‘Suriye’de Türkiye’nin Küresel Güçler İle İlişkisi’ (2)

TÜHA HABER / Diplomatik İlişkiler ve Politik Araştırmalar Merkezi (DİPAM online olarak gerçekleştirdiği “Suriye’de Türkiye’nin Küresel Güçlerle İlişkisi” adlı panelde, Nişantaşı Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Dr. Savaş BİÇER de yaptığı konuşmada, Müzakere Teorisi’nin Türkiye’nin Hem Suriye de hem de Doğu Akdeniz’de yapmayı arzuladığı diplomatik süreç olduğuna dikkat çekti.
Dr. Savaş BİÇER, Suriyede küresel güçlerin yanında bölgesel devletlerin de varlığının bulunduğunu ve bölgenin tarihsel önemini de vurgu yaptı.
Türkiye’nin Suriye’de bulunma sebebi olarak; gelecek nesiller için Suriye’ye yapılan operasyonların haklılığına değinen Dr. BİÇER, Türk askeri kuvvetlerinin bölgedeki varlığını ve Türkiye’nin güvenliğini sağladıklarında bu
bölgelerden çekileceğine dikkat çekti.
Dr. Savaş BİÇER, Türkiye’nin başka türlü davranmayacağını ve ayrıca bölgenin
kendisi için güvenli hale gelmediği taktirde de terk etmeyeceğini bildirdiğini hatırlatarak, “Geçmişte de olduğu gibi dış politikayı yöneten birinin başka bir şey yapma şansı yoktur. Türkiye geçmişte ne yaptıysa şimdi de aynısını yapmakta ve bunu özellikle vurgulamış olup Hatay sorununda devletin uygulamış olduğu politika, Doğu Akdeniz’de uygulamış olduğu politika ve Kıbrıs Barış Harekatı’nda olduğu gibi Suriye’de de aynısını yaptı” şeklinde konuştu.
Bu durumun devlet politikası haline geldiğine işaret eden Dr. BİÇER, TSK’nın icra etmiş olduğu operasyonların terör örgütlerini bitirmediğini sadece ötelemiş olduğunu söyleyip ve bu operasyonlar sayesinde Suriye’nin kuzeyindeki bölgeyi terörden temizlediğini söyledi.
ABD ve Rusya’nın Suriye konusunda anlaşmasını çıkar şemsiyesi altında değerlendiren Dr. Savaş BİÇER, Türkiye için en kötü senaryonun meydana gelmesi durumunda Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde muhtemel tedbirini almış durumda olduğunu aktardı.
Rusya,İran ve Türkiye’nin, Suriye’nin toprak birliği konusunda aynı düşündüklerini belirten konuşmacı Dr. Biçer, bu konuda sayın OKTAV’a katıldığını belirterek, ayrıca sayın Oktav’ın ifade etmiş olduğu en kötü senaryonun gerçekleşmesinin çok mümkün olmadığını düşündüğünü kaydetti.
Dr. Savaş BİÇER, Rusya ile Türkiye’nin Suriye’nin bazı bölgelerinde çıkarları olduğu için beraber hareket ettiğine dikkat çekerek, aynı ülkelerin Libya’da farklı taraflarda yer aldığını, ABD’nin kendi çıkarını koruyacak ve çıkarına hizmet edecek herhangi bir oluşumla işbirliği içerisinde olabileceğinin değerlendirmesini yaptı. “ABD olası Suriye’den çekilmesi durumu bölgedeki dengeleri değiştirecek” diye konuşan Dr. Biçer, Bölgedeki etkili aktörlerden biri olan İsrail’in, Türkiye’nin Suriye politikasına yönelik söylemlerini de eleştirdi.
Dr. Savaş BİÇERr, İsrail devletinin uluslararası ilişkilerde çifte standart uyguladığını ve İsrail’in kendi güvenliğini gerekçe olarak gösterip Lübnan’a yağdırmış olduğu bombaları hatırlattı ve ayrıca Rusya’nın Suriye’de operasyon hazırlığında olduğunu, bu operasyon alanında Türkiye’nin bir türlü ikna edemediği grupların bulunduğunu belirtti.
Sonuç olarak son dönemlerdeki Doğu Akdeniz ve COVID-19 gündeminin
yoğunluğundan dolayı unutulmuş olarak bakılan Suriye meselesinin unutulmadığını ifade eden Dr. BİÇER, Dışişleri bakanlığı tarafından dikkatlice
takip edildiğini ve Suriye’nin unutulmuş olmadığını kaydetti. (Devam edecek)
HABER : Merve TAMER & Asistan | Assistant
***
KONUŞMACILAR HAKKINDA
Prof. Dr. Özden Zeynep OKTAV, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler bölümünde bölüm başkanıdır. Oktav’ın çalışmaları arasında: Turkey in the 21st Century Quest for a New Foreign Policy (2011), Limits of Relations with the West: Turkey Syria and Iran (2008), The Changing Dynamics of the Arab Gulf and Saudi Arabia-US-Iran Relations (2011), Turkey in the 2000’s: Opportunities, Risks and Crises (2015), GCC-Turkey Relations: Dawn of a New Era (2015), Violent Non-State Actors and the Syrian Civil War: ISIS and YPG Cases (2018) bulunmaktadır. Oktav, Türkiye ve Ortadoğu ilişkileri üzerine bir çok makale yayınlamıştır. Oktav, Cambridge ve St. Andrews üniversitelerinde misafir araştırmacı olarak bulunmuştur.
Dr. Savaş BİÇER, Kuleli Askeri Lisesi ve Kara Harp Okulu’nu takiben Harp Akademilerinden kurmay subay olarak mezun oldu. Türk Silahlı Kuvvetlerinin çeşitli kademelerinde görev yaptıktan sonra emekli oldu. NATO’nun Soğuk Savaş sonrası askeri müdahaleleri üzerine doktora tezini tamamladı. NATO, Uluslararası Güvenlik ve terör üzerine yazılar yazan Dr. Savaş Biçer, İstanbul
Nişantaşı Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölüm başkanıdır.
Turan KIŞLAKÇI, Türkiye ve Pakistan’da farklı üniversitelerden ekonomi, din, felsefe ve uluslararası ilişkiler üzerine eğitim aldı. Türk-Arap dünyası tarafından çok iyi tanınan siyasetçi, gazeteci ve edebiyatçı yazar. Arap dünyasında gönüllü Türk-Arap kültür elçisi olarak ünlendi. Ortadoğu üzerine yazdığı kitapları ile Türk-Arap düşünce dünyasına derin bir bütünlük ve renk kazandırması ile biliniyor. 2018-19 yıllarında Katar Kültür Bakanlığı’nda müsteşarlık görevini yürüten Kışlakçı, çeşitli medya kuruluşlarında yöneticilik yapmaktadır.
***
[TÜHA Haber Ajansı, 03 Ekim 2020]