
A+
A-

Kosova Cumhuriyeti’nin saygın, bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu KosovaPort’un sahibi ve köşe yazarı Gazeteci-Yazar Ercan KASAP köşesinde, “Sırpların kuzey için tasarladığı senaryo!” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

TÜHA / TÜRKUAZ Europe İnternational News Agency

SIRPLARIN KUZEY İÇİN TASARLADIĞI SENARYOGazeteci-Yazar Ercan KASAP’ın, köşesinde kaleme aldığı “Sırpların kuzey için tasarladığı senaryo!” başlıklı yazısının detayı:

Beklenen oldu… Aylardır süren gerilim çatışmaya dönüştü… Ülkenin kuzeyi, Sırbistan ile Kosova arasındaki gerilim bir kez daha çatışmaya sahne oldu.

Oysa, kısa bir süre önce İngiliz milletvekilinin, kuzeydeki kiliselerde Sırplar tarafından silah yığınağı yapıldığı yönündeki uyarısı ciddiye alınmadı.

İngiliz Milletvekili Alicia Kearns, bu yılın Temmuz ayında Sırbistan’dan Kosova’ya silah kaçakçılığı yapıldığını ve bunların Kosova’nın kuzeyindeki Ortodoks kiliselerinde depoladığını iddia etmişti. Kearns, parlamentoda yaptığı konuşmada, Sırp Ortodoks Kilisesini Sırbistan’dan getirilen silahları ambulanslarla Kosova’ya taşımakla, bu silahları kiliselerde depolamakla suçlamıştı.

Ve olanlar oldu…Kosova bir polisini şehit verdi…Bu olay ülkeyi yasa boğdu.

Çıban başına dönüşen Sırp çoğunluklu Kosova’nın kuzeyindeki bir Sırp köyü olan Bajnska’da manastırda mevzilenen silahlı terör unsurları, polise ateş açarak çatışma başlattı. Çatışma 17 saat sürdü. Sırbistan tarafından desteklenen ve yerel Sırplardan oluştuğu iddia edilen yasa dışı saldırganlarla mücadele eden Kosova Polisi’ne bağlı özel birimler 4 saldırganı etkisiz hale getirerek, 2 ‘si saldırgan ve terör çetesine yataklık yapan 4 kişiyi gözaltına aldı.

Pazar günü Kosova için zor bir gündü…

Belgrad tarafından yönlendirilen terör çeteleri Kosova’yı üzüntüye boğan görev başındaki polisi hedef alarak, kirli emellerini gerçekleştirmeye çalıştı.

Dün düzenlenen saldırının, sadece Kosova’yı değil tüm bölgeyi istikrarsızlaştırmayı amaçlamaktaydı.  Aslında dillendirilen senaryo şöyle tasarlanmıştı:

Sırp teröristlerin amacı, çatışma çıkararak, Kosova polisinin Banjska manastırı içinde bulunan ve Sırbistan’ın Voyvodina bölgesinden gelen hacılar ve Sırp rahiplerin kurban gitmesine sebep olmak, ardından da Kosova polisini terörist olmakla suçlamaktı. Böylece kuzeydeki Sırpları isyana teşvik ederek,  Kosova’nın kuzeyinde Sırbistan’ın olası  askeri müdahalesi  meşrulaştırmaktı planlanan. ..

Bu bilinmeyen bir senaryo değil. Eski Yugoslavya’nın parçalanmasına yol açan 1992 yılında Bosna’da Sırplar tarafından Sırp düğününe açılan ateşin, Boşnakların üzerine atılması ve Sırpların askeri müdahalesinin başlaması gibi bir senaryo örneği… Slovenya, Hırvatistan, Bosna ve Kosova’daki savaşlarda bazı benzer vakalarda da tarihi dönüm noktalarına ulaşmak için korkunç suçları sahneleme stratejisinin bir parçasıydı denebilir söz konusu senaryo…

Saldırı, iyi organize edilmiş bir operasyon görünümü verdi. Bu da terör estirmek için aylarca planlanmış operasyonu daha tehlikeli kılıyor, çünkü kuzeyde  şiddetten beslenen, kaostan  çıkarı olan, örgütlenmeye ve silah talep etmeye istekli grupların bulunduğu  biliniyor. Bu da senaryonun diğer bir amacıydı.

Bu senaryonun suya düşmesi üzerine Raşka- Prizren Ortodoks Piskoposluğu alelacele bir bildiri yayımlayarak, Kosova polisine  yapılan saldırıyı kınaması da, Kosova polisine karşı saldırı için manastırın kullanılmasının, Kosova’nın farklı şehirlerindeki kilise ve manastırlara infial sonucu halkın olası saldırı düzenlemesinden duyulan korkunun bir eseri olarak da görülebilir.

Ancak, Kosova’nın kuzeyinde bu senaryo fiyaskoya uğradı. Kosova polisi ve istihbaratı, muhtemelen Batılı polisle işbirliği içinde, bölge ve ötesinde barışı ve güvenliği tehdit eden bu korkunç kötülüğün maskesini düşürmede büyük bir zafer elde etti.

Aksi takdirde 1999 yılından bu yana Kosova’da güvenlik ve istikrarı tesis etmekle görevli NATO’nun ülkedeki barış misyonunun varlığı sorgulanacak duruma düşecekti. NATO ülkelerinden 5 bin askerin görev yaptığı Kosova’da, terör çetelerin savaşa hazır tam teçhizatlı şekilde kol gezmesinin nasıl farkedilmediği, KFOR istihbaratının görevini yerine getirmediği de sorguya açık bir hale gelmiş olacaktı.

Her nasılsa kuzeyde sular durulur mu bilinmez, ancak, uluslararası camianın artık gerçekleri görmesi gerekir. Ayrıca, Kosova’yı hala toprakları sayarak açık gözle rüya görmeye devam eden Sırbistan’ın bağımsız ve özgür Kosova gerçeğini ergeç  kabullenmesinden başka çaresi kalmıyor.

Ercan Kasap, KosovaPort

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.