Sürdürülebilir Turizm!
2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunun 30 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında uyarınca; Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı öncülüğünde “Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı Kriterleri” hazırlanmıştır.
Turizm sektörleri ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği halinde konaklama tesisleri için hazırlanan bu kriterlerle, turizm sektörünün sürdürülebilir büyümesini temin etmek ve tüm turizm paydaşlarının katılımıyla ortak bir anlayış geliştirmek amaçlanmıştır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 15.11.2022 tarihli ve 2022/2 Sıra Sayılı Genelgesi ile 20.02.2023 tarihli ve 2023/3 Sıra Sayılı Genelgesinde düzenleme yapılarak, konaklama tesislerinin Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı kapsamında yükümlülükleri belirlenmiştir.
Bu bağlamda;
- Dört ve beş yıldızlı oteller ve tatil köyleri, butik oteller ile özel konaklama tesislerinin turizm yatırımı belgesinden, turizm işletmesi belgesine veya kısmi turizm işletmesi belgesine geçiş işlemleri ile turizm işletmesi belgeli veya kısmi turizm işletmesi belgeli tesisler için belge değişikliği gerektiren her türlü işlemde ve ayrıca bu tesisler için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na doğrudan turizm işletmesi belgesi başvurularında Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı 3. Aşama Belgesinin alınması zorunludur.
- (1) numaralı bent dışında kalan tesislerin doğrudan turizm işletmesi belgesi başvuruları ile her türlü belgelendirme işlemlerinde Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı 1. Aşama Belgesinin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na 31.12.2023 tarihine kadar ibrazı zorunludur.
- Diğer hallerde turizm işletmesi belgeli konaklama tesisleri ile basit konaklama turizm işletmesi belgeli tesislerin tamamının 1. Aşama Belgesini 31.12.2023 tarihine kadar almaları, zorunludur.
Son yıllarda dünyada meydana gelen iklim değişiklikleri, küresel ısınma vb. tehditler, insanoğlunu doğaya karşı daha duyarlı olmalarına karşı açıkça uyarmaktadır. Sürdürülebilir Turizm; bizleri doğaya ve canlılara karşı daha duyarlı olmaya davet eden, tasarrufa yönlendiren, daha iyi işletmeler olmamıza zemin hazırlayan bir süreç yönetimidir. Bu süreci doğru yönetmek işletmemize, çevremize ve dolayısıyla kendimize fayda sağlayacaktır. Ülkemizde mevsimsel turizmi, on iki ay sürdürülebilir kılmak bir çok beldede hedeflenen bir süreçtir. Ülkemizi dünya standartlarına uyumlu hale getirmek, bizi bu hedefimize götüren basamaklardan biri olarak önem taşımaktadır.
Bu sebeple; cezai işleme ve yasal yaptırımlara maruz kalmamak için; kanunen zorunlu hale getirilen “Sürdürülebilir Turizm birinci aşama belgesinin 31 Aralık 2023 tarihine kadar alınması önemlidir.
Üç aşamada gerçekleştirilecek olan Sürdürülebilir Turizm Süreci, ilk yıl yüzde 30, beş yıl içerisinde yüzde 70 ve on yıl içerisinde %100’lük bir uyumu hedeflemektedir. Özellikle sisteme yabancı olan küçük işletmelerin bu uyum sürecinde desteğe ihtiyaç duyacakları aşikardır. Hedefin gelişim olduğu yerde, eğitim şarttır. Bu sebeple; eksikliklerimizi doğru bir şekilde tamamlamak, sürece tam uyum sağlamak için, yolun başında alınacak doğru destek; ileride bizleri o yolda bastonsuz yürütecektir.
Geleceğimiz için; gerçek anlamda daha duyarlı işletmeler haline gelmemizi umuyorum,“-mış” gibi değil, gerçek anlamda uyum sağlayarak, yarınlarımıza yatırım yapmayı gelecek kuşaklara borcumuz olduğunu hatırlamak istiyorum.
Saygılarımla…
Gül Kabacaoğlu
gulkabacaoglu@gmail.com